Overslaan en naar de inhoud gaan

Geheugensteun bij beginnende dementie

Sociale robot helpt bij beginnende dementie en beperkingen

Vrouw in een rolstoel luistert naar Tinybot Tessa die op tafel staat.

Tinybot Tessa. Beeld: Zorg van Nu

Op tafel staat Tinybot robot Tessa voor mensen met beginnende dementie.

Tinybot Tessa. Beeld: Zorg van Nu.

Zorgrobot Maatje staat op salontafel naast een vrouw op de bank.

Zorgrobot Maatje. Beeld: Smartrobotsolutions

Zorgrobot Maatje knipoogt

Zorgrobot Maatje. Beeld: Smartrobotsolutions

Ouderen met beginnende dementie wonen vaak thuis en willen graag dingen zelf blijven doen. Maar vergeetachtigheid en een gebrek aan structuur maken het vaak lastig voor hen en voor hun mantelzorgers. Een kleine sociale robot werkt als geheugensteun en brengt die structuur terug. Zo ondersteunt hij de persoon met dementie of licht verstandelijke beperking, en de thuiszorg en mantelzorgers.

Voor wie is de sociale robot?

Voor mensen met dementie, autisme, de ziekte van Huntington, een licht verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun mantelzorgers en zorgverleners. Ook voor mensen die geholpen worden met meer structuur, bijvoorbeeld iemand met specifieke psychische aandoeningen of depressie.

Hoe werkt de sociale robot bij beginnende dementie?

Tessa is zo’n kleine zorgrobot. Je kunt haar overal neerzetten, bijvoorbeeld op de vensterbank of op tafel, en de aankleding aanpassen. Ze heeft verbinding met het internet nodig en dan kan ze taken en herinneringen uitspreken. Bijvoorbeeld wanneer iemand langs gaat komen of dat er medicijnen ingenomen moeten worden. Zo helpt ze om meer structuur te krijgen, als een soort sprekende agenda. Mantelzorgers of zorgverleners in de naaste kring zorgen via een app voor het beheer van die agenda, ze schrijven de berichtjes en stellen in wanneer de robot dat moet melden. Als Tessa een vraag stelt, dan registreert ze of de persoon ‘ja’, ‘nee,’ of niets zegt. Dit wordt doorgegeven aan de beheerder(s) van de app. Daarnaast kan Tessa de sfeer in huis verbeteren door bijvoorbeeld voor te stellen muziek op te zetten.

Bekijk deze video over het gebruik van de Tessa:

 

Ook Zorgrobot Maatje kan op een bepaald tijdstip afspraken en berichten uitspreken, maar ook bewegingsoefeningen, die zijn ingesteld door een zorgverlener of mantelzorger. Maatje ziet eruit als een mensje en kan zijn lijf en ogen bewegen. Deze kleine sociale robot kan meegenomen worden omdat hij naast Wifi, ook op 4G-verbinding werkt. Je kunt interacties of spelletjes toevoegen door middel van QR-kaartjes en je kunt woorden en zinnen voorprogrammeren zodat Maatje bijvoorbeeld kan helpen bij een recept bereiden.

Om je werk als zorgprofessional te ondersteunen zijn er nog meer kleine robots beschikbaar, bijvoorbeeld om cliënten te motiveren en te laten bewegen.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Tinybot Tessa: voor meer informatie, aanschaf en (gratis) uitprobeermogelijkheden ga naar de website van Tinybots.

Zorgrobot Maatje: voor meer informatie, aanschaf, leasemogelijkheden en een demo ga naar de website van Smartrobotsolutions.

Vergoeding

Soms kan je de aanschaf van een zorgrobot aftrekken van je belastingaangifte. Bekijk voor meer informatie de zorgrobotspagina van de site van de belastingsdienst.

Zorgaanbieders kunnen de inzet van Tessa vergoed afspreken met de verzekeraar onder de prestatie code 'thuiszorg technologie'.

Voor de professional

Wil je de zorgrobot gebruiken in een zorginstelling, neem dan contact op met Tinybots. Ben je geïnteresseerd in het gebruik van een zorgrobot, maar weet je niet of ze bij je organisatie past? Tinybots biedt inspiratiesessies waar je Tessa in actie ziet en kunt leren wat ze voor je team, organisatie en cliënten kan betekenen.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de zorgrobot? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Spiqle Agenda op de eettafel geeft de dagstructuur aan

Spiqle Agenda

Slimme kalenderklok helpt bij dagstructuur

Geheugensteun voor mensen met dementie of autisme
Mantelzorg
oudere vrouw zit in woonkamer en heeft leefstijlmonitoring met sensor aan deurpost

Livind

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle
Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop. Beeld: Hollandse Hoogte

Alarmknop voor ouderen

Voel je veiliger met een noodknop, slim (zorg)horloge of smartphone
Preventie & Veiligheid