Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulp voor en door bekenden en buurtgenoten

Online platforms voor hulp

Een oudere vrouw zit achter een computer. Naast haar zit een jonge vrouw om haar te helpen. Beiden hebben een kop thee in hun haEen jongen duwt een andere jongen in een rolstoel over een plein in een stad.

Foto‘s: WeHelpen, NL voor Elkaar

Soms lukt het niet om zelf een klus in huis te doen. Of je kunt het huis niet uit, bijvoorbeeld vanwege quarantaine. Dan is het fijn als je iemand kunt vinden die je even helpt. Maar je wilt ook niemand tot last zijn. Er zijn websites die dit voor je oplossen door je precies te vertellen wie wanneer kan helpen met wat. Er zijn online platforms waar buurtgenoten hulp vragen en gratis aanbieden. En websites waarop jouw familieleden en vrienden kunnen aangeven wat ze wanneer voor je kunnen doen. 

Voor wie?

Het is voor mensen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, of een beperking hebben, ziek zijn, of slecht ter been zijn, en wat hulp met een klus of taak kunnen gebruiken.

Hoe werkt het?

De meeste platforms voor hulp uit de buurt vragen je eerst om een account of profiel aan te maken. Met dit account kun je vervolgens jouw specifieke hulpvraag op het platform plaatsen. Dit mag van alles zijn: hulp bij het doen van boodschappen, een hond uitlaten of een muur verven. Een buurtgenoot kan vervolgens op jouw hulpvraag reageren door jou een bericht te sturen. Je kunt ook zelf rondkijken in het aanbod van buurtgenoten. Jullie regelen vervolgens onderling wanneer en waar jullie afspreken. Het stellen van een hulpvraag is gratis, de aangeboden hulp is ook gratis. De platforms kunnen echter niet garanderen dat je de hulp vindt die je zoekt. Ook kun je op de meeste platforms zelf hulp aanbieden aan buurtgenoten.

Whapp is een app waarmee je ook om hulp kunt vragen wanneer je met Corona te maken hebt. Zo kun je vragen om gezelschap via de telefoon of om iemand die je medicijnen op kan halen. Je vraag komt dan terecht bij buurtgenoten die aangeven hierbij te willen helpen.  

Voor hulp van familie en vrienden maak je op de website Huppla.nl een account aan en nodig je bekenden uit. De site vraagt hen wat ze voor je zouden kunnen doen en je ontvangt dat in een helder overzicht. Het is voor je bekenden fijn om helder te kunnen aangeven wat voor hulp ze kunnen bieden, in plaats van "Als ik iets voor je kan doen, zeg het maar." Voor jou is het fijn om te weten wat je van ze kan vragen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor hulp door buurtgenoten:

  • Whapp is gratis te downloaden voor iOS en Android. Kijk op de website van Whapp voor meer informatie.
  • Kijk op de site van WeHelpen voor hulp door heel Nederland.
  • Kijk op de site van NL voor Elkaar voor hulp door heel Nederland. Ook zijn er 51 lokale platforms waar je gerichte hulp kunt vinden, zoals Aalsmeer voor Elkaar.
  • Kijk op de site van Hulp in je Buurt voor hulp binnen de provincie Zuid-Holland.
  • Kijk op de site van BUUV voor hulp door heel Nederland.  
  • Kijk op de site van Nextdoor voor buurthulp: vul je postcode in om te kijken of er een groep in jouw buurt is of start er een.
  • Voor gemeentes of buurten die een integraler aanpak willen, kijk op de site van MijnBuurtje. Deze gaat uit van een (paar) actieve inwoner(s) die voor de verbinding zorgt.
  • Je kunt ook zelf zoeken naar een community in de buurt.
  • Denk ook aan een Buurt Whatsapp-groep.

Voor hulp door bekenden:

Voor de professional

Als professional in de zorg kun je ook namens een cliënt een hulpvraag plaatsen om zorg te ondersteunen of aan te vullen.

Over Whapp: organisaties kunnen Whapp ook gebruiken. Handig als een cliënt of medewerker hulp nodig heeft. Whapp koppelt de organisatie aan het persoonlijk Whapp-profiel van de contactpersoon. Hij of zij kan namens de organisatie een vraag stellen en in gesprek gaan met de geïnteresseerde hulpaanbieder. Als organisatie kunnen je meerdere contactpersonen toevoegen. Als iemand reageert op de gestelde vraag wordt er een chat geopend tussen de contactpersoon die de vraag heeft aangemaakt en de aanbieder die reageert. Op de website van Whapp lees je meer informatie en kun je jouw organisatie aanmelden.