Geheugensteun bij beginnende dementie

Sociale robot helpt bij beginnende dementie

Op tafel staat Tinybot robot Tessa voor mensen met beginnende dementie.Op tafel staat Tinybot robot Tessa voor mensen met beginnende dementie.

Ouderen met beginnende dementie wonen vaak thuis en willen graag dingen zelf blijven doen. Maar vergeetachtigheid en een gebrek aan structuur maken het vaak lastig voor hen en voor hun mantelzorgers. Een kleine sociale robot brengt die structuur terug. Ze werken als geheugensteuntje en ondersteunen zo de persoon met dementie, de thuiszorg, mantelzorgers en familieleden.

Voor wie is de sociale robot?

Voor mensen met dementie of met een licht verstandelijke beperking en hun mantelzorgers en zorgverleners. Ook voor mensen die geholpen worden met meer structuur, bijvoorbeeld iemand met specifieke psychische aandoeningen of depressie.

Hoe werkt de sociale robot bij beginnende dementie?

Tessa is zo’n kleine zorgrobot. Je kunt haar overal neerzetten, bijvoorbeeld op de vensterbank of op tafel, en de aankleding aanpassen. Ze heeft verbinding met het internet nodig en dan kan ze taken en herinneringen uitspreken. Bijvoorbeeld wanneer iemand langs gaat komen of dat er medicijnen ingenomen moeten worden. Zo helpt ze om meer structuur te krijgen, als een soort sprekende agenda. Mantelzorgers of zorgverleners in de naaste kring zorgen via een app voor het beheer van die agenda, ze schrijven de berichtjes en stellen in wanneer de robot dat moet melden. Als Tessa een vraag stelt, dan registreert ze of de persoon ‘ja’, ‘nee,’ of niets zegt. Dit wordt doorgegeven aan de beheerder(s) van de app. Daarnaast kan Tessa de sfeer in huis verbeteren door bijvoorbeeld voor te stellen muziek op te zetten.

Een alternatief is de Billy-Billy. Dat is een bloempot die meet en aangeeft wanneer de plant meer water of licht nodig heeft. Daarnaast heeft hij ook de functie van sprekende agenda: het uitspreken van berichten die een mantelzorger of zorgprofessional via een app intypt.

Er zijn ook speciale beeldschermen voor mensen met beginnende dementie om hen berichten te sturen en hen te helpen met de agenda voor vandaag. Zo is de Spiqle Agenda een beeldscherm met daarop een digitale agenda. De gegevens kun je als mantelzorger via een app doorsturen. DayClocks heeft ook die functie, en mantelzorgers kunnen ook foto's en berichten doorsturen die op het beeldscherm verschijnen. Zo komt er meer structuur in de dag en is er meer verbinding met elkaar.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Tinybot Tessa is verkrijgbaar via het bedrijf Tinybots.

Zorgrobot Billy-Billy is verkrijgbaar via Zorabots.

DayClocks is verkrijgbaar via hun website of via (online) hulpmiddelenwinkels.

Spiqle Agenda is verkrijgbaar via hun website.

Vergoeding

Soms kan je de aanschaf van een zorgrobot aftrekken van je belastingaangifte. Bekijk voor meer informatie de zorgrobotspagina van de site van de belastingsdienst.

Voor de professional

Wil je de zorgrobot gebruiken in een zorginstelling, neem dan contact op met Tinybots. Ben je geïnteresseerd in het gebruik van een zorgrobot, maar weet je niet of ze bij je organisatie past? Tinybots biedt inspiratiesessies waar je Tessa in actie ziet en kunt leren wat ze voor je team, organisatie en cliënten kan betekenen.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de zorgrobot? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

oudere vrouw zit in woonkamer en heeft leefstijlmonitoring met sensor aan deurpost

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle
Oudere vrouw praat met virtuele assistent Anne op beeldscherm.

Virtuele assistent

Virtuele assistente helpt je zelfstandig zijn
Preventie & Veiligheid
Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop voor ouderen of sporters

Personenalarmering om veilig op stap te kunnen
Preventie & Veiligheid
vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medido de slimme medicijndispenser

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid
Mantelzorgers voelen dementie met een virtual reality

Dementiebril begeleidt mantelzorgers

Minder overbelasting door dementiebril
Educatie & Informatie
Vrouw zit met tablet op schoot spelen van de dementiegame

Informatie over omgaan met dementie

Interactieve Dementiegame
Educatie & Informatie