Lichttherapie voor thuis

Beter slapen en meer energie door lichttherapie

Man zit met gesloten ogen voor felle daglichtlamp

Beeld: iStock

Vrouw met lichttherapiebril

Beeld: AYO press kit

Lichttherapie is er tegenwoordig ook voor thuis. Zo bestaan er daglichtlampen en slimme brillen die natuurlijk licht nabootsen. De daglichtlamp zet je in de buurt van je gezicht, bijvoorbeeld op je bureau. Ondertussen kun je gewoon werken. Je gebruikt het licht het beste een aantal dagen achter elkaar, op gezette tijden. Zo vul je het tekort aan daglicht aan.

Informatie voor zorggebruikers

Je biologische klok zorgt dat jij je energiek voelt als je 's ochtends wakker wordt. Die klok kan verstoord raken, bijvoorbeeld in de donkere wintermaanden of wanneer je veel op kantoor zit. Lichttherapie zorgt ervoor dat je beter slaapt en geeft je meer energie.

Daglichtlamp

Een paar voorbeelden van aanbieders van daglichtlampen zijn MedisanaBeurer (Engels) en Davita. Je kunt ook online zoeken op ‘daglichtlamp’ of ‘energy light’. De daglichtlamp, of energy light, werkt het beste als het licht op je ogen valt. Je hoeft niet recht in de lamp te kijken. Er zijn ook plafondlampen die daglicht nabootsen.

Lichttherapiebril

Een alternatief is de lichttherapiebril. Deze heeft een lagere lichtintensiteit dan een lamp. Een paar voorbeelden zijn de daglichtbril van Medisana, de Ayo lichttherapiebril, de Luminette lichttherapiebril en de Propeaq lichttherapiebril. Je kunt ook online zoeken op 'daglichtbril' of 'lichttherapiebril'.

Lichtwekker

Met een lichtwekker, of wake-up light, simuleer je een natuurlijke zonsopgang. Daardoor ontwaak je meer geleidelijk. Zorg dat het licht ‘s ochtends op je gezicht valt. Voorbeelden van aanbieders zijn PhilipsGrundig en Beurer (Engels). Je kunt ook online zoeken op ‘lichtwekker’ of ‘wake-up light’.

Lichtsysteem

Als je een eigen bedrijf hebt of thuis goed licht wilt hebben, kan een biodynamisch lichtsysteem als de Sparckel helpen. Dit systeem verandert de lichtintensiteit door de dag heen en bootst zo je natuurlijke ritme na. De lamp verspreidt het licht breed, dus het is geschikt voor grotere ruimtes. Je kunt de lamp gemakkelijk verplaatsen. Alternatieven zijn de systemen van Philips Hue en Ikea . Zoek online verder op ‘biodynamische verlichting thuis’ of ‘slim lichtsysteem’.

Bekijk ook onze pagina over lampen die je op afstand bedient.

Professionele hulp bij winterdepressie

Heb je last van winterdepressies? Hoewel lichttherapie thuis zeker kan helpen, is het belangrijk dat je bij depressieve klachten altijd langs de huisarts gaat. Die kan je doorverwijzen naar een specialist. 

Vergoeding

Veel zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering aan met dekking voor lichttherapie. Overleg met je zorgverzekeraar of een daglichtlamp, lichttherapiebril of wake-up light wordt vergoed. De lichtsystemen worden niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Patiënten die last hebben van winterdepressies, kunnen baat hebben bij lichttherapie thuis. Het licht kan helpen de biologische klok te herstellen. Dit helpt je patiënten beter te slapen en geeft meer energie. Zo kun jij je patiënten nog beter helpen.

In je eigen praktijk of zorginstelling kan een biodynamisch lichtsysteem als de Sparckel helpen. Dit systeem bootst je natuurlijke ritme na door de lichtintensiteit door de dag heen te veranderen. De lamp verspreidt het licht breed, dus het is geschikt voor grotere ruimtes. Je kunt de lamp gemakkelijk verplaatsen. Lees op de website van Sparckel hoe een biodynamisch lichtsysteem in een zorginstelling bijdraagt aan de gezondheid van bewoners en zorgverleners.

Alternatieven zijn de systemen van Philips Hue en Ikea . Zoek online verder op ‘biodynamische verlichting thuis’ of ‘slim lichtsysteem’.

Praktische hulp

Wil je lichttherapie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.