Epilepsie waarschuwing

Detectiesysteem voor epilepsieaanvallen

Jongen ligt in bed te slapen met Nightwatch om zijn arm

Foto: Nightwatch

Bij iemand met epilepsie weet je nooit wanneer hij of zij een epilepsieaanval krijgt. Dat kan zomaar ’s nachts gebeuren. Dan slaap je als ouder of verzorger vaak onrustig omdat je alert blijft op afwijkende geluiden. Een epilepsiedetectiesysteem waarschuwt je als de persoon met epilepsie tijdens de slaap een aanval krijgt. Zo kun jij ook rustiger slapen.

Voor wie is een epilepsie waarschuwing?

Voor mensen met epilepsie en te gebruiken door ouders, verzorgers, mantelzorgers of zorgprofessionals.

Hoe werkt de epilepsie waarschuwing?

Er zijn verschillende systemen die een aanval zien aankomen en zo kunnen waarschuwen voor epilepsie. Er is bijvoorbeeld een matras met sensoren die de bewegingen van een persoon registreren. Of de persoon draagt een detectie-armband als hij of zij naar bed gaat en de armband houdt de hartslag en bewegingen in de gaten. Als verzorger heb jij een basisstation. Als de armband een aanval registreert, stuurt die een epilepsie waarschuwing naar het basisstation. Het station geeft een hard geluid, zodat jij wakker wordt.

Je kunt een gsm-module aan het basisstation koppelen. Ook is het mogelijk om deze te koppelen aan oproepsystemen van instellingen. 

Via het online portaal kun je de geschiedenis zien van alle epilepsie aanvallen die iemand heeft gehad. Zo kun je in de gaten houden of het aantal aanvallen toeneemt of juist afneemt. Je kunt voor je cliënt een printscreen maken, die hij of zij mee kan nemen naar de neuroloog.

 

Lees ook wat het Epilepsiefonds schrijft over hun ervaringen met hulpmiddelen.

NB. Het is aan te raden om het met je neuroloog te bespreken als je een waarschuwingssysteem wilt gaan gebruiken.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van epilepsiedetectiesystemen. Voor de polsbandjes zijn er onder meer de Nightwatch en Embrace. De website van SEIN biedt een volledig overzicht van mogelijke detectiesystemen. Kijk ook op de website van het Epilepsiefonds.

Vergoeding

Zorgverzekeraars vergoeden niet standaard detectie- en alarmeringsapparaten voor epilepsie (epilepsie-alarmering). Bij een indicatie van het epilepsiecentrum en met een aanvullende verzekering is er voor een deel vergoeding mogelijk. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekering.

Voor de professional

De detectie-armbanden zijn ook in professionele instellingen te gebruiken. Neem contact op met een van de leveranciers voor de mogelijkheden.