Een zorgrobot als maatje bij dementie

Kleine robot helpt je herinneren

Tinybot robot Tessa op tafelTinybot robot Tessa op tafel

Ouderen die in het beginstadium van dementie nog thuis wonen, willen graag dingen zelf blijven doen. Maar vergeetachtigheid en een gebrek aan structuur maken het vaak lastig voor hen en voor hun mantelzorgers. Een kleine zorgrobot brengt die structuur terug. Ze werken als geheugensteuntje en ondersteunen zo de persoon met dementie, de thuiszorg, mantelzorgers en familieleden.

Voor wie?

Voor mensen met dementie of met een licht verstandelijke beperking en hun mantelzorgers en zorgverleners. Ook voor mensen die geholpen worden met meer structuur, bijvoorbeeld iemand met specifieke psychische aandoeningen of depressie.

Hoe werkt het?

Tessa is zo’n kleine zorgrobot. Je kunt haar overal neerzetten, bijvoorbeeld op de vensterbank of op tafel, en de aankleding aanpassen. Ze heeft verbinding met het internet nodig en dan kan ze taken en herinneringen uitspreken. Bijvoorbeeld wanneer iemand langs gaat komen of dat er medicijnen ingenomen moeten worden. Zo helpt ze om meer structuur te krijgen, als een soort sprekende agenda. Mantelzorgers of zorgverleners in de naaste kring zorgen via een app voor het beheer van die agenda, ze schrijven de berichtjes en stellen in wanneer de robot dat moet melden. Als Tessa een vraag stelt, dan registreert ze of de persoon ‘ja’, ‘nee,’ of niets zegt. Dit wordt doorgegeven aan de beheerder(s) van de app. Daarnaast kan Tessa de sfeer in huis verbeteren door bijvoorbeeld voor te stellen muziek op te zetten.

Een alternatief is de Billy-Billy. Dat is een bloempot die meet en aangeeft wanneer de plant meer water of licht nodig heeft. Daarnaast heeft hij ook de functie van sprekende agenda: het uitspreken van berichten die een mantelzorger of zorgprofessional via een app intypt.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Tinybot Tessa is verkrijgbaar via het bedrijf Tinybots.

Zorgrobot Billy-Billy is verkrijgbaar via Zorabots.

Vergoeding

Soms kan je de aanschaf van een zorgrobot aftrekken van je belastingaangifte. Bekijk voor meer informatie de zorgrobotspagina van de site van de belastingsdienst.

Voor de professional

Wil je de zorgrobot gebruiken in een zorginstelling, neem dan contact op met Tinybots. Ben je geïnteresseerd in het gebruik van een zorgrobot, maar weet je niet of ze bij je organisatie past? Tinybots biedt inspiratiesessies waar je Tessa in actie ziet en kunt leren wat ze voor je team, organisatie en cliënten kan betekenen.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de zorgrobot? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

Oudere vrouw praat met een digitale vrouw Anne op beeldscherm.

Assistente helpt je zelfstandig zijn

Virtuele assistent
Preventie & Veiligheid