Overslaan en naar de inhoud gaan

Interactie of ontspanning met een projectiesysteem

Een leuk hulpmiddel voor verstandelijk beperkten

Begeleider zit met patiënt en belevingssysteem Qwiek.up

Foto: Qwiek.up

Voor mensen met een verstandelijke beperking of met dementie kunnen beeld en geluid helpen om ontspanning en plezier te brengen. En om in beweging te komen. Met levensgrote projecties en muziek wordt een echte beleving gecreëerd. Zo kun je samen herinneringen ophalen van vroeger, wegdromen met een landschap, muziek maken of een spelletje spelen. En vooral: even genieten.

Voor wie?

Voor mensen met dementie of een (ernstige) verstandelijke beperking, of meervoudige beperkingen.

Hoe werken deze hulpmiddelen?

Er zijn allerlei soorten interactieve projectiesystemen, met veel verschillende doelen en mogelijkheden. Sommige zijn gericht op het creëren van een rustgevende beleving, met bijvoorbeeld natuurbeelden en mooie muziek. Deze projectoren laten onrustige cliënten met bijvoorbeeld vergevorderde dementie even wegdromen. De combinatie van levensgrootte projecties en rustgevende geluiden maken het makkelijk om helemaal op te gaan in de beleving.

Andere projectoren zijn meer gericht op het bevorderen van interactie en activiteit. Deze hebben bijvoorbeeld spelletjes die bewegingen omzetten in beeld en geluid. Zo kunnen cliënten samen of alleen aan de slag met bijvoorbeeld het vangen van visjes, memory-spellen, blaadjes over de tafel vegen of ontwikkelingsspellen. Het fijne voor zorgprofessionals is dat de systemen vaak makkelijk aan te sluiten en aan te zetten zijn. Zo verander je een leeg of saai moment in een handomdraai tot een bijzondere of gezellige belevenis.

Zorginstellingen kunnen een projectiesysteem kiezen dat past bij de behoeften van hun cliënten of bewoners. Deze kun je installeren in de ruimte die je wilt. Afhankelijk van het type projector worden de beelden geprojecteerd op de vloer, een tafel, het plafond of de muur. Sommige systemen zijn ook verrijdbaar, zodat je ze op meerdere locaties kunt gebruiken.

Zie bijvoorbeeld de video van Qwiek.up:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders en types van belevingssystemen. Zie de pagina 'Interactief snoezelen' op rdgKompagne.nl voor verschillende opties.

Voorbeelden:

Vraag ook naar lease-mogelijkheden.

Vergoeding

De systemen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.