Slimme eerste hulp bij ongevallen

Apps waarmee je snel de juiste hulp verleent

Mobiel in hand en daarop voorbeeld EHBO app

De EHBO-app

Mobiel in hand en daarop voorbeeld van de Reanimatie app

De Reanimatie app. Beeld: Hartstichting

Mobiel in hand en daarop voorbeeld van de app HartslagNu

De app HartslagNu

Er zijn apps die je helpen om in alle hectiek de juiste eerste hulp te verlenen. Bijvoorbeeld door te vertellen wat je wel en niet moet doen, of waar een AED hangt. Bij veel apps kun je ook 112 bellen terwijl je instructies krijgt. De apps download je op je telefoon of tablet. Zo heb je altijd EHBO bij de hand.

Informatie voor zorggebruikers

In een noodsituatie wil je snel weten wat je moet doen. Maar wat moet je precies doen? Hoe verleen je eerste hulp bij ongevallen? Waar hangt een AED? Er zijn apps die je daarbij helpen. Zo zorg je ervoor dat je in een noodsituatie snel en juist handelt.

Eerste hulp verlenen met een app

De EHBO-app geeft kort en bondig instructies bij de meest voorkomende ongevallen. De instructies kun je doorlezen of beluisteren. Vanuit de app kun je 112 bellen. Tijdens het bellen zie je op het scherm waar je precies bent. Dit kun je doorgeven aan de centrale. 

Reanimeren bij hartstilstand met een app

De app Staying Alive (Engels) begeleidt je bij het reanimeren. Je kunt video’s bekijken of stap voor stap de instructies beluisteren. Je ziet ook op een kaart waar de dichtsbijzijnde AED is. Ook kun je ermee 112 bellen. 

De app HartslagNu geeft een melding wanneer er bij jou in de buurt iemand een hartstilstand heeft. Voor deze app meld je jezelf aan als burgerhulpverlener bij het reanimatie oproepsysteem. Dit betekent dat je bij een melding opdracht kan krijgen om te reanimeren. Je geeft zelf aan of je gaat. Je kan ook aangeven dat je een AED gaat halen in de buurt. Je ziet in de app waar deze hangen. Om burgerhulpverlener te worden, moet je professioneel hulpverlener zijn. Of je hebt de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining gevolgd.

Online EHBO cursus volgen

Wil je nog beter voorbereid zijn op ongevallen? Volg dan een EHBO-cursus. Deze zijn er ook online. Zo kun je via het Rode Kruis digitaal een snelcursus EHBO volgen. Hierbij leer je de basis handelingen bij de 7 meest voorkomende ongevallen. De snelcursus EHBO volg je via het online portaal van het Rode Kruis en duurt twee uur.

Basiskennis EHBO voor kinderen

De app Een adembenemende picknick! leert de basiskennis over EHBO aan kinderen. Deze app vertelt een verhaal met de boodschap dat mensen bij noodsituaties moeten helpen. Ook leren kinderen spelenderwijs hoe ze dat doen. De app is voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar.

Jouw medische gegevens bij de hand

Stel dat er iets met jou gebeurt. Dan is het belangrijk dat hulpverleners jouw medische geschiedenis kennen. Lees op deze pagina op welke manieren je dit zichtbaar maakt voor hulpverleners.

Praktische hulp

Op de website van de Hartstichting lees je hoe je moet reanimeren in 6 stappen. Wil je toch liever offline een cursus volgen? Op de website van het Oranje Kruis vind je fysieke cursussen bij jou in de buurt. 

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een EHBO app? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Soms kan je kennis over eerste hulpverlening een beetje wegzakken. Of weet je niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Daar zijn handige apps voor. Zo weet je weer wat je moet doen in een noodsituatie.

Instructies bij hulpverlening

Zo zijn er apps die je instructies geven bij het verlenen van eerste hulp. Voorbeelden zijn de EHBO-app en de app Staying Alive (Engels). De EHBO-app geeft kort en bondig instructies bij de meest voorkomende ongevallen. Je kunt de instructies doorlezen of beluisteren. 112 bellen kan ook vanuit de app. Je ziet op het scherm precies waar je bent tijdens het bellen. Dit kun je doorgeven aan de centrale. 

Specifiek bij reanimeren begeleidt de app Staying Alive (Engels) je stap voor stap. Je kunt video’s bekijken of de instructies beluisteren. Je ziet ook op een kaart waar de dichtstbijzijnde AED is. Ook kun je ermee 112 bellen. 

Hartstilstand in de buurt

Heeft er iemand bij jou in de buurt een hartstilstand? De app HartslagNu geeft daar een melding van. Voor deze app meld je jezelf aan als burgerhulpverlener bij het reanimatie oproepsysteem. Dit betekent dat je bij een melding opdracht kan krijgen om te reanimeren. Als je gaat, geef je dat aan. Of je haalt een AED in de buurt. In de app zie je waar deze hangen. Om burgerhulpverlener te worden, moet je professioneel hulpverlener zijn. Of je hebt de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining gevolgd.

Jouw medische gegevens bij de hand

Stel dat er iets met jou gebeurt. Dan is het belangrijk dat hulpverleners jouw medische geschiedenis kennen. Lees op deze pagina op welke manieren je dit zichtbaar maakt voor hulpverleners.

Praktische hulp

Wil je een EHBO app implementeren in je ziekenhuis of zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben. 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Meer zorginnovaties voor