Overslaan en naar de inhoud gaan

Handige apps voor kankerpatiënten

Je beter voelen na chemotherapie

Twee artsen van het behandelteam oncologie in Albert Schweitzer met de behandelplan appGrafiek van misselijkheid door chemotherapie op smartphone

Als je chemotherapie of immuuntherapie krijgt, ontvang je heel veel informatie tegelijkertijd. Niet alleen over de diagnose en het behandelplan, maar ook over de 'leefregels': welke bijwerkingen normaal zijn en wat je wel en niet mag eten.  Er zijn apps die een duidelijk overzicht geven van die leefregels en bijvoorbeeld een app die je helpt om je medicatie tegen misselijkheid juist in te nemen.

Voor wie?

Voor mensen met kanker. Voor borstkankerpatiënten is er Pinktrainer. Voor patiënten van het Albert Schweitzer Ziekenhuis is er de Behandelpad 2.0 app. Voor mensen die chemotherapie of immuuntherapie ontvangen is er de app Nausea Care System, maar alleen nog in het OLVG.

Hoe werkt het?

De ASz Behandelpad 2.0 app biedt patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis de kans om digitaal alle gegevens van hun behandeling in te zien en te delen met hun naasten. In de app vind je informatie over de diagnose, het ziektebeeld, behandelplan en behandelteam. De app geeft ook informatie over de leefregels, zodat je altijd makkelijk kunt opzoeken wat je wel of niet kunt eten. En of een bijwerking normaal is of niet. Zo is het makkelijker om je aan de leefregels te houden en voel je je uiteindelijk beter. 

Voor patiënten met borstkanker en hun behandelaars is er Pinktrainer. De behandelaar heeft een dashboard waarop hij of zij het behandelprotocol precies kan afstemmen op de patiënt. Je kunt een motiverende video opnemen voor je patient, voor als het zwaar wordt. Als patiënt zie je op de app hoe je fit kunt blijven, welke trainingen goed zijn, wat je kunt eten en wat niet, waar je verder op moet letten, en je krijgt overzicht van je tests en rapportages. Zo houd je grip op het verloop van je ziekte. Als het niet lukt om naar de praktijk te komen, dan kun je ook chatten of beeldbellen met je arts.

Één van de vervelendste bijwerkingen van chemotherapie is de intense misselijkheid die daarmee gepaard gaat. Soms is het lastig om de medicijnen die deze misselijkheid tegengaan op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid in te nemen, met braken en dehydratatie tot gevolg. De app Nausea Care System geeft een seintje wanneer de medicijnen moeten worden ingenomen. De patiënt neemt dan de medicatie in en rapporteert dit in de app door op de knop “medicatie ingenomen” - “ja” te drukken.  De patiënt kan ook kiezen voor "nee" als hij of zij de medicatie niet inneemt. De rapportage wordt aan de poli oncologie doorgegeven. Op deze manier is de patiënt bewust bezig met het innemen van het juiste aantal tabletten. Het juist innemen van de tabletten leidt tot minder misselijkheid.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De ASz Behandelplan 2.0 app is gratis te downloaden voor Android (Play Store) en iOS (App Store). Binnen de app kies je voor de module 'Medicijnen tegen kanker'. 

Meer informatie over Pinktrainer vind je op hun website.

De Nausea Care System app is in samenwerking met het OLVG ontwikkeld door Logicapps. Patiënten kunnen de app niet zelf aanschaffen, het gebruik van de app wordt voorgeschreven door een zorgprofessional.

Voor de professional

Ziekenhuizen die geïnteresseerd zijn in de Nausea Care System app kunnen voor meer informatie contact opnemen met de makers van de app. Het voordeel van de app is dat de gesprekken met de patiënt over het verloop van een chemo in een korter tijdsbestek en met een hogere kwaliteit kunnen worden gevoerd, omdat de patiënt concrete informatie over de periode tussen twee chemokuren in rapporteert. 

Zorgprofessionals en fysiotherapeuten die geïnteresseerd zijn in Pinktrainer bij het behandelen of trainen van (ex)borstkankerpatiënten zie hun website voor een demo of licentie.

Gerelateerde oplossingen

Bezorgde vrouw zit achter laptop

Houvast met borstkanker vereniging

Online hulp en checklists voor borstkanker
Educatie & Informatie