Overslaan en naar de inhoud gaan

Epilepsie waarschuwing

Detectiesysteem voor epilepsieaanvallen

Kind ligt in bed te slapen met het waarschuwingssysteem van Nightwatch om zijn armKind ligt in bed te slapen met de matrassensor van Quo Vadis Nederland BV. De basisunit staat op een nachtkastje.

Foto's: Nightwatch, QuoVadis Nederland BV

Bij iemand met epilepsie weet je nooit wanneer hij of zij een epilepsieaanval krijgt. Dat kan zomaar tijdens de dagelijkse bezigheden of ’s nachts gebeuren. Als ouder of verzorger kan dat onrust geven, omdat je alert blijft op afwijkende geluiden. Een epilepsie detectiesysteem geeft een waarschuwing als de persoon met epilepsie een aanval krijgt. Zo kun jij sneller ingrijpen als het nodig is. Dat geeft meer rust. 

Voor wie is een epilepsie waarschuwing?

Voor mensen met epilepsie en hun ouders, verzorgers, mantelzorgers of zorgprofessionals. 

Niet alle epilepsie detectiesystemen zijn geschikt voor iedereen en/of alle typen aanvallen. Daarom is het aan te raden om het eerst met je neuroloog te bespreken als je een detectiesysteem wil gebruiken.

Hoe werkt de epilepsie waarschuwing?

Pols- of armbanden kunnen op een nauwkeurige manier een epilepsie aanval herkennen, zoals de Epi-Care Free, de NightWatch of de Embrace. Deze detectie-armbanden houden onder andere de hartslag en de bewegingen van de drager in de gaten. Als ouder of verzorger heb je een basisstation dat met de armband is verbonden. Als de armband een aanval registreert, stuurt die een epilepsie waarschuwing naar het basisstation. Het station geeft een geluid, zodat jij wakker wordt. Het basisstation kun je koppelen aan een oproepsysteem. Zo wordt altijd de juiste persoon gewaarschuwd.

De NightWatch draagt iemand als hij of zij naar bed gaat. In het filmpje hieronder zie je hoe de Nightwatch aanvalsdetectie werkt.

 

De Epi-Care Free en de Embrace2 werken op dezelfde manier, maar deze polsarmbanden zijn ook overdag en naast binnenshuis ook buitenshuis te dragen. De Epi-Care Free heeft een bereik van 20 meter, maar kan ook gekoppeld worden aan een app zodat de drager meer bewegingsvrijheid heeft. Bij een aanval ontvangt de zorgverlener of ouder de locatiegegevens. Ook de Embrace2 registreert gegevens in een bijbehorende app en houdt naast bewegingen ook de temperatuur van de drager bij. 

De metingen worden bijgehouden in een online portaal, basisstation of app. Zo kun je de geschiedenis zien van alle epilepsie aanvallen die iemand heeft gehad en of deze toenemen of juist afnemen. Deze informatie kun je bij een bezoek aan de neuroloog doorgeven.

Matras-sensor

Een andere manier om aanvallen in de nacht te detecteren is door middel van een sensor onder of tegen het matras. Zoals de matrassensoren van Epi-Care van QuoVadis en EpiWatcher van Valhkamp. Deze sensoren signaleren de bewegingen van iemand. Op basis van die bewegingen herkennen de sensoren wanneer iemand een aanval heeft. Vervolgens stuurt de sensor een signaal naar het basisstation en klinkt er een alarm. De gevoeligheid van de matras-sensoren kan naar wens worden ingesteld. De systemen slaan gegevens op, waardoor je als zorgverlener en ouder beter inzicht krijgt in de epilepsie-aanvallen.. 

Er bestaat ook een matras met sensoren die reageren op vocht, te gebruiken als de aanvallen altijd gepaard gaan met incontinentie, speekselvloed of braken.

Het voordeel van matras-sensoren is dat de persoon met epilepsie er niets van merkt. Dit is handig als de persoon het vervelend vindt om een band te moeten dragen bij het slapen.

Bekijk de video hoe de matras-sensor van Epi-Care werkt

 

Let op: Een detectiesysteem voor epilepsieaanvallen kan levensbedreigende situaties bij aanvallen met bewustzijnsdaling of -verlies proberen te voorkomen. Maar een apparaat biedt nooit de garantie dat elke aanval wordt gemeld. 

Lees ook wat het Epilepsiefonds schrijft over hun ervaringen met hulpmiddelen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van epilepsie detectiesystemen. Een aantal voorbeelden:

TeleConsortium Aanvalsdetectie biedt een volledig overzicht van mogelijke detectiesystemen. 

Voor meer informatie over de verschillende alarmsystemen en andere hulpmiddelen of om een detectiesysteem op proef te ontvangen, bel met de Epilepsie Infolijn van het Epilepsiefonds: 030 634 4064, op werkdagen bereikbaar van 9.30-16.00 uur. Of kijk op de website van het Epilepsiefonds.

Vergoeding

Zorgverzekeraars vergoeden niet standaard detectie- en alarmeringsapparaten voor epilepsie (epilepsie-alarmering).  Op dit moment vergoeden alleen Ohra, Delta Lloyd en CZ het Emfitmatje in bepaalde aanvullende verzekeringen bij een indicatie van een epilepsiecentrum.

Voor de professional

De detectie-armbanden zijn ook in professionele instellingen te gebruiken. Neem contact op met een van de leveranciers voor de mogelijkheden. 

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

man houdt sos armband met qr code vast

Slimme SOS armband

Altijd je medische gegevens bij de hand
Preventie & Veiligheid
Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Slimme sensoren in huis en zorginstelling

Veilig thuis wonen met dementie
Preventie & Veiligheid
patient in slim bed in erasmus mc ziekenhuis

Slim bed Centrella

Slim bed en slim matras in de zorg

Veilig slapen voor patiënt en cliënt
Monitoring & Controle
Een camera hangt aan het plafond

Comfort en veiligheid met cameratoezicht in de zorg

Video Incident Observatie Systeem
Monitoring & Controle