Je insuline op peil houden met een app

Calorieëntellers voor diabetes

Persoon gebruikt mijn eetmeter app om voedingsmiddelen op bord te registreren

Foto: Louis Meulstee

Als je diabetes hebt, dan is het belangrijk dat je gezond eet en weet wat je binnenkrijgt. Zeker als je insuline moet inspuiten, is het handig om precies te weten hoeveel koolhydraten er in je voeding zitten. Calorieëntellers op je telefoon weten precies hoeveel koolhydraten er in een banaan of een bakje yoghurt zitten. Zo kun je makkelijk bijhouden wat je hebt gegeten. Er zijn calorieëntellers speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes.

Voor wie?

Voor mensen met diabetes, suikerziekte.

Hoe werkt het?

De meeste apps werken met een uitgebreide lijst met voedingsproducten. Als je iets gegeten of gedronken hebt, voer je dit in en weet je hoeveel insuline je nodig hebt. Niet alle apps werken hetzelfde, maar de basis is steeds dat je weet hoeveel je binnenkrijgt.

Lees meer over diabetes-apps in deze artikelen op dvn.nl, Everydayhealth.com en Diabetestrefpunt.nl.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Zoek in de App Store of Play Store naar de verschillende apps voor diabetes (zoekwoord 'diabetes'). Enkele voorbeelden van calorie- en koolhydraattellers zijn:

Voorbeelden van voedingsapps die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met diabetes zijn:

Er zijn ook algemene voedingsapps zoals Foodzy.

Sommige apps zijn in het Engels. De meeste apps kosten een paar euro.

Vergoeding

De meeste apps worden niet vergoed. Voor meer vragen, neem contact op met je zorgverzekering.