Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezond wonen in een zorginstelling

Natuurlijke gezonde leefomgeving

Uitzicht over een groene tuin tussen flatsUitzicht over een groene tuin tussen flats

 

Foto's: Mennistenerf

Ouderen en mensen met dementie of een beperking hebben veel baat bij uitdagingen en buiten zijn in de natuur. Als je in een zorginstelling midden in de stad woont, is je woonomgeving lang niet altijd ruimtelijk en groen. Maar er is hulp om de zorglocatie waar je woont of werkt, aan te passen zodat er buiten gewandeld kan worden en voor dieren kan worden gezorgd. Dat zorgt weer voor volop dagactiviteiten.

Voor wie?

Voor bewoners en medewerkers van zorginstellingen.

Hoe werkt het?

Met simpele aanpassingen in de zorginstelling verhoog je de leefbaarheid. Betrek op allerlei manieren de bewoners actief bij het leven op de zorginstelling. Ga bijvoorbeeld meer samen wandelen, meer daglicht is positief voor de gezondheid van de bewoners. En zorg ervoor dat er meer planten en dieren in de instelling komen. Planten zorgen voor een schonere lucht, en het verzorgen van dieren schept een band. 

Het verzorgen van dieren binnen een zorginstelling kun je op allerlei manieren organiseren. Organisaties als Stichting Blijf kunnen daarbij helpen: zij begeleiden zorgprofessionals bij het trainen van contacthonden voor mensen met dementie. Ook Stichting ZorgDier is zo'n organisatie.

Bekijk in deze video hoe dat Mennistenerf voor een gezonde leefomgeving zorgt:

Samenvatting: Het Mennistenerf is met hun innovatie-aanpak voor een gezonde leefomgeving een van de 8 finalisten van de Challenge ‘verpleeghuis van de toekomst’. Mennistenerf gelooft in een natuurlijke gezonde omgeving met vijf elementen: gezonde lucht; genoeg zonlicht; planten en bloemen; dieren; ruimte voor de spelende mens.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Op www.gezondeleefomgeving.nl vind je veel tips en concrete praktijkvoorbeelden over hoe je een gezonde leefomgeving in en om je zorginstelling creëert. Ga voor een voorbeeld naar de website van het Mennistenerf.

Voor training en begeleiding bij het inzetten van dieren in de zorg kun je terecht bij Stichting Blijf of Stichting ZorgDier.

Gerelateerde oplossingen

Een gezin fietst door het bos van hun gezonde gemeente.

Gezonde leefomgeving

Eenzaamheid tegengaan en een gezonde gemeente, wijk of organisatie
Gezonder leven