Gemakkelijk thuis zelf bloedprikken

Door middel van vingerprik zelf betrouwbaar prikken

Vrouw kan thuis bloed prikken met een zelfmeetapparaat die in haar vinger prikt. Thuis bloed prikken met de thuisbloedprikset van UMCGThuis bloed prikken door in vinger te prikken met thuisbloedprikset van UMCG

Foto's van vingerprikset: UMCG

Moet je wel eens bloed prikken, maar vind je het vervelend om naar de prikpost of het ziekenhuis te gaan? Met handzame sets is het mogelijk om thuis een bloedtest te doen. De test is net zo betrouwbaar als in het ziekenhuis en kun je doen wanneer het jou uitkomt. Ook trombosepatiënten en patiënten bij wie de medicatie moet worden bepaald met een bloedtest kunnen thuis prikken.

Wie kan thuis bloed prikken?

De thuis bloedtest is voor iedereen die wel eens bloed moet laten prikken. Mensen bij wie de medicatie moet worden bepaald door middel van een bloedtest. En mensen met een verhoogde kans op trombose die ouder zijn dan 16 jaar, langdurig antistolling gebruiken en lichamelijk en geestelijk in staat zijn om zelf metingen te doen en door te geven. Voor kinderen onder de 16 jaar bestaat de mogelijkheid dat zij samen met hun ouders/verzorgers de training volgen.

Hoe werkt het thuis bloed prikken?

De Hem-Col bloedafname is voor algemeen gebruik. Hiermee kun je eenvoudig thuis druppeltjes bloed verzamelen met een vingerprik. Het bloed moet je mengen met een bewaarvloeistof, zodat het kan worden bewaard. De Hem-Col zorgt ervoor dat het bloed tot vijf dagen bewaard kan worden en er is veel minder bloed nodig, slechts zo’n vijf druppels.

Patiënten bij wie regelmatig door een bloedtest de medicatie moet worden bepaald krijgen een vingerpriksetje van hun arts. Zo’n setje bevat een instructiefolder, twee prikkers, een pleister en een ‘bloedspotkaart’ waarmee je het bloed opvangt. De arts zal je vertellen op welk tijdstip je bloed moet prikken. Het is belangrijk om dit precies op te volgen. De methode is zelf simpel: je prikt jezelf in de vinger en vangt minimaal twee druppels bloed op, op filterpapier. Dit papier stuur je op naar het Laboratorium Klinische Farmacie en Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). De resultaten van de analyse van het bloed zullen bij het volgende bezoek of telefonische afspraak met de medisch specialist bekend zijn. Kijk voor meer informatie op www.vingerprik.umcg.nl .

Trombosepatiënten hoeven niet meer naar de prikpost van een trombosedienst te gaan om hun INR (International Normalized Ratio) te meten. Door een vingerprik met een zelfmeetapparaat kun je dit nu zelf doen. Je meet de stollingswaarde van het bloed en je geeft via een beveiligde website eenvoudig de INR-waarde door. Het apparaat is betrouwbaar en veroorzaakt geen bloeduitstortingen. Om te beginnen meld je je aan op de website van Trombovitaal. Er wordt contact met je opgenomen, waarna aanvullende gegevens opgehaald kunnen worden. Vervolgens maak je een e-learning van 4 hoofdstukken. Indien alle onderdelen zijn behaald ontvang je een zelfmeetapparaat en word je via beeldbellen/telefoon getraind hoe je die kan gebruiken. Daarna kun je overal zelf je INR-waarde meten en via de chat contact opnemen (met medewerkers of de arts) en heb je eventueel aanvullend contact per telefoon of videoconsult. Ook Trombose Zelfzorg biedt eenzelfde soort dienst aan.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders 

Vergoeding 

De Trombose Zelfzorg wordt vergoed. Het valt onder alle basisverzekeringen. Ook de zelfprikset voor patiënten waarvan de medicatie moet worden bepaald is gratis voor patiënten.

Gerelateerde oplossingen

Een meneer zit op een stoel in een verder lege wachtkamer

Snel bloedonderzoek bij de huisarts

Apparaat voor directe uitslag bloedtesten
Monitoring & Controle
kind dat op tablet diabetes apps selecteert

Makkelijker leven met diabetes apps

Glucosemeter en diabetes-app
Monitoring & Controle
vrouw doet zelf bloeddruk meten

Zelf je bloeddruk meten

Bloeddrukmeter voor thuis
Monitoring & Controle
Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

Thuis je waarden meten

Bij COPD of hartfalen minder naar het ziekenhuis
Monitoring & Controle