Overslaan en naar de inhoud gaan

Lekkerder eten met een 3D voedselprinter

Gezonde voeding op maat

Een cliënt die slikproblemen heeft, ontvangt meestal een gepureerde maaltijd. Zo'n 'voorgekauwd' diner ziet er niet altijd even smakelijk uit. En als de cliënt toch al geen grote eetlust heeft, ligt ondervoeding op de loer. Maar er is een oplossing. Door de puree in vormpjes te printen met een 3D voedselprinter, wordt eten weer leuk. Het eten ziet er lekkerder uit en smaakt daardoor beter. 

Voor wie is een 3D voedselprinter bedoeld?

Voor mensen met een slikstoornis (dysfagie), bijvoorbeeld sommige ouderen, mensen met een spierziekte of mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Vooral voor bewoners van een zorginstelling, maar particuliere aanschaf zou ook kunnen.

Hoe werkt een 3D voedselprinter?

De voedselprinter werkt, net als een normale printer, met cartridges. De voedselcartridges zijn een soort grote spuiten, die je zelf kunt vullen met ingrediënten naar keuze. Bijvoorbeeld verse aardappel-, wortel- of erwtenpuree. Eerst doe je de voedselcartridges in de printer.  Op de computer selecteer je welk ontwerp je wil printen en dat stuur je naar de voedselprinter. Zo kun je wortelpuree printen in de vorm van een wortel en vlees in de vorm van een hamburger. Het is hetzelfde prakje als normaal, maar ziet er net wat lekkerder uit. Het eetplezier neemt toe en daardoor eten mensen meer. 

Een extra voordeel van de voedselprinter is dat de geprinte maaltijden verrijkt kunnen worden met extra voedingstoffen, zoals eiwitten, vitaminen of mineralen. Dit kan precies worden afgestemd op de behoeften van individuele cliënten.

Bekijk hieronder een video over verpleeghuis Zorgwaard in Oud-Beijerland, waar ze voor sommige bewoners al eten printen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

Een aanbieder van de 3D voedselprinter is byFlow.

Vergoeding

Een 3D voedselprinter wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Gerelateerde oplossingen

Sasscup design beker

Veilig drinken met slikstoornis

Aangepaste drinkbeker
Preventie & Veiligheid