Koorts meten als je slaapt

Voorhoofdthermometer

Een hand houdt een voorhoofdthermometer tegen het hoofd van een jong meisje

Wil je snel, gemakkelijk en prettig iemands temperatuur meten? Ook als die persoon buiten kennis is of slaapt? Dan is de voorhoofdthermometer een handige en betrouwbare oplossing. Hij is gebruiksvriendelijk zowel voor jou als voor degene bij wie je de temperatuur meet.

Voor wie?

Voor als je iemands temperatuur wil opmeten.

Hoe werkt het?

Een voorhoofdthermometer werkt op dezelfde manier als een oorthermometer: hij meet de lichaamstemperatuur door middel van infraroodstraling. Hoe meer infraroodstraling ergens vanaf komt, hoe warmer het is. Je plaatst de thermometer tegen het voorhoofd en binnen enkele seconden verschijnt de temperatuur op het scherm. Meer dan 38 graden? Dan heeft iemand koorts.
Bij sommige voorhoofdthermometers hoef je de thermometer niet eens tegen het hoofd te houden, maar meet je al vanaf een kleine afstand de temperatuur. Lees vooraf altijd goed de gebruiksaanwijzing om te weten hoe jouw thermometer werkt.

 

 

Foto: Braun

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voorhoofdthermometers zijn bij vrijwel iedere apotheek, drogist, huishoudwinkel of thuiszorgwinkel te koop. Je kunt ze ook online kopen, door te zoeken op: voorhoofdthermometer.

Vergoeding

Een voorhoofdthermometer wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Voor de professional

Er bestaan zeer betrouwbare voorhoofdthermometers om in de zorg te gebruiken. Deze thermometers plaats je op het voorhoofd van een patiënt en schuif je via de slaap naar de holte achter de oorlel. Daar loopt de slagader, die zorgt voor een zeer betrouwbare meting. De meting kan bijna niet mislukken en het is gemakkelijker en prettiger voor jou en de patiënt. Bovendien is het ook nog duurzamer, omdat er geen plastic kapjes nodig zijn, zoals bij de oorthermometer. Zo is het UMCG al overgestapt op voorhoofdthermometers.