Snoezelen en beleven met een projectiesysteem

Interactie en ontspanning met beeld

Man speelt met interactieve muur

Beeld: Louis Meulstee

Met een interactief projectiesysteem en muziek kun je een echte beleving creëren. Met levensgrote projecties kun je rust in de ruimte brengen, of interactie stimuleren. Bijvoorbeeld met spelletjes die beweging omzetten in beeld en geluid. Er zijn verschillende systemen die je gemakkelijk aansluit en aan- of uit zet. In elke ruimte kunnen ze geïnstalleerd worden.

Informatie voor zorggebruikers

Beeld en geluid kunnen je helpen te ontspannen wanneer je je snel onrustig voelt. Je kunt jezelf helemaal verliezen in de ruimte, door weg te dromen met een landschap. Of je haalt herinneringen op met beelden van vroeger. Door een spelletje te spelen of muziek te maken, kom je in beweging. Zo kun je weer even genieten.

Er zijn allerlei soorten interactieve projectiesystemen, met veel verschillende doelen en mogelijkheden. Sommige zijn gericht op het creëren van een rustgevende beleving, met bijvoorbeeld natuurbeelden en mooie muziek. Andere projectoren zijn meer gericht op het bevorderen van interactie en activiteit. Deze hebben bijvoorbeeld spelletjes die bewegingen omzetten in beeld en geluid. Vraag aan jouw zorginstelling of zij al een interactief projectiesysteem hebben.

Vergoeding

De systemen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. 
 

Informatie voor zorgprofessionals

Beeld en geluid kan jouw cliënten met een verstandelijke beperking of met dementie helpen om te ontspannen en plezier te beleven. En om in beweging te komen. Ook kun je makkelijker met hen in gesprek gaan. Bijvoorbeeld over wat zij op de projectie zien. 

Er zijn allerlei soorten interactieve projectiesystemen. Elk systeem heeft een ander doel en kan andere dingen. Als zorginstelling kun je een projectiesysteem kiezen dat past bij de behoeften van je cliënten of bewoners. Afhankelijk van het type projector worden de beelden geprojecteerd op de vloer, een tafel, het plafond of de muur. Sommige systemen zijn ook verrijdbaar, zodat je ze op meerdere locaties kunt gebruiken.

Rustgevende beleving

Sommige systemen zijn gericht op het creëren van een rustgevende beleving. Bijvoorbeeld met natuurbeelden en mooie muziek. Een voorbeeldsysteem is Qwiek.up. Deze projector laat onrustige cliënten met bijvoorbeeld vergevorderde dementie even wegdromen. Door de combinatie van levensgrote projecties en rustgevende geluiden gaan je cliënten gemakkelijk helemaal op in de beleving.

Interactieve beleving

Andere systemen zijn meer gericht op het bevorderen van interactie en activiteit. Voorbeelden zijn omiReflex en Magic Carpet. Deze hebben bijvoorbeeld spelletjes die bewegingen omzetten in beeld en geluid. Zoals visjes vangen, memory-spellen, of blaadjes over de tafel vegen. Er zijn ook ontwikkelingsspellen. Je cliënten kunnen hier samen of alleen mee aan de slag. 

Op de website van rdgKompagne staan meer voorbeelden van aanbieders. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Praktische hulp

Wil je deze zorginnovatie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Sommige projectoren kun je leasen. Vraag bij de leverancier naar de mogelijkheden.

Op de website van Qwiek.up lees je hoe je het apparaat goed implementeert. Ook staat er een handleiding, informatie over updates en een handige leermodule.

Wil je meer diepgang aan je cliënten geven met interactief snoezelen? Via de website van rdgKompagne kun je een workshop volgen.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Het meest belangrijke is dat je toch nog een beetje extra kan geven, waardoor de zorg soepel verloopt of waardoor mensen ontspannen zijn. Het is maar iets kleins, maar je kan daardoor ontspannen gesprekken met mensen aangaan. Al is het maar van korte duur - al is het maar vijf minuten - dan heb je dat al wel gewonnen!
Verzorgende Helga Mathijssen, uit onderstaande video