Hulp voor en door bekenden en buurtgenoten

Online platforms voor hulp

Een oudere vrouw zit achter een computer. Naast haar zit een jonge vrouw om haar te helpen. Beiden hebben een kop thee in hun haEen jongen duwt een andere jongen in een rolstoel over een plein in een stad.

Foto‘s: WeHelpen, NL voor Elkaar

Soms lukt het niet om zelf een klus in huis te doen. Of je hebt bijvoorbeeld een lift nodig naar de huisarts. Dan is het fijn als je iemand kunt vinden die je even helpt. Maar je wilt ook niemand tot last zijn. Er zijn websites die dit voor je oplossen door je precies te vertellen wie wanneer kan helpen met wat. Er zijn online platforms waar buurtgenoten hulp vragen en gratis aanbieden. En webistes waarop jouw familieleden en vrienden kunnen aangeven wat ze wanneer voor je kunnen doen. 

Voor wie?

Het is voor mensen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, of een beperking hebben, of slecht ter been zijn, en wat hulp met een klus of taak kunnen gebruiken.

Hoe werkt het?

De meeste platforms voor hulp uit de buurt vragen je eerst om een account of profiel aan te maken. Met dit account kun je vervolgens jouw specifieke hulpvraag op het platform plaatsen. Dit mag van alles zijn: hulp bij het doen van boodschappen, een hond uitlaten of een muur verven. Een buurtgenoot kan vervolgens op jouw hulpvraag reageren door jou een bericht te sturen. Je kunt ook zelf rondkijken in het aanbod van buurtgenoten. Jullie regelen vervolgens onderling wanneer en waar jullie afspreken. Het stellen van een hulpvraag is gratis, de aangeboden hulp is ook gratis. De platforms kunnen echter niet garanderen dat je de hulp vindt die je zoekt.

Voor hulp van familie en vrienden maak je op de website Huppla.nl een account aan en nodig je bekenden uit. De site vraagt hen wat ze voor je zouden kunnen doen en je ontvangt dat in een helder overzicht. Het is voor je bekenden fijn om helder te kunnen aangeven wat voor hulp ze kunnen bieden, in plaats van "Als ik iets voor je kan doen, zeg het maar." Voor jou is het fijn om te weten wat je van ze kan vragen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor hulp door buurtgenoten:

  • Kijk op de site van WeHelpen voor hulp door heel Nederland.
  • Kijk op de site van NL voor Elkaar voor hulp door heel Nederland. Ook zijn er 51 lokale platforms waar je gerichte hulp kunt vinden, zoals Aalsmeer voor Elkaar.
  • Kijk op de site van Hulp in je Buurt voor hulp binnen de provincie Zuid-Holland.
  • Kijk op de site van BUUV voor hulp door heel Nederland.  

Voor hulp door bekenden:

Voor de professional

Als professional in de zorg kun je ook namens een cliënt een hulpvraag plaatsen om zorg te ondersteunen of aan te vullen.

Gerelateerde oplossingen

Student zit op bankje met oudere dame en helpt met telefoon

Zorg krijgen wanneer jou dat uitkomt

Hulp voor zorg en gezelschap op maat
Sociaal contact