Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe voelt een dementerende zich?

Dementie ervaren met dementiebril

Mantelzorgers ervaren dementie met dementiebril

Foto: Jan Rietsema

Het is moeilijk om je voor te stellen hoe een dementerende zich voelt, maar met een dementiebril kun je dementie zelf ervaren. Zo wordt het gemakkelijker om iemand met dementie te begrijpen. Dat helpt als je zorgt voor iemand met dementie. De dementiebril is dan ook bedoeld voor mantelzorgers en zorgprofessionals.

Voor wie is de dementiebril?

Voor wie wil weten hoe een dementerende zich voelt. De dementiebril is geschikt voor mensen die werken met of zorgen voor mensen met dementie, zoals zorgprofessionals en mantelzorgers. Door gebruik van de VR-bril ontstaat meer begrip van de ziekte en dat verlaagt vaak de zorglast.

Hoe werkt de dementiebril?

Zorgen voor iemand met dementie kan een belastende taak zijn. Stichting into D’mentia zorgt o.a. met de dementiebril voor meer begrip en inlevingsvermogen rondom dementie. Hierdoor kan een zorgtaak kwalitatief beter worden uitgevoerd en hebben zorgverleners daar ook meer plezier in.

Stichting into d’mentia geeft trainingen met de dementiebril voor zorgprofessionals en mantelzorgers. Nadat de eerste groep cursisten de simulatie heeft meegemaakt door met de bril gedurende 15 minuten in het leven van iemand met dementie te stappen, volgt een kort nagesprek met de trainer. Elke 45 minuten is een nieuwe groep aan de beurt. Bij deze simulatie wordt ook een e-learning aangeboden, die meer informatie biedt over de omgang met dementie. Zo krijg je tijdens een interactieve training inzicht in hoe een dementerende zich voelt.

De trainingen nemen je mee in de leefwereld van iemand met dementie. Je kan dementie meemaken in een dementie-simulator, met een VR bril en er is een educatiepakket.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De dementiebril wordt aangeboden door Stichting into d’mentia.

Voor de professional

(Zorg)organisaties kunnen een licentie aanschaffen op de Dementiebril. Zij kunnen zelf mantelzorgers met de Dementiebril trainen. Bij aanschaf van een licentie krijgt de organisatie eenmalig uitleg van een trainer van Into D’mentia over de Dementiebril en het begeleiden van mantelzorgers hierin. Voor meer informatie over licenties kun je mailen.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw zit met tablet op schoot spelen van de dementiegame

Dementiegame voor mantelzorg en zorgprofessionals

Interactieve dementiegame leert je omgaan met dementie
Educatie & Informatie
Vrouw helpt man met opstaan

Video’s, workshops en cursussen voor mantelzorg

Thuis blijven wonen dankzij mantelzorg en zelfzorg
Educatie & Informatie
Vijf zorgprofessionals zien hoe e-learning zorg werkt

E-learning in de zorg

Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers
Educatie & Informatie