Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulpmiddel bij tillen in de zorg

Makkelijker mensen overeind helpen na een val

tilstoel verlicht het tillen in de zorg

Tilstoel. Foto: HDKCareproducts

Om het tillen in de zorg iets te verlichten, zijn er verschillende hulpmiddelen. Als je bijvoorbeeld vaak mensen overeind moet helpen die zijn gevallen, kan dat belastend zijn. Er zijn slimme oplossingen die nauwelijks kracht nodig hebben, je in je eentje kunt bedienen en zo uit de kast kunt trekken om mee te nemen. Want als mensen vallen, is tijd uiteraard ook een factor.

Voor wie is dit hulpmiddel bij het tillen in de zorg bedoeld?

Voor zorgprofessionals en mantelzorgers die (regelmatig) mensen die vallen moeten helpen om overeind te komen. Denk aan thuiszorgmedewerkers, personeel van verpleeghuis en ziekenhuis, of revalidatie begeleiders.

Hoe werkt dit hulpmiddel bij het tillen in de zorg?

De Raizer is een mobiele tilstoel die op batterijen werkt en demonteerbaar is tot een draagbaar pakket. Het pakket neem je mee naar de persoon die gevallen is. Je monteert het eenvoudig door het zitvlak onder de knieën te schuiven, waarna je de poten en rugleuning in het zitvlak kunt klikken. Met een afstandsbediening laat je de tilstoel op een gecontroleerde manier de persoon overeind brengen tot zittende of staande positie.

Bekijk hier hoe een ergocoach en verpleegkundige van zorginstelling Schakelring de Raizer gebruikt:

 

Er zijn nog meer slimme oplossingen om iemand die gevallen is overeind te helpen.  Zo zijn er speciale, opblaasbare tilkussens van ELK of CAMEL. Het lege kussen schuif je onder de gevallen persoon. Met een afstandsbediening laat je het kussen automatisch vullen met lucht. Je ondersteunt de rug van de persoon terwijl hij of zij door het kussen in de zittende positie wordt gebracht. Het tilkussen van CAMEL werkt ongeveer hetzelfde maar heeft ook een rugsteun. 

Kijk op de website van Samen Beter Thuis voor verschillende hulpmiddelen om iemand te helpen na het vallen. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan zoiets eenvoudigs als een elektrisch luchtbed gebruiken.


 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De mobiele tilstoel Raizer is te koop bij veel verschillende hulpmiddelenwinkels, o.a. HDKcareproducts en Health2Work (ook voor een proefplaatsing). Vind via Google nog meer mogelijkheden.

Tilkussens zijn ook te koop via verschillende hulpmiddelenwinkels. Zo heeft bijv. Able2 de ELK en de CAMEL (met instructievideo’s). Of via Home care innovation. Vind via Google nog meer mogelijkheden.

Zie de website van Samen Beter Thuis voor deze en nog meer slimme oplossingen om iemand te helpen na het vallen.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.