Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezonde leefomgeving

Eenzaamheid tegengaan en een gezonde gemeente, wijk of organisatie

Een gezin fietst door het bos van hun gezonde gemeente.Vrouw gebruikt tsuru app voor een gezonde organisatie.

Foto's: Rivm en Tsuru

Wil je zorgen voor een gezonde gemeente, wijk, school of organisatie? Of wil je de eenzaamheid tegengaan van kwetsbare mensen in je gemeente? Voor professionals die een gezonde leefomgeving en welzijn willen bevorderen, zijn er websites die je kunnen helpen. Deze geven je tips, digitale handleidingen, voorbeelden en informatie. Of helpen je met advies op maat voor je inwoners of werknemers.

Voor wie zijn de websites voor een gezonde gemeente, wijk of organisatie?

Voor professionals die binnen hun werk een gezonde leefstijl willen bevorderen of eenzaamheid willen bestrijden.

Hoe werk je aan een gezonde gemeente, wijk of organisatie?

Op de website van Loketgezondleven.nl vind je gedetailleerde informatie over en tips en handreikingen voor een gezondere leefomgeving in de gemeente en de wijk, op school of op het werk. De Interventiedatabase Gezond en Actief Leven is een goed startpunt voor het vinden van erkende, en dus kwalitatief goede leefstijlinterventies voor jouw doelgroep. De website is opgedeeld in verschillende categorieën: interventies, gemeente, school, werk en zorgstelsel. Als je bijvoorbeeld bezig bent met een gezonde leefstijl in de wijk of gemeente, kun je onder het thema gemeente uitgebreide informatie vinden. Denk hierbij aan handleidingen met plannen van aanpak, themadossiers en artikelen over praktijkvoorbeelden.

Als je eenzaamheid in je gemeente wilt bestrijden, kun je het portaal Bob de Bot gebruiken. Hiermee kun je de informatie van de gemeente en de sociale-, culturele- en welzijnsorganisaties op een persoonlijke manier aanbieden aan doelgroepen, bijvoorbeeld kwetsbare mensen. Iedere inwoner kan zich aanmelden en zelf bij Bob aangeven wat zij interessant vinden en wat ze nodig hebben aan hulp. Bob geeft daarop informatie en advies op de persoon afgestemd. Dit 'persoonlijke gesprek' gebeurt via SMS, appjes of een Google home. Activiteiten, buurthuizen en verenigingen kunnen op deze manier meer bezoekers en leden krijgen. Burgers krijgen alleen informatie waar ze om gevraagd hebben en worden gestimuleerd om contacten te leggen en mee te doen.

Specifiek voor op de werkvloer is er Tsuru, een app die medewerkers binnen je organisatie helpt met hun fysieke en mentale gezondheid. Als jouw organisatie minstens 20 medewerkers telt, kun je geanonimiseerd via een online dashboard zien hoe het met de gezondheid, mentale fitheid en de motivatie van je werknemers gesteld is. Zo kun je de nodige verbeteringen invoeren. Daarnaast krijgen je werknemers via de app van Tsuru persoonlijk advies op verschillende gebieden met als doel dat zij lekkerder in hun vel zitten. Je kunt als bedrijf of organisatie ook specifieke vragen door Tsuru laten stellen aan je werknemers. Deze kun je laten toevoegen aan de vragenlijst.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor meer informatie over Loket Gezond Leven en de materialen die zij aanbieden, ga naar de website van Loket Gezond Leven.

Voor meer informatie over Bob de Bot, ga naar de website van Bob de Bot. Voor gemeente-ambtenaren die willen weten hoe je Bob de Bot kunt inzetten, ga naar de pagina voor gemeentes.

Voor meer informatie over Tsuru, ga naar de website van Tsuru.

Gerelateerde oplossingen

Groepje vrouwen en kinderen beweging gymnastiek tegen obesitas

Interventies voor kinderen met overgewicht

Wijkgerichte aanpak bij kinderobesitas
Behandeling & Verzorging
Uitzicht over een groene tuin tussen flats

Gezond wonen in een zorginstelling

Natuurlijke gezonde leefomgeving
Gezonder leven
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven
Kind draagt Boosth armband en houdt tablet vast

Spelenderwijs meer beweging voor kinderen

Bewegingsgame voor kinderen
Spel & Beweging