Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulp bij eten met een eetrobot

Eetrobot biedt hulp bij eten

Vrouw eet met behulp van robotarm

Obi

hand stelt de robotarm Obi in

Obi

Mensen die hun armen niet of nauwelijks kunnen bewegen, zijn vaak van een ander afhankelijk om te eten. Maar er is ook Obi of iEAT: een slimme en stijlvolle eetrobot, die helpt je om zelfstandig te eten. Een eetrobot geeft je de mogelijkheid om in je eigen tempo te eten, waar je dat wilt. Zo kun je een gevoel van vertrouwen en onafhankelijkheid terugkrijgen. En gezellig tegelijkertijd eten met je tafelgenoten.

Voor wie is de eetrobot?

Voor mensen die niet zelfstandig kunnen eten of drinken. Bijvoorbeeld mensen met een hoge dwarslaesie, een neuromusculaire aandoening, een neurologische aandoening of ernstige spasticiteit.

Hoe werkt de eetrobot?

Het kan erg vervelend zijn om niet zelfstandig te kunnen eten. Zeker als je thuis woont en hulp bij eten krijgt van je partner, waardoor je nooit tegelijk kunt eten. En de lol van uit eten gaan er misschien snel af is. Met een eetrobot verandert dat. Deze helpt je om zelfstandig te eten en zo weer een stukje onafhankelijkheid terug te krijgen.

Obi heeft twee aansturingsknoppen: één om te kiezen uit welke kom wordt geschept, en één om de schepbeweging aan te sturen. Een arm met daaraan een lepel schept het voedsel op en brengt het naar de mond. Als je Obi gaat gebruiken, stel je eerst de juiste positie van de arm ten opzichte van je mond in. Deze kun je steeds op een andere manier (laten) instellen, zodat je niet altijd op dezelfde manier hoeft te zitten.

De iEAT Robot is een vergelijkbare eetrobot. Bij deze eetrobot is het bord ook deel van het systeem en het draaien van het bord kun je ook zelf bedienen. Bediening gebeurt met een knop of met je smartphone, of kun je automatisch programmeren.

Een eetrobot is een draagbaar systeem. Hij heeft een accu, dus hij hoeft niet in de buurt van een stopcontact te staan. Je kunt de eetrobot dus makkelijk meenemen naar vrienden of als je uit eten gaat. Daarnaast is een eetrobot hygiënisch: de onderdelen die met eten in contact komen, kunnen in de vaatwasser.

Let op, een eetrobot is niet geschikt bij slikstoornissen, ernstige problemen met kauwen, problemen met het zicht, ongecontroleerde hoofdmotoriek, of als je de joystick of knop niet kunt bedienen, niet rechtop kunt zitten, of de bediening van de Obi niet kunt begrijpen.

NB. iEAT heeft ook eenvoudiger hulpmiddelen om te eten, voor als je wel je hand kunt gebruiken maar niet voldoende spierkracht hebt. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding

De eetrobot wordt vergoed door de verzekering. Dit kan vanuit de zorgverzekeringswet (ZVW) of de wet langdurige zorg (Wlz). Vanuit de ZVW kun je de zorg zelf regelen via de zorgverzekeraar, vanuit de Wlz wordt het aangevraagd door de zorgverlener.