Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulp voor bekkenbodemfysio

Doelgerichte behandeling bij incontinentie

Maple bekkenbodem fysio hulpmiddelenMAPle Hulpmiddelen voor bekkenbodem fysiotherapie

Als iemand last heeft van incontinentie, een overactieve blaas of problemen met de sluitspier, dan kan een eenvoudig apparaatje helpen om de precieze diagnose vast te stellen. Deze meet de activiteit van de bekkenbodemspieren. Ook zijn er digitale hulpmiddelen om deze spieren te trainen en er zelfs een spelletje van te maken.

Voor wie?

Voor bekkenfysiotherapeuten, te gebruiken bij patiënten met urine- of ontlastingsincontinentie en voor mensen die last hebben van incontinentie.

Hoe werkt het?

Diagnose

Met de MAPle kun je de activiteit van de zenuwen en/of de spieren in het bekkenbodemgebied meten. Het bestaat uit een probe met 24 elektrodes, die zowel rectaal als vaginaal in te brengen is. De elektrodes meten de spieractiviteit van de individuele spieren aan alle zijdes en dieptes in de bekkenbodem. Zo kun je zien of er sprake is van een links-rechtsverschil, instabiliteit of een verhoogde spierspanning. Je kunt het systeem bedienen met een tablet. Het resultaat wordt in beeld gebracht met een elektromyogram ofwel EMG-grafiek.

Training bekkenbodemspieren

Vrouwelijke cliënten die last hebben van urineverlies, bijvoorbeeld na een zwangerschap, kunnen hun bekkenbodemspieren trainen met verschillende apparaatjes met een vaginale sonde. Door de sonde in te brengen, kan de gebruikster haar bekkenbodemspieren trainen, versterken en leren ontspannen. De Perifit maakt er een spel van, want het apparaat is verbonden met een app. In het spel kun je door je spieren aan te spannen bijvoorbeeld bloemen ‘scoren’ voordat ze door een vogel worden gevangen.

 

 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor meer informatie over de MAPle, ga naar de website van Novuqare.

Er zijn veel verschillende apparaatjes om de bekkenbodemspieren te trainen. Je kunt ze bijvoorbeeld online kopen door te zoeken naar ‘bekkenbodemspieren trainen apparaat’.

Perifit is onder meer te verkrijgen via de fabrikant en via Amazon.

Vergoeding

Bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen van bekkenbodemfysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. 

Het MAPle-systeem wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar soms wordt de persoonsgebonden probe wel (deels) vergoed. Adviseer je cliënt om hierover contact op te nemen met zijn of haar zorgverzekeraar.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Man ligt op handdoek en kijkt naar smartphone met fysiotherapie oefeningen

MijnZorgapp

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer
Behandeling & Verzorging
slim ondergoed, sensor en app van Carinwear tegen urineverlies

Carinwear. Beeld: LifeSense Group

Verminder zelf je stressincontinentie

Stressincontinentie tegengaan met slim ondergoed
Monitoring & Controle
vrouw houdt incontinentiemateriaal luier clip vast

Abena Nova

Slim incontinentiemateriaal

Met sensor en app meten wanneer iemand plast
Behandeling & Verzorging