Overslaan en naar de inhoud gaan

Langer zelfstandig thuis met een spraakassistent

Spraakbesturing in en om het huis

Met spraakbesturing van Emma Zorgt een slimme speaker om hulp vragen.Google Home speaker te gebruiken als spraakassistent.

Foto's: Emma Zorgt, Qthuis

Wordt het moeilijker om zelfstandig thuis te blijven wonen, bijvoorbeeld omdat je minder mobiel bent of ouder wordt? Of woon je nog prima thuis, maar heb je behoefte aan contact? Tegenwoordig zijn er slimme spraakassistenten op de markt waartegen je kunt praten. Ook kan zo’n spraaksysteem apparaten voor je aan- of uitzetten.

Voor wie is de spraakbesturing?

Voor mensen die alleen thuis wonen en zelf steeds minder kunnen. Bijvoorbeeld omdat ze vanwege een ziekte, chronische aandoening, revalidatie of ouderdom slecht ter been zijn. Ook voor mensen die zich eenzaam voelen.

Hoe werkt de spraakbesturing?

Er zijn verschillende slimme systemen voor in huis waar je tegen kunt praten. Hiervoor heb je 1. een slimme speaker, 2. een smartphone of tablet, 3. een werkend stopcontact en 4. een Wifi-netwerk nodig. Voorbeelden van Nederlandse systemen met een spraakassistent zijn Google Assistant en Siri (Alexa van Amazon is een Engelse variant). Google Assistant werkt op smartphones en tablets met Android, in combinatie met de slimme speaker Google Home. Siri werkt op apparaten van Apple in combinatie met de HomePod-speaker. De kosten zitten in de aanschaf van een slimme speaker.

Als je deze hebt, kun je met het slimme systeem andere apparaten in huis besturen, je boodschappenlijstje en agenda bijhouden of online een zoekopdracht uitvoeren. Je praat tegen de slimme speaker en de spraakassistent luistert naar wat je zegt. De stem van de spraakassistent geeft dan antwoord op je vraag of commando. Zo kun je bijvoorbeeld vragen wat voor weer het vandaag wordt of de assistent vragen een product op je boodschappenlijst te zetten. Door andere slimme apparaten aan het systeem te koppelen, kun je ze ook met je stem besturen. Zo kun je bijvoorbeeld slimme lampen, televisies en deurbellen aan- of uitzetten met je stem of via de bijbehorende app op je telefoon. Niet elk apparaat is een slim apparaat, zo moet het product aangesloten zijn op een Wifi-netwerk en een stopcontact.

Personenalarmering met spraakassistent

Daarnaast zijn er verschillende apps die speciaal zijn ontwikkeld voor het veilig langer thuis kunnen wonen. Zo’n app koppel je ook aan je slimme systeem. Apps zoals Qthuis en de Emma Zorgt assistent zijn een vorm van personenalarmering: je kunt met je stem hulp inschakelen en je naasten kunnen eenvoudig op afstand zien of het goed met je gaat.

Zo kun je met de Qthuis-app iedere dag ‘inchecken’ – met je stem – om jouw directe omgeving te laten weten dat het goed met je gaat. Check je niet in, dan waarschuwt de app je contactpersonen. Ook de assistent van Emma Zorgt vraagt op ingestelde momenten of het goed met je gaat en geeft dat door aan je contactpersonen. Als je niet reageert, wordt dat doorgegeven. Maar de apps werken niet alleen reactief, je kunt ook met je stem om hulp vragen als er iets gebeurt. Dan krijgen je contactpersonen automatisch een mail of sms. Qthuis en Emma Zorgt werken samen met Google Home.

Er zijn ook apps en toevoegingen die met Apple Homekit werken, maar deze zijn nog niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Google Assistant en Siri zijn voorbeelden van slimme systemen die in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Google Assistant zit standaard op mobiele apparaten met Android, Siri staat standaard op mobiele apparaten van Apple.
  • Je hebt een slimme speaker nodig om via spraak je slimme apparaten in huis te besturen. Let bij de aanschaf erop dat de speaker werkt met jouw systeem. Zo werkt de Google Home met Google Assistant, de HomePod werkt met Siri. De Sonos One is een voorbeeld van een speaker die op beide systemen werkt. Je kunt deze speakers in electronicawinkels kopen, ook online. Onder meer op de website van 50Five, CoolblueMediamarkt of Bol.com.
  • Qthuis is een samenwerking van ontwikkelaar Quivive en Weer Thuis. Op de website van Qthuis kun je terecht voor informatie, aanschaf, installatie en vragen. Je kunt verschillende abonnementen van Qthuis afnemen.
  • Emma Zorgt is ontwikkeld door Ayuto. Ook voor Emma Zorgt kun je verschillende abonnementen afsluiten. Kijk voor het aanbod op de website van Emma Zorgt.
  • Je kunt online ook allerlei verschillende slimme apparaten kopen die je aan je spraaksysteem kunt koppelen. Voorbeelden van webshops zijn bol.com of de website van 50five. Daarnaast kun je online zoeken op bijvoorbeeld ‘slimme lamp’ of ‘slimme deurbel’. Kijk bij de aanschaf van zo’n apparaat altijd of deze gekoppeld kan worden aan jouw systeem.

Vergoeding

De spraakapparaten worden soms vergoed. Hiervoor heb je een medische indicatie van een arts of medisch specialist nodig. Vraag ernaar bij je zorgverzekeraar.
 

Gerelateerde oplossingen

oudere vrouw zit in woonkamer en heeft leefstijlmonitoring met sensor aan deurpost

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle
Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Slimme sensoren in huis en zorginstelling

Veilig thuis wonen met dementie
Preventie & Veiligheid
Vrouw laat de producten zien die bij virtuele thuiszorg horen, de app, de alarmering, het horloge

Veilig thuis voor ouderen die zelfstandig wonen

Virtuele thuiszorg
Preventie & Veiligheid
Spiqle Agenda op de eettafel geeft de dagstructuur aan

Slimme kalenderklok helpt bij dagstructuur

Geheugensteun voor mensen met dementie of autisme
Mantelzorg
Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop voor ouderen

Voel je veiliger met een noodknop, slim (zorg)horloge of smartphone
Preventie & Veiligheid