Hulp voor en door buurtgenoten

Online platform voor hulp

Een oudere vrouw zit achter een computer. Naast haar zit een jonge vrouw om haar te helpen. Beiden hebben een kop thee in hun haEen jongen duwt een andere jongen in een rolstoel over een plein in een stad.

Foto‘s: WeHelpen, NL voor Elkaar

Soms lukt het niet om zelf een klus in huis te doen. Of je hebt bijvoorbeeld een lift nodig naar je afspraak bij de huisarts. Dan is het fijn om een buurtgenoot te vinden die je even helpt. Er zijn online platforms waar buurtgenoten hulp vragen en gratis aanbieden. Deze platforms brengen jou in contact met iemand in de buurt die wil helpen. Een marktplaats voor onderlinge hulp voor elkaar.

Voor wie?

Het is voor mensen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, of een beperking hebben, of slecht ter been zijn, en wat hulp met een klus of taak kunnen gebruiken.

Hoe werkt het?

De meeste platforms vragen je eerst om een account of profiel aan te maken. Met dit account kun je vervolgens jouw specifieke hulpvraag op het platform plaatsen. Dit mag van alles zijn: hulp bij het doen van boodschappen, een hond uitlaten of een muur verven. Een buurtgenoot kan vervolgens op jouw hulpvraag reageren door jou een bericht te sturen. Je kunt ook zelf rondkijken in het aanbod van buurtgenoten. Jullie regelen vervolgens onderling wanneer en waar jullie afspreken. Het stellen van een hulpvraag is gratis, de aangeboden hulp is ook gratis. De platforms kunnen echter niet garanderen dat je de hulp vindt die je zoekt.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Kijk op de site van WeHelpen voor hulp door heel Nederland.
  • Kijk op de site van NL voor Elkaar voor hulp door heel Nederland. Ook zijn er 51 lokale platforms waar je gerichte hulp kunt vinden, zoals Aalsmeer voor Elkaar.
  • Kijk op de site van Hulp in je Buurt voor hulp binnen de provincie Zuid-Holland.
  • Kijk op de site van BUUV voor hulp door heel Nederland.  

Voor de professional

Als professional in de zorg kun je ook namens een cliënt een hulpvraag plaatsen om zorg te ondersteunen of aan te vullen.