Extra controle bij het toedienen van medicatie

Apparaten die o.a. de dosering controleren

Het MedEye apparaat met een open lade en een patiënt op de achtergrondAugmented reality bril voor extra controle bij het toedienen van medicatie.

Foto's: Louis Meulstee en MedEye

Ben je zorgprofessional en geef je vaak medicatie aan patiënten? Dan kan het wel eens gebeuren dat er iets niet helemaal goed gaat. Zo kun je bijvoorbeeld een verkeerde dosering geven of een pil vergeten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Verschillende apparaten kunnen je hierbij helpen, bijvoorbeeld doordat ze de medicatie controleren voordat je deze toedient. 

Voor wie is de extra controle bij het toedienen van medicatie?

Voor verpleegkundigen die in een ziekenhuis of zorginstelling werken. Ook voor apothekers.

Hoe werkt dit?

De software en het apparaat van MedEye helpt verpleegkundigen in het ziekenhuis of verzorgingshuis. MedEye controleert of de medicatie die je een patiënt toedient, overeenkomt met wat de arts voorschrijft. Op de computer bekijk je per patiënt welke medicatie hij of zij nodig heeft. Om de medicatie te controleren, scan je de barcode van de medicatie of het medicatiezakje. MedEye herkent zo welke medicijnen er bij deze barcode horen en checkt de software of dit overeenkomt met de dosering van de patiënt. Heb je losse tabletten zonder barcode of een medicatiezakje dat gewijzigd is? Deze losse pillen kun je controleren in de speciale medicatiescanner. Om dit te doen,  open je de lade van het bijbehorende apparaat. Hier leg je de pillen los in, waarna je de lade sluit. Het apparaat scant de pillen op vorm, grootte en kleur en herkent ook halve- en kwarttabletten. Klopt het medicament, de dosering, het tijdstip of de route niet met het voorschrift? Dan krijg je een melding.

Om te zien hoe het Deventer Ziekenhuis de MedEye inzet, bekijk deze video:

 

In het verpleeghuis kan de Pharma-See bril je helpen bij het toedienen van medicatie bij ouderen. Met deze augmented reality bril zie je meer dan er in de realiteit is. Zo toont de bril in je gezichtsveld alle belangrijke informatie over de cliënt die voor je zit. Daarbij kan de bril met gezichtsherkenning en door het lezen van de medicatiebarcode de juiste medicijnen aan deze persoon koppelen. Wanneer je medicatie toedient, vraagt de bril je om elke stap te bevestigen. Zo voorkom je fouten. Ook kun je met de bril medicatie dubbel controleren.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding

De MedEye en de Pharma-See worden niet vergoed.

Voor de professional

MedEye: Je koppelt de software van MedEye aan het informatiesysteem op de computers van het ziekenhuis. Dit systeem stuurt dan een lijst van toe te dienen geneesmiddelen naar MedEye. Wanneer je de medicatie aan de patiënt hebt gecontroleerd en toegediend, geeft MedEye dit door aan het informatiesysteem. Zo blijven ook hier alle gegevens actueel. MedEye heeft een integratie met de meeste elektronische voorschrijfsystemen.

Gerelateerde oplossingen

Robot helpt bij hoge werkdruk in het ziekenhuis

Bloedrobot helpt bij werkdruk in het ziekenhuis

Niet meer zelf met bloed naar het lab
Behandeling & Verzorging
vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medido de slimme medicijndispenser

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid
Twee zorgprofessionals van het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruiken de Zakkaartjes App

Alle zakkaartjes in één app

App met alle zakkaartjes voor zorgverleners
Educatie & Informatie