Overslaan en naar de inhoud gaan

Handhygiëne training met apps en AR

Aandacht voor handhygiëne in de zorg

Een vrouw staat voor het apparaat van SureWash en doet alsof zij haar handen wast.

SureWash

Een vrouw staat voor het apparaat van SureWash en doet alsof zij haar handen wast.

SureWash

Handhygiëne is essentieel als je infecties en de verspreiding van ziekten bij patiënten wil voorkomen. Zorgverleners moeten hun handen dan ook zo goed mogelijk desinfecteren en reinigen. In de praktijk wordt dit protocol helaas nog lang niet altijd goed gevolgd. Er zijn apparaten en apps die zorgverleners op de werkvloer kunnen trainen om de handhygiëne protocollen beter te volgen.

Voor wie is de training handhygiëne?

Voor zorgverleners, bijvoorbeeld in ziekenhuizen of zorginstellingen.

Hoe werkt de handhygiëne training met app?

De apparaten van SureWash leren zorgverleners via augmented reality hoe zij hun handen goed reinigen, volgens de zes stappen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een camera registreert jouw handbewegingen, die je op het scherm terugziet. Om de training te starten, ga je voor het scherm staan en steek je je handen voor je uit alsof je ze gaat wassen. Op het beeldscherm krijg je instructies om stap voor stap de zes was bewegingen uit te voeren. Daarna leer je met een zevende beweging je pols te reinigen. De rode balk op het scherm wordt groen wanneer je de juiste beweging lang genoeg hebt uitgevoerd. Het systeem analyseert je bewegingen en geeft feedback wanneer je ze niet goed uitvoert. Pas als je de beweging goed doet, ga je door naar de volgende beweging. Er zijn verschillende niveaus te behalen, waarbij je de bewegingen steeds sneller en zonder hulp leert uitvoeren. Je kunt je voortgang bijhouden door een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken.

SureWash is er in twee varianten. De SureWash Elite is een kiosk met wielen die je makkelijk op elke afdeling in een instelling of ziekenhuis plaatst. Zo kunnen patiënten en bezoekers het apparaat ook gebruiken. De SureWash Go is compacter en kun je met de hand meenemen. Handig wanneer je zorgverleners bijvoorbeeld tijdens een overleg wilt trainen. Als aanvulling op de training met het apparaat, is er ook de SureWash app. Om te starten, leg je je telefoon op tafel met het scherm naar boven. Hou je handen ongeveer een halve meter boven je telefoon, de camera registreert je bewegingen en checkt of je het goed doet. Op je scherm volg je de instructies. 

Er zijn ook losstaande handhygiëne apps die je leren om goed je handen te wassen. Zo is er de Tork VR clean hands training and education. In deze virtual reality app ben je verpleegkundige of arts en draai je een dienst. In verschillende situaties moet je de reinigingsstappen doorlopen met je handen. Op je telefoon zie je wat je moet doen en dit doe je na in het echt. Om de training te doen heb je een VR-bril nodig waar je je smartphone in kunt doen. Deze kun je eenvoudig online bestellen of vinden in verschillende winkels.

Een andere app is de REINier serious game, een complete training voor handhygiëne en infectiepreventie. De app helpt om in korte tijd een grote groep nieuwe zorgmedewerkers thuis te laten trainen en hun kennis op te frissen. In het spel ga je 27 korte en uitdagende missies aan, waarin je steeds iets meer leert over de basisregels van handhygiëne en infectiepreventie. Voor alle ziekenhuizen en zorginstellingen wordt tijdens de coronacrisis de game nu tijdelijk gratis aangeboden. 

Bekijk in onderstaande Engelse video hoe de SureWash Elite werkt:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Kijk op de website van SureWash (Engelse website) voor meer informatie over de apparaten en de app. Neem contact met hen op om een van de apparaten aan te schaffen.
  • De SureWash Pocket app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
  • Meer informatie over het spelen en downloaden van de Tork VR clean hands training vind je op de website van Tork.
  • De REINier handhygiëne en infectiepreventie game kun je downloaden op een smartphone en direct spelen. De serious game is verkrijgbaar voor iOS (iPhone) en Android.

Voor de professional

De SureWash Elite heeft ook een RFID-kaartlezer, hiermee kunnen zorgverleners met hun badge inloggen op het apparaat.

Via SureWash ontvang je ook gebruikershandleidingen en software updates. Daarnaast is het mogelijk om op dit platform als administrator data van gebruikers met elkaar te vergelijken.

Gerelateerde oplossingen

Twee zorgprofessionals van het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruiken de Zakkaartjes App

Zakkaartjes app. Beeld: Frederike Slieker, Albert Schweitzer ziekenhuis

Alle zakkaartjes in één app

Alle procedures en bestellingen in een app
Educatie & Informatie
Robot helpt bij hoge werkdruk in het ziekenhuis

Bloedrobot. Foto: Louis Meulstee

Bloedrobot helpt bij werkdruk in het ziekenhuis

Niet meer zelf met bloed naar het lab
Behandeling & Verzorging
Arts heeft tablet in zijn handen

Kennisbank op zak

Online overzicht voor zorgverleners
Educatie & Informatie