Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulpmiddelen die je houding verbeteren

Verbeter je houding en verminder rug-, nek- en schouderpijn

Een hand stopt de Remind in een broekzakEen vrouw zit achter haar bureau met de Upright Go.

Foto's: Remind2Change en Upright GO

Wil je je houding verbeteren, bijvoorbeeld omdat je rug-, schouder of nekklachten hebt? Een goede houding is belangrijk om dit soort klachten te voorkomen en verminderen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je houding helpen te verbeteren. Ook zijn er apps en websites met oefeningen om je houding te verbeteren. Zo zit en sta je beter rechtop en kun je rugpijn verminderen of voorkomen.

Voor wie zijn de hulpmiddelen die je houding verbeteren?

Voor iedereen die rug, schouder- en nekklachten heeft. En natuurlijk voor iedereen die zijn of haar houding wil verbeteren, om mooier rechtop te zitten/staan en klachten te voorkomen. Een goede houding is voor iedereen belangrijk.

Hoe werken de hulpmiddelen die je houding verbeteren?

De Re-mind is een klein apparaatje dat je via een trilling herinnert om een goede houding aan te nemen. Het apparaatje doet dit meerdere keren per uur. Het doel is dat je lichaam dit na een tijdje automatisch gaat doen. Het apparaatje draag je in je zak of om je nek. Je zet hem aan door op het knopje met ‘power’ te drukken. Er zit standaard 6 minuten tussen de trillingen. Je kunt deze tijd zelf veranderen naar een tijd tussen de 1 en 30 minuten. Ook kun je de triltijd instellen van 1 tot 3 seconden. Het apparaat schakelt na ongeveer zestien uur vanzelf uit. Door er continu aan herinnert te worden om je houding te corrigeren, leer je je lichaam een nieuwe gewoonte aan. Dit leidt tot een duurzame verbetering in je houding.

Bekijk in de onderstaande video hoe de Re-mind werkt:

 

Een vergelijkbaar apparaat is de Upright GO. Dit kleine apparaatje plak je met bijgeleverde hypoallergene plakkers tussen je schouders of hang je met een apart te bestellen ketting om je nek. Het apparaat zorgt dat je je rugspieren traint waardoor rugklachten afnemen en je houding verbetert. Om de Upright GO te gebruiken, moet je de app downloaden. Met deze app kun je het apparaat op twee manieren gebruiken: via een trainingsmodus en een voortgangsmodus. Bij de trainingsmodus geeft het apparaat een trilling af als je houding verslechtert. Zo’n training duurt 10 tot 15 minuten. In de app pas je de gevoeligheid en vibratie naar wens aan. Wanneer je de voortgangsmodus gebruikt, schakelt de vibratie uit en houdt de app statistieken van je houding bij. Deze kun je inzien in de app.

In de onderstaande video zie je hoe de Upright GO werkt:

 

Heb je lage rugpijn, bijvoorbeeld een hernia of een pijnlijk stuitje? Dan kan de BackJoy je helpen. Dit is een steun die je op het zitvlak van je stoel legt en je dwingt om de juiste houding aan te nemen. De kuipvorm zorgt ervoor dat je je bekken kantelt en de spieren in je romp aanspannen. Dit vermindert de druk en de spanning op je rug. Daarnaast kun je niet onderuitzakken. De BackJoy is gemaakt van schuim en past op elke stoel.

In onderstaande video zie je hoe de BackJoy werkt:

 

Er zijn ook allerlei apps die je helpen je houding te corrigeren. Een voorbeeld van een gratis Android-app is de SmartPosture. Deze app helpt je om een slechte nek- en rughouding te voorkomen. De app corrigeert je door je een herinnering te sturen, daarnaast monitort hij je houding. Je kunt de app downloaden op je tablet of smartphone. In de app stel je jouw voorkeuren in voor de houdingsherinnering en de houdingsmonitoring. Door op start te klikken, geef je de SmartPosture toestemming om op de achtergrond te draaien terwijl je je toestel gebruikt. Je kunt jouw voortgang controleren in de app. Er zijn verschillende herinneringsopties, zo kun je een wazig scherm of een vibratie op je telefoon krijgen. Tegen betaling kun je gebruik maken van meerdere opties voor je houdingsherinnering. Ook kun je je resultaten vergelijken met die van anderen. De app is verkrijgbaar in het Engels.

De volgende video laat zien hoe de SmartPosture werkt:

 

De gratis Posture Reminder-app is een voorbeeld van een app voor Iphone en Ipad. Deze app geeft je ook een herinnering om de juiste houding aan te nemen. Na het downloaden kun je direct aan de slag met de instellingen. Eerst stel je de frequentie van de herinnering in. Je kunt kiezen voor elk half uur of elk uur. Daarna vul je in vanaf tussen welke tijdstippen je een melding wilt ontvangen en of je herinneringen met of zonder geluid wilt. Tot slot klik je op de knop om te beginnen met het verbeteren van je postuur. De app is in het Engels.

Naast bovenstaande herinneringsapps die je houding verbeteren, zijn er ook apps met spieroefeningen. Door de oefeningen te doen maak je de spieren in je rug sterker, waardoor je het langer volhoudt om goed rechtop te zitten en staan. Voorbeelden van zulke apps zijn de Gezonde Wervelkolom app (Android) en de Lage Rugpijn app (iPhone).

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Voor meer informatie over de Re-mind en om hem aan te schaffen, kijk op de website Remind2Change. Het apparaat is ook te koop via de webwinkel bol.com.
  • De Upright GO is verkrijgbaar in twee verschillende modellen, namelijk de Original GO en de All-New GO 2. De Upright GO reminder is te koop via Upright. De bijbehorende app kun je downloaden via de App Store of Google Play.
  • De BackJoy is verkrijgbaar in verschillende modellen en maten voor zowel volwassenen als kinderen. De modellen voor volwassenen zijn geschikt voor mensen met een gewicht van 50 tot 125 kilo. Het kindermodel is geschikt voor kinderen met een gewicht van 22 tot 55 kilo. De zitondersteuning is te koop bij BackJoy en via verschillende webwinkels, zoals bol.com.

Op Google kun je ook zoeken naar modellen van de BackJoy.

Vergoeding

De hulpmiddelen die je houding verbeteren worden niet vergoed.

Gerelateerde oplossingen

Man ligt op handdoek en kijkt naar smartphone met fysiotherapie oefeningen

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer
Behandeling & Verzorging
Vrouw heeft VR-bril op en tilt haar handen in de lucht

Revalidatie en fysiotherapie met VR bril

Spelenderwijs je klachten verminderen
Behandeling & Verzorging
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven