Genoeg water drinken

Wateralarm

Persoon houdt glas water onder kraan voorbeeld water drinken herinnering app

Dorst hebben is een belangrijk signaal van de hersenen: tijd om te drinken! Vocht is immers van belang voor heel veel vitale functies van het lichaam. Soms ben je zo druk dat je vergeet om te drinken. Als je ouder wordt ervaar je minder dorstgevoel, terwijl je lichaam wel veel vocht nodig heeft. Technologie kan helpen door een seintje te geven als het tijd is om genoeg water te drinken.

Voor wie is het wateralarm?

Een geheugensteuntje om genoeg water te drinken kan handig zijn voor iedereen die dat regelmatig vergeet en een reminder wil om meer water te drinken, jong en oud.

Hoe werkt het wateralarm?

We bestaan voor ongeveer driekwart uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed. Het andere deel is nodig voor de werking van onze organen, waaronder je hersenen, hart, longen, spieren, lever en je botten. Misschien heb je vaak hoofdpijn na een dag weinig drinken. Dat is het eerste teken van uitdroging en betekent dat je niet genoeg hebt gedronken. Wateralarm apps kunnen je helpen om wel genoeg te drinken. Deze (gratis) apps berekenen bijvoorbeeld hoeveel water goed voor je is en geven een seintje op je smartphone wanneer het tijd is om wat te drinken. Sommige van deze apps werken als een game, je kunt bijvoorbeeld bepaalde challenges halen als je genoeg water drinkt.

Als je wat extra hulp wil om genoeg water te drinken, dan bestaan er ook slimme waterflessen zoals Hydranome, die bijhouden of je voldoende hebt gedronken. Deze fles is op een app aangesloten die in de gaten houdt wanneer het tijd is om te drinken. Zo wordt je geholpen om genoeg water te drinken en uitdroging te voorkomen.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Er zijn verschillende (gratis) apps om je waterconsumptie bij te houden, zoals:

Voor meer (gratis) apps, zoek op bijvoorbeeld 'drink water app' in de Play Store of de App Store.

Daarnaast zijn er slimme drinkflessen, waaronder bijvoorbeeld de Hydranome.