Overslaan en naar de inhoud gaan

Je stress verminderen met een stressmeter

Beter omgaan met stress

Een vrouw bevestigt de Spire Stone stressmeter aan de binnenkant van haar broekEen vrouw bevestigt de Spire Stone stressmeter aan de binnenkant van haar bh

Foto's: Spire Health en Pip

Met een stressmeter kun je stress bij jezelf herkennen en aan de slag gaan met het verminderen van die stress. Zo leer je omgaan met stress en voel je je beter. Een stressmeter vertelt je niet alleen wanneer je gespannen bent, maar helpt je ook meteen met oefeningen om je te ontspannen. In een app kun je bijhouden hoeveel stress je hebt en of dit minder wordt.

Voor wie is de stressmeter?

Voor iedereen die (regelmatig) stress ervaart en die stress wil verminderen.

Hoe werkt een stressmeter?

De technologie van een stressmeter is ingebouwd in een klein apparaatje, dat je stress meet via je ademhaling of zweetproductie. Er zijn verschillende aanbieders. De Spire Stone klem je op je riem of bh. Elke ademhaling verschijnt via een app direct op je telefoonscherm. De sensor meet aan de hand van je longen je ademhaling en haalt daaruit of je gespannen bent. Als dat zo is, gaat de sensor eventjes trillen. Zo weet jij dat je een paar keer diep moet ademen om te ontspannen. De sensor stuurt via Bluetooth alle gegevens naar de app. Het apparaat is comfortabel om te dragen, wasmachinebestendig en werkt tien dagen op een volle batterij. De batterij is oplaadbaar via een meegeleverd laadstation (contactloos). 

Een andere stressmeter is Pip. Deze houdt je tussen duim en wijsvinger en hij meet direct of je gestresst of ontspannen bent. Dat doet hij door te meten hoeveel zweet je vingers produceren: hoe meer zweet, hoe meer stress. Met deze stressmeter kun je emoties met verschillende apps verbinden. In de app staan ook oefeningen en tips om te ontspannen en je stress te verminderen. Alles komt samen in je Pipp-app, die automatisch synchroniseert met alle verschillende Pip-apps die je gebruikt.

Nog een stressmeter is de emWave2. Deze is ongeveer net zo groot als je mobiele telefoon. Gebruik deze met een oorsensor of door je duim op het apparaat te houden. Wanneer je gestresst bent helpt de emWave je direct te ontspannen met oefeningen om beter adem te halen. Zo train je jezelf om de stress in je lichaam te verminderen.

Wil je graag extra begeleiding in het omgaan met stress? Dan is Stressjam misschien iets voor jou. Dit is een game waarbij je met behulp van een virtual reality bril en een stressmeter om de borst spannende opdrachten uitvoert onder begeleiding van een coach. Je stresstoestand wordt gemeten en de VR-wereld past zich daarop aan. Je speelt het spel door bewust je stressniveau te verlagen of juist te verhogen. Zo leer en ervaar je hoe je snel kunt schakelen tussen inspanning (focus/stress) en ontspanning. Naast de VR-ervaring krijg je ook oefeningen om meer zicht te krijgen op de balans tussen inspanning en ontspanning in je dagelijks leven.

Je kunt een stressmeter dus zo zelf gebruiken, maar je kunt hem ook in combinatie met een coachingprogramma gebruiken om het effect te vergroten en je te begeleiden bij het aanpassen van je leven. De Spire Stone is bijvoorbeeld gebruikt bij het project Yuno om Jeugdzorgmedewerkers en jongeren bewust te maken van stress en frustratie en ze te helpen daar beter mee om te gaan. Bekijk het filmpje van organisatie Garage2020:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • De Spire Stone stressmeter is via de Amerikaanse leverancier te bestellen of via Amazon. De bijbehorende app Spire Stone is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store)
  • De Pip stressmeter is te bestellen via Amazon. Meer over de apps dieje aan Pip kunt koppelen lees je hier
  • De emWave2 stressmeter is te bestelen via HeartMathBenelux
  • De stressjam workshops zijn er voor groepen medewerkers of individuen.  Meer informatie vind je op de website van Gimd.

Vergoeding

Overleg met je zorgverzekeraar of deze een stressmeter vergoedt.