Hulp bij stoppen met roken door apps

Apps die helpen bij het opgeven van de sigaret

Jongen breekt sigaret door middenscreenshot van Kwit smoking is a game

Stoppen met roken is moeilijk. Dat weet iedereen die het ooit heeft gedaan of geprobeerd. Maar het wordt een stuk makkelijker met de juiste ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een goede app. Zo'n app geeft je tips en advies om je te helpen het stoppen vol te houden. Ze laten bijvoorbeeld zien hoeveel geld je al bespaard hebt of hoe je longfuncties, zuurstofwaarden en hartslag verbeteren.

Voor wie zijn deze stoppen met roken apps?

Iedereen die graag wil stoppen met roken.  

Hoe werken deze apps?

Veel apps die je helpen bij het stoppen met roken werken met doelen en mijlpalen die je kunt behalen. Als je aangeeft hoeveel je normaal gesproken rookte, krijg je bijvoorbeeld een melding wanneer je 50 sigaretten niet hebt gerookt, €100,- hebt bespaard of alle nicotine uit je lichaam is. Een voorbeeld van een app is Kwit. Kwit benadert stoppen met roken als een game: hoe langer je gestopt bent, hoe meer levels je omhoogklimt. De meeste apps geven de mogelijkheid om je mijlpalen te delen via social media, zodat je ook aan je vrienden kunt laten zien dat je goed bezig bent.

De Stoptober app biedt naast statistieken en mijlpalen ook de mogelijkheid om met andere gebruikers van de app te chatten. Zo kun je tips uitwisselen, advies vragen en steun zoeken wanneer je in de verleiding komt om een sigaret op te steken. Ook de app QuitNow! heeft deze opties.

Vind je het lastig om in één keer te stoppen? Met de app Smoke Revoke verleng je elke keer de tijd tussen twee sigaretten, waardoor je lichaam langzaam kan ontwennen aan je nicotinebehoefte. Je kunt in de app zelf aangeven hoe lang je erover wil doen om te stoppen en dan maakt de app automatisch een stopschema. Ook My Quitbuddy werkt op deze manier.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘stoppen met roken’ in te voeren.  De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Gerelateerde oplossingen

Wandelaar met hond

Wandel apps maken wandelen nog fijner

Ontdek nieuwe wandelroutes
Gezonder leven
Persoon in bed gebruikt slaap app

Slaap apps om beter te slapen

Apps om beter te slapen en ontspannen
Monitoring & Controle
screenshot offtime op je telefoon

Telefoongebruik verminderen

Minder op je telefoon
Gezonder leven