Overslaan en naar de inhoud gaan

Langer zelfstandig thuis met een spraakassistent

Spraakbesturing in en om het huis

Met spraakbesturing van Emma Zorgt een slimme speaker om hulp vragen.

Emma Zorgt

Google Home speaker te gebruiken als spraakassistent.

Google Home

Oudere vrouw praat met virtuele assistent Anne op beeldscherm.

Virtuele assistent Anne. Beeld: Anne4Care

Oudere vrouw en verpleegster zwaaien naar virtuele assistent Anne op beeldscherm.

Virtuele assistent Anne. Beeld: Anne4Care

Tablet met daarop de functies van virtuele assistent Anne4Care.

Virtuele assistent Anne. Beeld: Anne4Care

Wordt het moeilijker om zelfstandig thuis te blijven wonen, bijvoorbeeld omdat je minder mobiel bent of ouder wordt? Of woon je nog prima thuis, maar heb je behoefte aan contact? Een slimme spraakassistent voor thuis kan helpen. Hier kun je tegen praten. Het systeem voert een gesprek met je en kan commando’s uitvoeren. Zoals apparaten voor je aan- of uitzetten of hulp inschakelen.

Voor wie is de spraakassistent?

Voor mensen die alleen thuis wonen en zelf steeds minder kunnen. Bijvoorbeeld vanwege een ziekte, aandoening, revalidatie of ouderdom. 

Hoe werkt de spraakassistent?

Er zijn verschillende soorten spraakassistenten. Zo is er een losse tablet waarop je een virtuele assistent ziet. Daar kun je tegen praten, zij helpt je structuur aanbrengen in je dag. Daarnaast bestaan er slimme systemen voor in huis waar je tegen kunt praten. Bijvoorbeeld om je agenda of boodschappenlijst bij te houden, of om online iets op te zoeken. Aan een smarthome systeem kun je andere slimme apparaten koppelen. Zo bestuur je deze apparaten met je stem of via een app. Dit kan met alle apparaten die zijn aangesloten op een Wifi-netwerk en een stopcontact.

Smarthome systeem

Voor een slim systeem heb je 1. een slimme speaker (bijv. Google Home of Apple HomePod), 2. een smartphone of tablet, 3. een werkend stopcontact en 4. een Wifi-netwerk nodig. Je praat tegen de slimme speaker en de spraakassistent luistert naar wat je zegt. De stem van de spraakassistent geeft dan antwoord op je vraag of commando. Voorbeelden van Nederlandse systemen met een spraakassistent zijn Google Assistant en Siri (Alexa van Amazon is een Engelse variant). Google Assistant werkt op smartphones en tablets met Android, in combinatie met de slimme speaker Google Home. Siri werkt op apparaten van Apple in combinatie met de HomePod-speaker. 

Je kunt als uitbreiding andere apps koppelen aan je slimme systeem. Zoals Voice Zorg. Deze app voert gedurende de dag korte gesprekken met je door te vragen hoe het met je gaat. Reageer je somber? Dan vraagt de stem of er hulp moet worden ingeschakeld. Voice Zorg kan ook terugkerende spraakberichten laten horen, bijvoorbeeld om een afspraak niet te vergeten. De app werkt met Google Home.  

Personenalarmering via smarthome systeem

Qthuis en Emma Zorgt zijn apps met personenalarmering. Met de apps schakel je hulp in met je stem. Zo kun je langer veilig thuis wonen. Je ‘checkt in’ met je stem om jouw directe omgeving te laten weten dat het goed met je gaat. Reageer je niet, dan waarschuwt de app je contactpersonen. Je kunt ook met je stem om hulp vragen als er iets gebeurt. Dan krijgen je contactpersonen automatisch een mail of sms. De apps werken met Google Home. 

Andere vormen van personenalarmering: zie onze pagina over alarmknoppen of over sensoren in je huis.

Praten met een losse tablet

Anne4Care is een losse tablet die je aanschaft. Het tablet is niet gekoppeld aan andere apparaten, die kun je dan ook niet op afstand besturen. Op de tablet zie je Anne, tegen haar kun je praten. Zij kan ook je agenda met je doornemen, iemand videobellen of vertellen welke medicatie je moet nemen. Als je om hulp roept, stuurt ze een bericht naar je hulpverlener.

Voor soortgelijke hulp om zelfstandig thuis te wonen, zie ook onze pagina's over een slimme kalenderklok, een sociale robot of een makkelijke tablet

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Google Assistant en Siri zijn voorbeelden van slimme systemen die in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Google Assistant zit standaard op mobiele apparaten met Android, Siri staat standaard op mobiele apparaten van Apple.
  • Je hebt een slimme speaker nodig om via spraak je slimme apparaten in huis te besturen. Let bij de aanschaf erop dat de speaker werkt met jouw systeem. Zo werkt de Google Home met Google Assistant, de HomePod werkt met Siri. De Sonos One is een voorbeeld van een speaker die op beide systemen werkt. Je kunt deze speakers in elektronicawinkels kopen, ook online. Onder meer bij Coolblue, Mediamarkt of Bol.com.
  • Kijk voor meer informatie over Voice Zorg op de gelijknamige website.
  • Kijk voor meer informatie over Emma Zorgt op hun website. Je kunt verschillende abonnementen afsluiten.
  • Meer informatie over de virtuele assistente Anne4Care vind je op hun website. Je kunt ook een demo aanvragen. 

Je kunt online ook andere slimme apparaten kopen die je aan je spraaksysteem kunt koppelen. Voorbeelden van webshops zijn Bol.com en Coolblue. Daarnaast kun je online zoeken op bijvoorbeeld ‘slimme lamp’ of ‘slimme deurbel’. Kijk bij de aanschaf van zo’n apparaat altijd of deze gekoppeld kan worden aan jouw systeem.

Vergoeding

De spraakapparaten worden soms vergoed. Hiervoor heb je een medische indicatie van een arts of medisch specialist nodig. Vraag ernaar bij je zorgverzekeraar.

Voor de professional

Een spraakassistent helpt de zelfredzaamheid van cliënten vergroten. Dit verkleint de werkdruk voor mantelzorgers en zorgprofessionals. 

Voice Zorg: op een apart dashboard zie je als (mantel)verzorger op afstand wat je cliënt of dierbare tegen de spraakassistent zegt. Zo kun je in actie komen wanneer dit nodig is.

Anne4Care: als mantelzorger kun je op afstand een agenda met teksten invullen. Anne4Care spreekt ze uit en voor de luisteraar voelt dit warm en persoonlijk. Zo helpt Anne4Care ook om eenzaamheid tegen te gaan.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.