Lekkerder eten met een 3D voedselprinter

Gezonde voeding op maat

Wie slikproblemen heeft, eet meestal een gepureerde maaltijd. Zo'n 'voorgekauwd' diner ziet er niet altijd even smakelijk uit. En als je dan toch al geen grote eetlust hebt, ligt ondervoeding op de loer. Maar er is een oplossing. Door de puree in vormpjes te printen met een 3D voedselprinter, wordt eten weer leuk. Het eten ziet er lekkerder uit en smaakt daardoor beter. 

Voor wie?

Voor mensen met een slikstoornis (dysfagie), bijvoorbeeld sommige ouderen, mensen met een spierziekte of mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Hoe werkt het?

De voedselprinter werkt, net als een normale printer, met cartridges. De voedselcartridges zijn een soort grote spuiten, die je zelf kunt vullen met ingrediënten naar keuze. Bijvoorbeeld verse aardappel-, wortel- of erwtenpuree. Eerst doe je de voedselcartridges in de printer.  Op de computer selecteer je welk ontwerp je wil printen en dat stuur je naar de voedselprinter. Zo kun je wortelpuree printen in de vorm van een wortel en vlees in de vorm van een hamburger. Het is hetzelfde prakje als normaal, maar ziet er net wat lekkerder uit. Het eetplezier neemt toe en daardoor eten mensen meer. 

Een extra voordeel van de voedselprinter is dat de geprinte maaltijden verrijkt kunnen worden met extra voedingstoffen, zoals eiwitten, vitaminen of mineralen. Dit kan precies worden afgestemd op de behoeften van individuele cliënten.

Bekijk hieronder een video over verpleeghuis Zorgwaard in Oud-Beijerland, waar ze voor sommige bewoners al eten printen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

Een aanbieder van de 3D voedselprinter is byFlow.

Vergoeding

Een 3D voedselprinter wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw drinkt uit slokregulerende drinkbeker

Veilig drinken met slikstoornis

Slokregulerende drinkbeker
Preventie & Veiligheid