Overslaan en naar de inhoud gaan

Letten op je voeding met een app

Makkelijker calorieën tellen en gezond eten

Een man zit aan tafel en gebruikt de Eetmeter app. Er staat broodbeleg op tafel en er ligt een bord met een boterham.

De Eetmeter app. Beeld: het Voedingscentrum

Een mevrouw scant een pot pindakaas met de app Kies ik gezond?. Op het scherm verschijnt informatie over het product

De app Kies ik gezond? Beeld: het Voedingscentrum

Een persoon eet een maaltijd met een trilvork. Het lampje van de trilvork is groen gekleurd. Op het bord liggen cherrytomaten..

Trilvork. Beeld: Slow Control

Wil jij je eetgewoonten aanpakken omdat je gezonder wilt leven? Misschien mag je minder zout vanwege je bloeddruk, of mag je niet alles eten omdat je zwanger bent. Of je wilt gewoon afvallen. Maar waar moet je beginnen, waar moet je op letten en wat is gezond? Een voeding app kan je hierbij helpen.

Voor wie zijn de voeding apps?

Voor mensen die bewuster willen leven en inzicht willen in hun persoonlijke eetpatroon, om gezondere keuzes te kunnen maken. Bijvoorbeeld omdat zij overgewicht (obesitas) of ondergewicht hebben, of dat willen voorkomen. Ook voor mensen die een speciaal dieet volgen vanwege bijvoorbeeld een voedselallergie, diabetes (suikerziekte) of hart- en vaatziekten. Ook voor vrouwen die zwanger zijn. 

Hoe werken deze apps?

Er zijn verschillende apps die je gratis helpen op je voeding te letten. Zo kun je de ingrediënten van een product opzoeken en vergelijken, makkelijker calorieën tellen en bijhouden of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. ‘Kies Ik Gezond?’ is een voorbeeld van zo’n app waarmee je met de camera van je telefoon producten kunt scannen en vergelijken. De app geeft aan hoe gezond het product is en herkent de meeste producten die je in de supermarkt kunt kopen. Gebruik je de scanner niet? Dan kun je ook een product in de database opzoeken. In de app zie je de voedingswaarden en uit welke ingrediënten het product bestaat. Ook zie je of een product binnen de Schijf van Vijf valt en geeft de app andere, gezondere opties. Wanneer een voedingsmiddel niet binnen de Schijf van Vijf valt, krijg je te zien waarom dit niet zo is. Ook kun je de voedingswaarden van verschillende producten met elkaar vergelijken. En als je bijvoorbeeld op gluten, suikers of zuivel moet of wilt letten, dan kun je dit in de app instellen. Je krijgt het dan gelijk te zien als een product één van deze stoffen bevat. 

Een ander voorbeeld is Mijn Eetmeter, een online eetdagboek waar je invult wat je op een dag eet. Mijn Eetmeter berekent of je genoeg van alle belangrijke voedingsstoffen eet, en hoeveel energie je binnenkrijgt. Daarnaast zie je ook of je per dag voldoende binnen de Schijf van Vijf eet. Als je niet aan de dagelijkse hoeveelheid komt, krijg je een gericht advies per vak van de Schijf. Hierbij staat welke hoeveelheid wordt aanbevolen en wat je zou kunnen eten. Gebruik je ook ‘Kies Ik Gezond?’ Dan kun je producten die je daar hebt gescand favoriet maken in Mijn Eetmeter. Om Mijn Eetmeter te gebruiken, download je de app of maak je een gratis account aan op Mijn Voedingscentrum. Je kunt dan niet alleen je eetdagboek bijhouden, maar ook je BMI en dagelijkse beweging monitoren. Daarnaast kun je met de app van Mijn Eetmeter ook barcodes van producten scannen.

Voeding tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, kan het lastig zijn om te onthouden wat je wel en beter niet kunt eten. Met de app ZwangerHap van het Voedingscentrum zoek je simpel en snel op of je een product kunt eten. Daarnaast geeft de app alternatieven die je wél kunt eten, en eettips bij zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en brandend maagzuur. Ook voor andere vragen over voeding en je zwangerschap is de app handig. Je vindt er bijvoorbeeld ook informatie over wat nu een gezond gewicht is en wat je het beste kunt eten wanneer je borstvoeding geeft. Ook kun je een veiligheidswaarschuwing instellen. Je krijgt dan een bericht als er een ziekmakende bacterie zoals salmonella in een product is gevonden.

Bekijk de video om te zien hoe de 'Kies ik Gezond?' app werkt

 

Voeding bij diabetes

Er zijn voeding apps die aangeven hoeveel koolhydraten er in je eten zitten. Handig als je diabetes hebt, omdat je zo kunt uitrekenen hoeveel insuline je nodig hebt. Lees voor meer informatie de oplossing ‘Makkelijker leven met diabetes apps’.

Feedback op eetgedrag

Snelle eters eten vaak teveel. En ouderen eten vaak te weinig. Maar het is lastig om je eetgewoonten aan te passen. Een trilvork kan je helpen om op een gezonde wijze te eten. De speciale vork laat je tijdens je maaltijd weten of je te snel of te langzaam eet door middel van trillen en een rood lampje. Sommige trilvorken slaan je eetgewoontes op in een app. Deze informatie kun je bij een bezoek aan de diëtist doorgeven.

 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Kies Ik Gezond, Mijn Eetmeter en ZwangerHap worden aangeboden door het Voedingscentrum. De apps van het Voedingscentrum delen nooit persoonlijke informatie met derden.

Daarnaast zijn er verschillende andere aanbieders van voedingsapps, bij sommige apps kun je ook calorieën tellen. Op internet vind je ze makkelijk door bijvoorbeeld te zoeken op ‘voeding app’ of ‘calorieteller’ Lifesum, Lose It! en MyFitnessPal zijn voorbeelden van (Engelse) apps die meer gericht zijn op afvallen. De apps verschillen wel in kwaliteit. Zo is bij sommige apps de hoeveelheid producten beperkt.

Het is altijd goed om het gebruik van een calorieënteller te overleggen met je huisarts, diëtist of andere zorgverlener. 

Trilvorken worden o.a. aangeboden door SlowControl

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw zit achter haar laptop.

Stockfoto: Christina Morillo (Pexels)

Test je gezondheid zelf

Verschillende gezondheidstests voor thuis
Gezonder leven
Stappenteller aan pols

Pedometer. Beeld: Therealnani

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt
Gezonder leven
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

BioCheck

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven