Overslaan en naar de inhoud gaan

Internetten en gamen met een verstandelijke beperking

Digitaal meedoen met systemen zonder afleiding

Jongen met verstandelijke beperking met een kussen als game controller

Pillo kussen 

Vrouw met verstandelijke beperking met een knuffelbaar kussen

Pillo kussen

Dotty games op een beeldscherm en daarvoor een hand op het kussen Pillo

Pillo kussen

vrouw met down syndroom achter laptop

Beeld: Adobe Stock 

Een jongen met Down zit achter een computer. Hij bekijkt de site van Ik ben geen kind meer

www.ikbengeenkindmeer.nl. Beeld: stichting Downsyndroom

Als je een verstandelijke beperking hebt, wil je ook graag internetten en gamen. Maar een normale videogame spelen is vaak te ingewikkeld. Net zoals het ‘gewone’ internet: de taal, opvallende elementen en de hoeveelheid informatie leiden alleen maar af. Er zijn speciale digitale systemen die de afleiding weghalen. Zo kun jij ongestoord internetten of een game spelen. 

Voor wie zijn de digitale systemen?

Voor wie het internet en videogames te ingewikkeld zijn, zoals mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking. Ook voor ouderen en laaggeletterden. 

Hoe werkt het internetten en gamen met een verstandelijke beperking?

Er zijn eenvoudige digitale systemen die veel afleidingen hebben weggehaald. We noemen twee voorbeelden. 

Internetten zonder afleiding 

Klikik is een programma op je computer. Via een veilige en prikkelarme omgeving ga je een beschermd deel van het internet op. Je mantelzorger of zorgverlener maakt de omgeving zo dat het past bij je persoonlijke voorkeuren. Je kan eigen foto’s en video’s delen. Daarnaast vind je op Klikik meer dan 6000 bestanden. Zoals een foto van je lievelingsdier of een video van een artiest. Deze inhoud is gelabeld met zoekwoorden en thema’s. Zo vind je makkelijk wat je zoekt. Je kunt ook je netwerk van vrienden, familieleden, mantelzorgers en zorgprofessionals verbinden. Zij kunnen dan ook bestanden delen of met elkaar beeldbellen.

Video games spelen

Met het Pillo kussen en spelsysteem speel je veilig videogames. Je bestuurt het spel door met het kussen te knuffelen, erin te knijpen of het te draaien. Er zijn allerlei leuke spelletjes die ook goed zijn voor de ontwikkeling. De spellen zijn voor verschillende ontwikkelingsniveaus. 

Met het gamepakket van Dotty Games kun je nog meer spellen op de Pillo spelen. Klik je op een vuurpijl, dan vliegt die de lucht in en ontploft. In een ander spel hoor je het geluid van een koe, dan moet je op het plaatje van een koe klikken. De games hebben geen eindtijd. Zo kun je urenlang rustig spelen en leren. Deze spellen werken ook met een normaal toetsenbord, muis, touchscreen of de Nintendo Switch controller.

Websites om contact te leggen

Wil je graag contact leggen met andere mensen met een verstandelijke beperking? Dat kan op ABCDate.nl. Ben je een tiener met het syndroom van Down? Op ikbengeenkindmeer.nl vind je het antwoord op vragen die je kunt hebben. Zoals hoe je omgaat met gevoelens. Wil je andere mensen uitleggen wat Down is? Ga dan naar weetwatikheb.nl/downsyndroom.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding

Klikik, de Pillo spelcomputer en kussens en het Dotty Games pakket worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

Voor de professional

Klikik is ontwikkeld i.s.m. zorgorganisatie Amerpoort. Vaak kopen zorgorganisaties Klikik in, hun cliënten mogen dit gebruiken. Je kan Klikik meteen gebruiken zonder iets te installeren. Lees meer op de website

Pillo: Het spelen met Pillo vergt wat begeleiding in het begin voordat iemand goed ermee kan spelen. Op de website van Pillo vind je informatie over hoe je Pillo gebruikt.

ABCDate: iemand die een profiel wil aanmaken, heeft een begeleider nodig. De begeleider helpt hem of haar zoveel mogelijk bij het aanmaken van het profiel. Daarnaast ondersteunt de begeleider de deelnemer bij het gebruiken van de site en het leggen van contact met anderen. Lees op de website van ABCDate meer informatie.