Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulp voor bekkenbodemfysio

Doelgerichte behandeling bij incontinentie

Maple bekkenbodem fysio hulpmiddelenMAPle Hulpmiddelen voor bekkenbodem fysiotherapie

Als een patiënt last heeft van incontinentie of een overactieve blaas, dan is het lastig om een precieze diagnose vast te stellen. Een fysiotherapeut gespecialiseerd in bekkens moet met veel factoren rekening houden. Met behulp van een speciale probe kun je in één opslag de EMG-activiteit van de bekkenbodemspieren zien. Daarmee is het stellen van diagnoses makkelijker en nauwkeuriger.

Voor wie?

Voor bekkenfysiotherapeuten, te gebruiken bij patiënten met urine- of ontlastingsincontinentie.

Hoe werkt het?

De MAPle bestaat uit een probe met 24 elektrodes, die zowel rectaal als vaginaal in te brengen is. De probe moet vastgehouden worden voor een stabiele meting. De elektrodes meten de spieractiviteit van de individuele spieren aan alle zijdes en dieptes in de bekkenbodem. Zo brengen ze alle spieractiviteit precies in kaart. Zo kun je zien of er sprake is van een links-rechtsverschil, instabiliteit of een verhoogde spierspanning. Je kunt het systeem bedienen met een tablet. Het resultaat wordt in beeld gebracht met een EMG-grafiek. Daarnaast kun je ook op een bepaald punt elektrostimulatie geven, zodat je het probleem beter kunt lokaliseren. Dit helpt bij de behandeling en bewustwording van de patiënt. De uitkomst kun je direct aflezen en delen met je patiënt.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De MAPle is ontwikkeld door Novuqare.

Vergoeding

Het systeem wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar soms wordt de persoonsgebonden probe wel (deels) vergoed. Neem hierover contact op met je zorgverzekeraar.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.