Overslaan en naar de inhoud gaan

Eten met een anti tril lepel

Corrigerende lepel die je trillingen opvangt

Anti-tril lepel van Gyenno

Gyenno lepel

Vrouw eet met een anti tril lepel

Anti-trillepel. Beeld: Team Niek Erents

Heb je moeite om met bestek te eten omdat je last hebt van trillingen in je hand of arm? Bijvoorbeeld vanwege een beroerte, MS of Parkinson? Dan kan een corrigerende lepel je helpen om weer makkelijk zelf te kunnen eten. Deze anti tril lepel vangt je tremoren of trillingen op.

Voor wie is de anti tril lepel?

Voor iedereen die last heeft van tremoren of trillingen in de handen. Bijvoorbeeld vanwege een beroerte, MS of Parkinson.

Hoe werkt de corrigerende lepel?

Een voorbeeld van zo’n anti tril lepel is de Gyenno lepel (Gyenno Spoon). De Gyenno Spoon signaleert de trilling in de hand en compenseert de beweging. Het pakket bestaat uit een handvat en een opzetstuk die je in elkaar klikt. De corrigerende lepel werkt op stroom, dus je moet het handvat eerst opladen op een laadstation. Daarna kun je hem gebruiken op dezelfde manier als een normale lepel. Met een volle batterij doe je drie maaltijden per dag. De anti tril lepel gaat automatisch aan en uit. Het handvat is dikker en comfortabeler dan een normale lepel en vangt de trillingen van je hand op. Zo blijft de lepel stabiel en valt je eten er niet vanaf. Er is ook een vork die je er als opzetstuk apart bij kunt kopen. Het deel van de lepel/vork kan in de vaatwasser, het handvat niet. Let op: de Gyenno heeft een vrij groot handvat.

Bekijk het filmpje van de Gyenno Spoon om te zien hoe hij werkt:

 

Een ander voorbeeld is de iEAT Power Grip, een eethulpmiddel met een arm die je kunt vastgrijpen, waarmee je je lepel naar je mond kunt bewegen, zelfs als je onwillekeurige spierbewegingen maakt. Bijkomend voordeel is dat je geholpen wordt rechtop te zitten.

Voor lichtere vormen van tremoren kan een opzetstuk voor je lepel ook genoeg zijn om te helpen bij het eten. Het materiaal is flexibel, smakeloos en makkelijk te monteren op een gewone eetlepel. Het vormt een opstaand randje om te zorgen dat je eten (soep) niet van je lepel afvalt.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

Vergoeding

De anti-trillepel wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar.