Overslaan en naar de inhoud gaan

Gamen voor het goede doel

Spelen voor lymfeklierkanker en alzheimer onderzoek

Een jongere vrouw zit achter de computer en speelt een spel waardoor zij helpt bij Alzheimer onderzoek

Foto's: Flickr_US Department of Education

Houd je van spelletjes en wil je bijdragen aan onderzoek naar ziekten? Bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer of lymfeklierkanker. Dat kan heel simpel: met het spelen van een online spel help je mee dit onderzoek te versnellen. Wat je in de game doet, is verzamelde data analyseren en sorteren. Dat klinkt misschien saai, maar het is leuk en leerzaam. En je helpt er mensen mee.

Voor wie zijn deze games?

Iedereen die graag een steentje bijdraagt aan onderzoek naar Alzheimer of lymfeklierkanker. Ook patiënten zelf kunnen het spelen.

Hoe werkt het spelen voor alzheimer of lymfeklierkanker onderzoek?

Alzheimer onderzoek

Onderzoekers van de Amerikaanse Cornell universiteit ontdekten een verband tussen verstopte bloedvaten in de hersenen en de ziekte van Alzheimer. Om hun onderzoek voort te zetten moeten honderden plaatjes van bloedvaten worden beoordeeld. Hier help jij ze bij. Na aanmelding kun je starten met spelen. Je hebt geen ervaring nodig. De game is gemakkelijk te begrijpen en je wordt in het begin begeleid. Je bekijkt films van echte bloedvaten in de hersenen van muizen, en je moet op zoek naar verstopte haarvaten. Waar stroomt het bloed niet meer door? Door stollingen aan te wijzen, bouw je als speler een score op. Hoe hoger de score, hoe beter. De scores worden vermeld op een scorebord en als je de hoogste score hebt, ontvang je digitale gadgets.

Omdat heel veel mensen dezelfde game online spelen, worden eventuele fouten gecorrigeerd. Meerdere personen spelen dezelfde game en krijgen dezelfde filmpjes voorgelegd. Je hoeft dus niet bang te zijn om fouten te maken. Hoe meer mensen het spel spelen, hoe sneller het onderzoek kan verlopen. Draag zelf je steentje bij aan het ontwikkelen van het eerste behandelmiddel voor Alzheimer en speel mee!

Lymfeklierkanker onderzoek

Bij UNMASK los je puzzels op die wetenschappers bij hun onderzoeken naar lymfeklierkanker tegenkomen. Hierbij probeer je patronen te herkennen en verbanden te leggen. Zo sorteer je data die wetenschappers gebruiken in hun onderzoek. Je speelt het spel op je telefoon. In het spel moet je zoveel mogelijk driehoeken, vierkanten, sterren en cirkels in passende sloten zien te krijgen. Deze vormen zijn eigenlijk verzamelde data over verbindingsplekken van DNA. Wanneer je een verbinding maakt, leg je een verband tussen onderzoeksdata. Gevonden matches worden opgestuurd naar wetenschappers. Zij nemen jouw match het lab in voor verder onderzoek.
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

Gerelateerde oplossingen

Jonge vrouw kijkt op haar smartphone

Vragen app beantwoord vragen over alles

App voor mensen met cognitieve beperking
Educatie & Informatie
Een slechtziende man staat in zijn keuken en maakt een foto met zijn smartphone van het melkpak dat hij vasthoudt.

Digitale hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Extra paar ogen voor blinden en slechtzienden
Preventie & Veiligheid
Mantelzorgers ervaren dementie met dementiebril

Hoe voelt een dementerende zich?

Dementie ervaren met dementiebril
Educatie & Informatie
Vrouw staat met vr bril psychose simulator

Psychose simulator in VR

Ervaar de verwarring van een psychose
Educatie & Informatie