Overslaan en naar de inhoud gaan

Leren lezen voor slechthorende of dove kinderen

Voorlezen in gebarentaal

Jongen kijkt op smartphone waarop poppetje gebarentaal doet terwijl ze de woorden van een boek leest.

Foto: still uit video StorySign

Het is voor dove en slechthorende kinderen moeilijker om te leren lezen. Ze hebben daarvoor extra ondersteuning nodig middels gebarentaal. Er is nu een speciale app die gewone kinderboeken vertaalt naar gebarentaal. Met de app wordt het leuker en makkelijker voor dove en slechthorende kinderen om te leren lezen.

Voor wie?

Voor dove of slechthorende kinderen die hierdoor moeilijk kunnen leren lezen.

Hoe werkt het?

De app StorySign vertaalt kinderboeken naar gebarentaal. Je opent de app en hier kies je een boek uit de bibliotheek. Let op: van het boek dat je kiest heb je ook een echt exemplaar nodig. Houd de camera van je telefoon voor de woorden op de pagina van het echte boek. In de app verschijnt het meisje Star die het verhaal vertaalt naar gebarentaal. Het woord dat Star in gebarentaal laat zien, wordt ook gemarkeerd in de app. Zo leert je kind lezen en kun jij gebarentaal leren. 

Bekijk in deze video hoe de app werkt:

Een andere app voor dove en slechthorende kinderen is de KinderGeba-renapp. In de app vind je 200 gebaren die voor en door kinderen zijn ge-maakt en daarom aansluiten bij hun belevingswereld. De gebaren zijn in-gedeeld in de categorieën: dieren, ik en mijn omgeving, leuk, seizoenen en emoties. De app bevat ook een quiz waarmee zowel dove als horende kinderen hun gebarenkennis kunnen testen. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Meer informatie en de gratis download vind je op de Nederlandse webpagina over StorySign. Je kunt StorySign ook gratis downloaden in de Play Store (Android). De app is er in 10 gebarentalen: Brits, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Nederlands, Portugees, Iers, Vlaams en Zwitserduits. Voor het Nederlands is er in elk geval "Waar is Dribbel" en het aantal boeken breidt uit.

Meer oplossingen voor