Internetten en gamen met een verstandelijke beperking

Digitaal vaardig worden en online meedoen

Een jongen met Down zit achter een computer. Hij bekijkt de site van Ik ben geen kind meer

Beeld: stichting Downsyndroom

vrouw met down syndroom achter laptop

Beeld: Cliff Booth, Pexels

Dotty games op een beeldscherm en daarvoor een hand op het kussen Pillo

Pillo kussen

Verschillende systemen maken internetten en gamen makkelijker. Dat is handig voor mensen met een verstandelijke beperking, ouderen en laaggeletterden. Zo zijn er innovaties die je alles over de online wereld leren. Daarnaast zijn er eenvoudige programma’s en spelsystemen, voor wanneer videogames en websites te ingewikkeld zijn.  

Informatie voor zorggebruikers

Online kun je eindeloos veel dingen doen: gamen, video’s kijken en chatten met anderen. Maar soms is het lastig om te herkennen wat echt en veilig is. Verschillende innovaties helpen je door je te leren waar je online op moet letten. Zijn de taal, opvallende elementen en de hoeveelheid informatie op het internet te afleidend? Dan zijn er alternatieve programma’s en spelsystemen zonder afleiding. Zo kun je ongestoord en veilig internetten en gamen.

Leren over de online wereld

Weet je niet zo goed waar je online voor moet oppassen? Of wat echt is en wat niet? Er zijn verschillende innovaties die je spelenderwijs alles over de online wereld leren. Een voorbeeld is het bordspel met app, de gesprekskaarten en de fysieke puzzel met app van Mediajungle. Samen met je leraar, begeleider of ouder(s) ga je in gesprek over de online wereld. Dit doe je terwijl je spelletjes speelt, filmpjes kijkt en opdrachten doet. Selfies, online pesten en sexting zijn voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen. Om de innovaties van Mediajungle te gebruiken, heb je een smartphone of tablet met internetverbinding nodig.

De gratis app Nep Echt! helpt je om neppe informatie online te herkennen. De app stelt je een aantal vragen over de informatie die je online hebt gevonden. Op basis van de antwoorden die je geeft, bepaalt de app of de informatie betrouwbaar is of niet. Ook krijg je tips over wat je ermee kunt doen. Daarnaast staan er in de app voorbeelden van hoe neppe informatie eruit ziet. De app is bedoeld voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Internetten zonder afleiding

Klikik is een programma op je computer. Via een veilige en prikkelarme omgeving ga je een beschermd deel van het internet op. Je mantelzorger of zorgverlener maakt de omgeving zo dat het past bij je persoonlijke voorkeuren. Je kan eigen foto’s en video’s delen. Daarnaast vind je op Klikik meer dan 6000 bestanden. Deze inhoud is gelabeld met zoekwoorden en thema’s. Zo vind je makkelijk wat je zoekt. Je kunt ook je netwerk van vrienden, familieleden, mantelzorgers en zorgprofessionals verbinden. Zij kunnen dan ook bestanden delen met jou of je kunt samen beeldbellen.

Wil je wat hulp bij het gebruiken van een computer of smartphone? Lees dan onze blog over het verbeteren van je digitale vaardigheden.

Videogames spelen

Met het Pillo kussen en spelsysteem speel je veilig videogames, met name bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Je bestuurt het spel door met het kussen te knuffelen, erin te knijpen of het te draaien. Er zijn allerlei leuke spelletjes die ook goed zijn voor je ontwikkeling. Met het gamepakket van Dotty Games kun je nog meer spellen op de Pillo spelen. Ze werken ook met een normaal toetsenbord, muis, touchscreen of de Nintendo Switch controller.

Websites om contact te leggen

Heb je een verstandelijke beperking en wil je graag met anderen contact leggen? Dat kan op ABCDate.nl. Ben je een tiener met het syndroom van Down? Op ikbengeenkindmeer.nl vind je het antwoord op vragen die je kunt hebben. Zoals hoe je omgaat met gevoelens. Wil je andere mensen uitleggen wat Down is? Ga dan naar weetwatikheb.nl/downsyndroom.

Vergoeding

Klikik, de Pillo spelcomputer en kussens en het Dotty Games pakket worden niet vergoed door zorgverzekeraars. Wil je wel gebruik maken van de systemen? Vaak kopen zorginstellingen de systemen in. Dan kun je er gebruik van maken. Vraag aan je zorgaanbieder of dit mogelijk is.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’.  Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Sommige cliënten surfen probleemloos online. Anderen vinden het misschien lastig om te herkennen wat echt en veilig is. Weten ze bijvoorbeeld wat cookies zijn? Of hoe ze veilig kunnen chatten? Verschillende innovaties kunnen hen hierbij helpen door hen te leren waar zij online op moeten letten. Zijn de taal, opvallende elementen en de hoeveelheid informatie op het internet te afleidend? Er zijn alternatieve programma’s en spelsystemen zonder afleiding. Zo kunnen je cliënten ongestoord en veilig internetten en gamen.

Inzicht in het online landschap

Er zijn verschillende innovaties die je cliënten alles over de online wereld leren. Van Mediajungle zijn er onder andere een bordspel met app, de gesprekskaarten en de fysieke puzzel met app. Bij deze innovaties ga je met cliënten in gesprek over de online wereld door spelletjes te spelen, filmpjes te kijken en opdrachten te doen. Tijdens het spelen komen verschillende onderwerpen aan bod zoals selfies, online pesten en sexting. Je hebt een smartphone of tablet met internetverbinding nodig om het te kunnen spellen.

Werk je met jongeren die een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben? Zij kunnen de gratis app Nep Echt! op hun telefoon installeren. De app helpt je cliënten om te herkennen of online informatie echt is of niet. De app stelt een aantal vragen over de informatie die je cliënt online heeft gevonden. Daarna geeft de app advies over of de informatie nep of echt lijkt te zijn. In de app staan ook tips over wat je vervolgens kunt doen. Daarnaast staan er in de app voorbeelden van neppe informatie.

Met de LVB Media Experience ervaar je hoe het is om online actief te zijn wanneer je een licht verstandelijke beperking hebt. Je maakt een fictief account aan en beantwoord daarna vragen over hoe je het ervaren hebt. Ook krijg je tips en adviezen van ervaringsdeskundigen over hoe je cliënten met een LVB kunt helpen.

Internetten zonder afleiding

Klikik installeer je op de computer. Via een veilig en prikkelarme omgeving gaan je cliënten een beschermd deel van het internet op. Als zorgverlener stel je de omgeving zo in dat het past bij de voorkeuren van de gebruiker. Ze kunnen hun eigen foto’s en video’s delen. Daarnaast staan op Klikik meer dan 6000 bestanden die ze kunnen doorzoeken door middel van zoekwoorden en thema’s. Je kunt het ook gebruiken als netwerk met mantelzorgers, want je kunt er bestanden mee delen en beeldbellen.

Videogames spelen

Met het Pillo kussen en spelsysteem spelen jouw cliënten veilig videogames. De spellen zijn gericht op verschillende ontwikkelingsniveaus. Het spelen met Pillo vergt in het begin wat begeleiding voordat iemand goed ermee kan spelen.

Met het gamepakket van Dotty Games kunnen er nog meer spellen op de Pillo gespeeld worden. De spellen hebben geen eindtijd, waardoor je cliënten rustig spelen en leren. De spellen werken ook met een normaal toetsenbord, een muis, een touchscreen of de Nintendo Switch controller.

Contact leggen met anderen

Als je cliënten een verstandelijke beperking hebben kunnen ze contact met elkaar leggen via ABCDate.nl Je maakt als begeleider een profiel voor je cliënt. Je zult hem of haar wellicht moeten ondersteunen bij het gebruik van de site. Lees op de website van ABCDate meer informatie.

ikbengeenkindmeer.nl is speciaal voor tieners met Down syndroom.  

Praktische informatie

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’