Overslaan en naar de inhoud gaan

ETDR en medicatie controle app

Elektronische toedienregistratie en digitale dubbele controle

Een persoon houdt een tablet vast. Op het tablet is de app van MediCheck geopend.

MediCheck. Beeld: Pharmasee. 

Augmented reality bril voor extra controle bij het toedienen van medicatie.

 Augmented Reality-bril. Beeld: Louis Meulstee. 

Actueel medicatieoverzicht met Medicatie Controle App.

Medicatie Controle App

Het MedEye apparaat met een open lade en een patiënt op de achtergrond

MedEye

Ben je zorgprofessional en geef je vaak medicatie aan patiënten? Met elektronische toedienregistratie (ETDR) heb je altijd een actueel overzicht van medicatie bij de hand. Want een papieren lijst veroudert al snel. Met ETDR voorkom je dat je iemand een verkeerde pil of dosering geeft. Daarnaast zijn er apparaten die de medicatie voor je controleren, waaronder een medicatie controle app.

Voor wie zijn ETDR en extra medicatie controle (app) bedoeld?

Voor zorgverleners die regelmatig medicatie geven aan cliënten. Bijvoorbeeld in zorginstellingen, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis. Ook voor thuiszorgmedewerkers, apotheken, huisartsen en andere artsen kunnen een ETDR of medicatie controle app handig zijn.

Hoe werkt de elektronische toedienregistratie (ETDR)?

Met elektronische toedienregistratie (ETDR) teken je medicatie digitaal af voordat je het toedient. MediCheck is een voorbeeld van zo’n systeem dat van iedereen een digitale lijst bijhoudt. Dit geeft een overzicht van alle medicijnen die een cliënt nodig heeft. De app installeer je op een computer of tablet. Dit kan gekoppeld worden aan het informatiesysteem van de apotheek. Schrijft de arts een ander medicijn voor? Het ETDR systeem past de lijst gelijk aan. Zo heb je altijd de juiste informatie bij de hand. Ook lees je wanneer en hoe je medicatie moet geven, en waar je op moet letten bij het toedienen. In het systeem staan ook bijsluiters en gebruikers- en instructieprotocollen van de meeste medicijnen. 

Bekijk in de onderstaande video hoe MediCheck werkt:

 

Een alternatief is de Medicatie Controle App van Boomerweb. Deze is ontwikkeld samen met BENU Apotheken en wordt onder andere gebruikt door Careyn

Met Medimo kun je ook zien of een medicijn op voorraad is. Ook bestel je medicatie bij als het nodig is. Dit zien je collega’s ook in het systeem. Zo hoef je minder spoedbestellingen te doen.

FarMedRx geeft de huisarts een overzicht van soorten medicatie die hij of zij kan voorschrijven. Elke cliënt krijgt een profiel met ziektebeelden en allergieën. Ook ziet de huisarts wat de laatste keren is voorgeschreven. 

Andere voorbeelden van ETDR zijn CareXSMeddy en NCare. Zoek een systeem dat het beste bij jullie situatie past.

Ben je patiënt of cliënt? Je hebt altijd recht op toegang tot je eigen actuele medicatieoverzicht. Dit vraag je gratis op bij je apotheek.

Hoe werkt de extra controle bij het toedienen van medicatie?

Bij de meeste toedienregistratiesystemen voer je op verschillende manieren een dubbele controle uit. Zo kan een collega aftekenen die op dat moment bij je is. Of je maakt een foto van de medicatie, die een collega ergens anders aftekent. 

Daarnaast zijn er apparaten zoals MedEye die je hierbij helpen. De software en het apparaat helpen verpleegkundigen in het ziekenhuis of verzorgingshuis. Op de computer bekijk je wat de patiënt nodig heeft. Voor de controle scan je de barcode van de medicatie of het medicatiezakje. Het apparaat herkent welke medicijnen er bij deze barcode horen. De software checkt of dit klopt met de voorgeschreven dosering. Heb je losse pillen zonder barcode? Of is het medicatiezakje veranderd? De losse pillen controleer je door ze in de scanner te leggen. Hiervoor open je de lade van het apparaat. De pillen leg je er los in, waarna je de lade sluit. Het apparaat scant de pillen op vorm, grootte en kleur en herkent ook halve- en kwarttabletten. Klopt er iets niet met het voorschrift? Dan krijg je een melding.

De Pharma-See bril helpt je bij het toedienen van medicatie bij ouderen in het verpleeghuis. Met deze augmented reality bril zie je meer dan er in de realiteit is. Je ziet met de bril alle belangrijke informatie over de cliënt terwijl die voor je zit. Ook kan de bril de juiste medicijnen aan deze persoon koppelen. Wanneer je medicatie toedient, vraagt de bril je om elke stap te bevestigen. Zo voorkom je fouten. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

ETDR:

Dubbele controle:

Voor de professional

MedEye: Je koppelt de software van MedEye aan het informatiesysteem op de computers van het ziekenhuis. Dit systeem stuurt dan een lijst van toe te dienen geneesmiddelen naar MedEye. Heb je de medicatie aan de patiënt gecontroleerd en toegediend? Dan geeft MedEye dit door aan het informatiesysteem. Zo blijven ook hier alle gegevens actueel. MedEye koppelt met de meeste elektronische voorschrijfsystemen.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Ervaringen

Door de scan van het apparaat zijn fouten eigenlijk niet meer mogelijk. Want op het moment dat er medicijnen inzitten die niet worden herkend of die niet zijn voorgeschreven dan krijg je daar een melding van.
verpleegkundige Karleen van der Leij over het gebruik van de MedEye bij het Deventer Ziekenhuis