Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulpmiddelen bij een geamputeerd onderbeen

Makkelijker mobiel wanneer je een been moet missen

Een man met een geamputeerd onderbeen steunt op een rollator

De Ampugo. Foto: Groenhuysen

Wanneer je een geamputeerd onderbeen hebt, kan het moeilijk zijn om jezelf opnieuw te leren verplaatsen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen van A naar B te komen. Zo kun je een steun aan je rollator bevestigen en zijn er aangepaste trappers die je op je fiets kunt monteren.

Voor wie zijn deze hulpmiddelen?

Voor mensen die minder mobiel zijn omdat ze een geamputeerd onderbeen hebben, of met prothese lopen.

Hoe werken de hulpmiddelen bij een geamputeerd onderbeen?

Om jezelf binnen- en buitenshuis te verplaatsen kun je een rollator met speciale beensteun gebruiken. Bijvoorbeeld de AmpUgo beensteun, die je helpt wanneer je nog niet met een prothese hebt leren lopen. Je kunt je stomp op de steun leggen om te rusten. De steun monteer je aan het frame van de rollator, boven de achterwielen. Samen met je fysiotherapeut stel je de beensteun goed af op jouw lichaam. Je kunt de steun zowel links als rechts monteren.

Bekijk in onderstaande video hoe de AmpUgo werkt:

 

Wil je fietsen met je onderbeenprothese? Dan kun je een speciale pedaalarm aan je fiets monteren. Dit ROM-pedaal zorgt ervoor dat je een minder grote draaicirkel maakt bij het trappen met je prothesebeen. Zo maak je een kleinere buiging met je prothesebeen. Het ROM-pedaal monteer je aan de bestaande pedaalarm van je fiets, aan de kant van je geamputeerde been. Het pedaal past op alle fietsen. Bespreek altijd eerst met je huisarts of therapeut of je kunt fietsen en wat er mogelijk is in jouw situatie.

In huis verplaats je jezelf zittend gemakkelijk met een trippelstoel (ook wanneer je geen beenprothese gebruikt). In deze stoel met wielen rij je van A naar B door op de vloer te steppen met je voet. Aan de voorkant heeft je voet alle ruimte zodat je geen onderdelen raakt. Je handen zijn vrij zodat je ook dingen kunt pakken. Onder het zitvlak zit een handrem die je aan kunt trekken. Hiermee zet je de stoel vast wanneer je wilt opstaan. Ook kun je de zitting iets naar voren kantelen zodat je makkelijker uit de stoel komt. Er zijn verschillende modellen te huur en te koop, zowel handmatig als elektrisch bedienbaar. Bij sommige stoelen kan de zitting ook draaien. Als je niet trippelt, kun je een voetsteun gebruiken om je voet te laten rusten.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • De AmpUgo is online verkrijgbaar bij Premis Medical. Let op: deze AmpUgo kniesteun past alleen op rollators van Premis Provo.
  • Je kunt een ROM-pedaal online bestellen bij verschillende websites, waaronder Fietsen op Maat en Zorgpunt. Vraag uw revalidatiecentrum of fietsspeciaalzaak om hulp bij het afstellen van de pedaalarm.
  • Er zijn verschillende thuiszorg- en hulpmiddelenwinkels die trippelstoelen aanbieden. Je kunt de stoel huren of kopen. Online kan dit bijvoorbeeld bij Hulpmiddelwereld en Medipoint. Je kunt ook online zoeken naar ‘trippelstoel’.

Vergoeding

  • De trippelstoel wordt vergoed
  • De AmpUgo en het ROM-pedaal worden niet vergoed.

Meer oplossingen voor