Een robot die activeert en motiveert

Zorgrobot

robot Zora doet oefening voor, twee ouderen op achtergrond doen het na

Samenleven met een robot lijkt science fiction. Maar dat is het niet. Een zorgrobot kan de zorg op vele vlakken ondersteunen. Zo kan een zorgrobot helpen bij bewegingsactiviteiten, bijvoorbeeld bij revalidatie. En bijvoorbeeld ouderen of kinderen met autisme of leerproblemen begeleiden. Maar een zorgrobot kan ook dansen, verhalen voorlezen en spelletjes spelen. Op die manier kan de robot goed worden gebruikt in onder andere verpleeghuizen, bijvoorbeeld bij gymnastiekoefeningen. De zorgrobot doet de oefening voor en de ouderen doen het na. Zo kan ze een aanvulling zijn voor het verzorgend personeel.

Voor wie?

Voor mensen die naar een zorginstelling gaan, zoals een revalidatiecentrum of dagbesteding. Voor mensen die in een zorginstelling wonen, zoals een verpleeghuis. Voor kinderen die (bijvoorbeeld op school) begeleiding krijgen voor autisme of leerproblemen. De robot ondersteunt in de zorg de zorgprofessional, vrijwilliger of therapeut en in het onderwijs de docent. Je kunt de robot inzetten in groepsverband, bijvoorbeeld kleinschalig wonen, of één op één bij bijvoorbeeld eenzaamheid.

Hoe werkt het?

Zora is een kleine robot met een menselijke vorm, ook wel een humanoïde robot genoemd. Als zorgprofessional bedien je de robot. Zora bevat geen kunstmatige intelligentie dus ze reageeert op wat jij als professional intoetst. De robot is zo ontwikkeld dat ze zowel qua functies als bediening aansluit bij de zorg. Bij aanschaf worden medewerkers getraind. Je kunt Zora direct gebruiken. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

In Nederland wordt Zora aangeboden door Consyst. Op de website van Consyst kun je een offerte opvragen.

Voor de professional

Zora wordt geleverd als all in-pakket, met randapparatuur en een aantal middelen die nodig zijn om Zora optimaal te kunnen inzetten. Om te zorgen dat professionals direct met Zora aan de slag kunnen, is een basistraining inbegrepen. Hierin wordt uitgelegd wat Zora allemaal kan, en hoe je de robot bedient. Alle features worden specifiek gemaakt voor de organisatie en worden in een maatwerkdemo aan de organisatie uitgelegd.