Overslaan en naar de inhoud gaan

Glucosemeters met een sensor

Je bloedsuikerspiegel meten zonder vingerprik

Een vrouw zit op een stoel en heeft een Omnipod op haar arm. In haar hand houdt ze een smartphone, hierop is een app te zien.

Omnipod. 

Een man doet yoga. Op zijn arm zit een Omnipod.

Omnipod

Een man heeft een sensor op zijn arm en kijkt op de app van Freestyle Libre.

Freestyle Libre

Is het voor jouw gezondheid belangrijk dat je glucose niet te hoog of te laag is? Een glucosemeter controleert dit voor je. Er zijn handige meters met een sensor als alternatief voor de vingerprik. Zo’n sensor maakt het meten makkelijker doordat deze je bloedsuiker automatisch kan bijhouden. Zo heb je een beter overzicht van je pieken en dalen.

Voor wie zijn de glucosemeters met sensor?

Mensen met diabetes, ofwel suikerziekte.

Hoe werken de glucosemeters met sensor?

Een glucosemeter meet hoe hoog je bloedsuiker is. Tegenwoordig hoeft dat niet meer met een vingerprik. Zo zijn er systemen waarbij je een sensor op je huid draagt. Daar brengt hij een naald aan direct onder je huid. De naald meet je glucose. 

Er zijn twee soorten systemen: een Flash Glucose Monitoringsysteem (FGM) en een Continu Glucose Monitoringsysteem (CGM). Bij een FGM scan je zelf je waarden. Bij een CGM meet de sensor dit automatisch elke vijf minuten. Overleg altijd eerst met je zorgverlener welk systeem het beste bij jou past. Kijk bij 'Mogelijkheden & verkrijgbaarheid' naar verschillende aanbieders.

Flash Glucose Monitoringsysteem

De FreeStyle Libre is een voorbeeld van een glucosemeter met sensor die je zelf moet scannen. Deze plak je op je bovenarm. Hou het bijbehorende apparaat voor de sensor om je waarden te zien. Op het scherm zie je gelijk hoe hoog je glucose is. De meting vind je ook terug in de app. Deze kun je ook koppelen aan de praktijk van je behandelaar. De sensor is waterdicht. 

Bekijk deze video over hoe het werkt :

 

Continu Glucose Monitoringsystemen

Bij deze systemen stuurt de sensor de gegevens automatisch naar je apparaat of smartphone. Een voorbeeld is het systeem van Dexcom G6. In de app zie je al deze waarden in een grafiek. Zo zie je of je suiker daalt of stijgt en kun je inschatten wanneer je iets moet eten. Ook kan de app je waarschuwen bij een te hoge of lage waarde. 

Bij Eversense XL zit de sensor onder je huid. Deze wordt via een kleine operatie ingebracht. Op je huid plak je een zender, precies waar de sensor zit. De zender stuurt de gegevens van de sensor naar de app op je smartphone.

Closed loop-systeem

Wordt je glucose te hoog? Bij een closed loop-systeem geeft een aangesloten insulinepomp je bijna automatisch altijd de juiste dosis insuline. Een voorbeeld hiervan is het Minimed 670G-systeem. Dit systeem meet je glucose en dient insuline toe wanneer je bloedsuiker te hoog wordt. Je voert alleen in de app in hoeveel koolhydraten je eet. Op basis van je waarden past het systeem de dosis insuline zelf aan. 

Draadloze insulinepomp

Met de draadloze insulinepomp van Omnipod dien je zelf insuline toe. De pomp zit direct op je huid en is waterdicht. Via het gekoppelde systeem op je smartphone stuur je de pomp aan. 

Let op: komen de waarden of waarschuwingen van de sensor niet overeen met je symptomen of hoe je je voelt? Gebruik dan een bloedglucosemeter met prikpen. Neem altijd contact op met je huisarts of behandelaar als je twijfelt. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Flash Glucose Monitoringsysteem (FGM): Freestyle Libre wordt aangeboden door Abott en is te koop via de gelijknamige website. De app is gratis te downloaden via de Play Store en App Store.

Continu Glucose Monitoringsystemen (CGM):

Closed loop-systeem: het Minimed 670G-systeem wordt aangeboden door Medtronic. Overleg met je zorgverlener of dit systeem geschikt is voor jou.
Insulinepomp: op de website van Omnipod vraag je een gratis proefpakket aan. 

Vergoeding

Sommige systemen worden in bepaalde gevallen vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar.

Gerelateerde oplossingen

app van Mediq Diacare

De app van Mediq DiaCare

Makkelijker leven met diabetes apps

Inzicht in je leefstijl en glucosewaarden
Monitoring & Controle
Een man zit aan tafel en gebruikt de Eetmeter app. Er staat broodbeleg op tafel en er ligt een bord met een boterham.

De Eetmeter app. Beeld: het Voedingscentrum

Letten op je voeding met een app

Makkelijker calorieën tellen en gezond eten
Gezonder leven
Stappenteller aan pols

Pedometer. Beeld: Therealnani

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt
Gezonder leven