Overslaan en naar de inhoud gaan

Leren liefhebben voor een huisdier

Robot-dinosaurus

pleo robot dino staat in een kamer

De Pleo

Jongen houdt Pleo dino vast.

De Pleo. Beeld: Louis Meulstee

De Pleo is een vriendelijke robot-dinosaurus waarmee kinderen kunnen leren om lief te hebben en te zorgen. De dino reageert op je gedrag, maar is ook zelfstandig. Net als een echt huisdier verliest hij soms zijn aandacht voor je. Hij gaat uiteindelijk zelfs lopen en de ruimte verkennen. Pleo is een dinosaurus die je moet opvoeden, vanaf het moment dat je hem uitpakt. 

Voor wie?

Voor kinderen vanaf 8 jaar voor wie het belangrijk is om te leren zorgen voor iets, en kan helpen tegen angsten en stress bij kinderen. Met die gedachte kan Pleo worden ingezet in de jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg. De Pleo kan ook als alternatief voor een echt huisdier worden gebruikt, bijvoorbeeld als je allergisch bent, niet in staat bent om voor een echt huisdier te zorgen of omdat je veel in het ziekenhuis verblijft.

Hoe werkt het leren liefhebben met een robot?

Als je Pleo voor het eerst gebruikt, dan gedraagt hij zich als een baby: hij wil eten, slapen en reageert op aanraking. Vanaf dat moment begint ook zijn ontwikkeling, die jaren kan duren. Pleo kan verschillende trucjes aanleren, heeft een eigen persoonlijkheid en voorkeuren die je zelf moet ontdekken. Pleo onthoudt hoe je hem behandelt en dit heeft invloed op zijn gedrag. De techniek in Pleo zorgt ervoor dat hij je stem kan herkennen, de temperatuur kan aanvoelen en zelfstandig door een ruimte kan navigeren. Hij kan dansen op muziek en kan zelfs emoties uitdrukken. Net als een echt huisdier raakt hij soms verveeld als je met hem speelt, kan hij ziek worden als je hem in de kou laat staan en wordt hij chagrijnig als hij niks te eten krijgt. Door de jaren heen gaat Pleo zelfs langzamer lopen omdat hij ouder wordt. Deze intelligente technologie onderscheidt de Pleo van andere robothuisdieren.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De Pleo is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hij is te bestellen via de website van de producent (Engelstalig) en diverse webwinkels.

Vergoeding

Pleo wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Voor de professional

Pleo wordt ook ingezet voor kinderen die voor langere tijd in het ziekenhuis moeten verblijven. Lees over de ervaring van het Flevoziekenhuis.