Leer je handen desinfecteren met augmented reality

Aandacht voor handhygiëne in de zorg

Een vrouw staat voor het apparaat van SureWash en doet alsof zij haar handen wast.Een vrouw staat voor het apparaat van SureWash en doet alsof zij haar handen wast.

Foto's: SureWash

Handhygiëne is essentieel als je infecties en de verspreiding van ziekten bij patiënten wil voorkomen. Zorgverleners moeten hun handen dan ook zo goed mogelijk desinfecteren en reinigen. In de praktijk wordt dit protocol helaas nog lang niet altijd goed gevolgd. Er zijn apparaten die zorgverleners op de werkvloer hierin kunnen trainen.

Voor wie is deze training?

Voor zorgverleners, bijvoorbeeld in ziekenhuizen of zorginstellingen.

Hoe werkt deze training?

De apparaten van SureWash leren zorgverleners via augmented reality hoe zij hun handen goed reinigen, volgens de zes stappen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een camera registreert jouw handbewegingen, die je op het scherm terugziet. Om de training te starten, ga je voor het scherm staan en steek je je handen voor je uit alsof je ze gaat wassen. Op het beeldscherm krijg je instructies om stap voor stap de zes was bewegingen uit te voeren. Daarna leer je met een zevende beweging je pols te reinigen. De rode balk op het scherm wordt groen wanneer je de juiste beweging lang genoeg hebt uitgevoerd. Het systeem analyseert je bewegingen en geeft feedback wanneer je ze niet goed uitvoert. Pas als je de beweging goed doet, ga je door naar de volgende beweging. Er zijn verschillende niveaus te behalen, waarbij je de bewegingen steeds sneller en zonder hulp leert uitvoeren. Je kunt je voortgang bijhouden door een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken.

SureWash is er in twee varianten. De SureWash Elite is een kiosk met wielen die je makkelijk op elke afdeling in een instelling of ziekenhuis plaatst. Zo kunnen patiënten en bezoekers het apparaat ook gebruiken. De SureWash Go is compacter en kun je met de hand meenemen. Handig wanneer je zorgverleners bijvoorbeeld tijdens een overleg wilt trainen.

Bekijk in onderstaande Engelse video hoe de SureWash Elite werkt:

 

Met de app van SureWash kun je deze techniek ook overal op je smartphone oefenen. De app is bedoeld als aanvulling op de training van de apparaten. Om te starten, leg je je telefoon op tafel met het scherm naar boven. Hou je handen ongeveer een halve meter boven je telefoon, de camera registreert je bewegingen. Op je scherm volg je de instructies. 

In onderstaande video (Engels) zie je hoe je de app gebruikt:

 

Op SureWash.net. kun je jouw voortgang zien. De apparaten en app slaan alle gebruikersdata hier op. Zo kun je scores van verschillende apparaten vergelijken en nieuwe doelen stellen.

Een andere app die je leert goed je handen te wassen, is de Tork VR clean hands training and education. In deze virtual reality app ben je verpleegkundige of arts en draai je een dienst. In verschillende situaties moet je de reinigingsstappen doorlopen met je handen. Op je telefoon zie je wat je moet doen en dit doe je na in het echt.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Kijk op de website van SureWash (Engelse website) voor meer informatie over de apparaten en de app. Neem contact met hen op om een van de apparaten aan te schaffen.
  • De SureWash Pocket app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
  • Om de Tork VR clean hands training and education te spelen, heb je een smartphone nodig die virtual reality ondersteunt. Daarnaast heb je een VR-bril nodig waar je je smartphone in kunt doen. Er zijn veel verschillende te koop, bijvoorbeeld bij bol.com maar je kunt ook kartonnen houders aanschaffen bij verschillende winkels.

Voor de professional

De SureWash Elite heeft ook een RFID-kaartlezer, hiermee kunnen zorgverleners met hun badge inloggen op het apparaat.

Via SureWash ontvang je ook gebruikershandleidingen en software updates. Daarnaast is het mogelijk om op dit platform als administrator data van gebruikers met elkaar te vergelijken.

Gerelateerde oplossingen

Twee zorgprofessionals van het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruiken de Zakkaartjes App

Alle zakkaartjes in één app

App met alle zakkaartjes voor zorgverleners
Educatie & Informatie
Robot helpt bij hoge werkdruk in het ziekenhuis

Bloedrobot helpt bij werkdruk in het ziekenhuis

Niet meer zelf met bloed naar het lab
Behandeling & Verzorging
Arts heeft tablet in zijn handen

Kennisbank op zak

Online overzicht voor zorgverleners
Educatie & Informatie
Vijf zorgprofessionals zien hoe e-learning zorg werkt

E-learning in de zorg

Online lessen voor zorgmedewerkers
Educatie & Informatie