Je stress verminderen met een stressmeter

Beter omgaan met stress

Een vrouw bevestigt de Spire Stone stressmeter aan de binnenkant van haar broekEen vrouw bevestigt de Spire Stone stressmeter aan de binnenkant van haar bh

Foto's: Spire Health en Pip

Met een stressmeter kun je stress bij jezelf herkennen en aan de slag gaan met het verminderen van die stress. Zo leer je omgaan met stress en voel je je beter. Een stressmeter vertelt je niet alleen wanneer je gespannen bent, maar helpt je ook meteen met oefeningen om je te ontspannen. In een app kun je bijhouden hoeveel stress je hebt en of dit minder wordt.

Voor wie is de stressmeter?

Voor iedereen die (regelmatig) stress ervaart en die stress wil verminderen.

Hoe werkt een stressmeter?

De technologie van een stressmeter is ingebouwd in een klein apparaatje, dat je stress meet via je ademhaling of zweetproductie. Er zijn verschillende aanbieders. De Spire Stone klem je op je riem of bh. Elke ademhaling verschijnt via een app direct op je telefoonscherm. De sensor meet aan de hand van je longen je ademhaling en haalt daaruit of je gespannen bent. Als dat zo is, gaat de sensor eventjes trillen. Zo weet jij dat je een paar keer diep moet ademen om te ontspannen. De sensor stuurt via Bluetooth alle gegevens naar de app. Het apparaat is comfortabel om te dragen, wasmachinebestendig en werkt tien dagen op een volle batterij. De batterij is oplaadbaar via een meegeleverd laadstation (contactloos). 

Een andere stressmeter is Pip. Deze houdt je tussen duim en wijsvinger en hij meet direct of je gestresst of ontspannen bent. Dat doet hij door te meten hoeveel zweet je vingers produceren: hoe meer zweet, hoe meer stress. Met deze stressmeter kun je emoties met verschillende apps verbinden. In de app staan ook oefeningen en tips om te ontspannen en je stress te verminderen. Alles komt samen in je Pipp-app, die automatisch synchroniseert met alle verschillende Pip-apps die je gebruikt.

Nog een stressmeter is de emWave2. Deze is ongeveer net zo groot als je mobiele telefoon. Gebruik deze met een oorsensor of door je duim op het apparaat te houden. Wanneer je gestresst bent helpt de emWave je direct te ontspannen met oefeningen om beter adem te halen. Zo train je jezelf om de stress in je lichaam te verminderen.

De Spire Stone is gebruikt bij het project Yuno om Jeugdzorgmedewerkers en jongeren bewust te maken van stress en frustratie en ze te helpen daar beter mee om te gaan. Bekijk het filmpje van organisatie Garage2020:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding

Overleg met je zorgverzekeraar of deze een stressmeter vergoedt.

Gerelateerde oplossingen

screenshot offtime op je telefoon

Telefoongebruik verminderen

Minder op je telefoon
Gezonder leven