Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatief gips bij een botbreuk

Makkelijk gips zetten

In een keuken proeft een vrouw het eten. Zij heeft 3D-gips om haar linkerarm.

Foto: Spentys

Zet je regelmatig gips bij patiënten die een botbreuk hebben? Traditioneel gips heeft zo zijn nadelen. Het droogt langzaam en de patiënt mag dit gips niet belasten. Er bestaan andere soorten gips die je sneller en makkelijker zet. Hierdoor heb je meer tijd om andere patiënten te helpen. Bovendien zijn deze soorten gips prettiger voor de patiënt.

Voor wie is flexibel gips en 3D-gips?

Voor patiënten die botbreuken hebben. 

Hoe zet je dit gips?

Soft cast gips is een voorbeeld van flexibel gips dat je kunt gebruiken bij botbreuken. Dit kunststof gips is gemaakt van glasvezel met hars. Het gips rolt sneller af en hardt sneller uit dan traditioneel gips. Je brengt het als een nat verband aan. De uitharding duurt maar 30 minuten. Zo voelt de patiënt minder pijn en jij bent sneller klaar. De patiënt moet het gips 2 tot 6 weken laten zitten en tussentijds moet je het verwisselen. Een groot voordeel voor de patiënt is dat dit gips nat mag worden. Bovendien mag het belast worden en mag de patiënt ermee lopen. Als het gips eraf mag, hoeft de patiënt niet naar het ziekenhuis maar kan hij of zij het thuis doorknippen. 

In de video hieronder zie je hoe ziekenhuis Bernhoven gebruik maakt van soft cast gips:

 

Er bestaat ook 3D-gips, een plastic model dat uit een 3D-printer komt. Om een model te laten printen, maak je eerst beelden van de botbreuk met speciale scanapparatuur. Speciale software maakt van deze beelden een plastic model. De 3D-printer print het model in twee delen binnen 3 uur. Tijdens het printen kun je andere patiënten helpen. De delen zet je om het gebroken ledemaat van de patiënt en bevestig je aan elkaar. Het plastic gips bevat veel open delen die lucht doorlaten. Zo is maar een klein deel van de huid bedekt en kun je het genezingsproces goed volgen. Ook prettig voor de patiënt, die minder last heeft van huidirritatie of een huidinfectie.  Ook dit gips mag nat worden en het is lichter dan traditioneel gips. Het is hygiënischer en het geeft de patiënt meer comfort en bewegingsvrijheid. Je hoeft het gips niet tussentijds te verwisselen. Nadat de breuk is genezen, kan de patiënt het gips zelf verwijderen. 

In de onderstaande video zie je hoe 3D-gips wordt gemaakt en gebruikt:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor de professional

In maart start de Sint Maartenskliniek in Nijmegen als eerste ziekenhuis in Nederland met het zetten van 3D-gips. Wanneer je ook 3D-gips wilt gaan gebruiken, kijkt Spentys eerst samen met je naar de mogelijkheden en toepasbaarheid in het ziekenhuis waar je werkt. Daarna kan Spentys een 3D-printer op locatie plaatsen. Hiervoor is het niet nodig om je bestaande computersysteem of je ruimte aan te passen. Het apparaat neemt een halve vierkante meter in beslag. 

Meer oplossingen voor