Liplezen via videobellen

Apps voor doven en slechthorenden

Een dove mevrouw is aan het videobellen met Skype

Foto: Siza

Als je doof of slechthorend bent, is het ouderwetse bellen lastig voor je. Dat is anders met de nieuwe generatie smartphones en tablets. Die hebben vaak handige apps waarmee je kunt bellen met tekst, spraak en beeld, of live kunt laten ondertitelen wat de ander zegt.

Voor wie?

Voor mensen die doof of slechthorend zijn.

Hoe werkt het?

Veel mensen kennen programma’s zoals Skype of FaceTime. Daarmee kun je eenvoudig chatten, beeldbellen of videobellen, en korte video-opnames met elkaar delen, waar je ook ter wereld bent. Bij beeldbellen kun je de ander zien en liplezen. Als je Skype combineert met een programma als TeamViewer, dan kun je beeldbellen met een schrijftolk erbij.

Skype kun je gebruiken op alle soorten apparaten: je smartphone, tablet, computer of soms zelfs je televisie (als die ingesteld is voor Skype). Kies wat je het handigst vindt. 

Bekijk de video Doof en bellen met Skype:


Samenvatting van de video: Dinie is doof. Bellen met haar dochter was frustrerend omdat ze elkaar vaak niet begrepen, maar nu ze Facetimen op de iPad en Dinie kan liplezen is de communicatie sterk verbeterd

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid  

Aanbieder

Skype is gratis verkrijgbaar via de website van Microsoft. Zodra je je iPhone of iPad in gebruik neemt, wordt FaceTime automatisch geïnstalleerd. 

Daarnaast kun je ook videobellen met applicaties als Line of Whatsapp:

Vergoeding

In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de software voor het bellen voor doven en slechthorenden. Neem contact op met je zorgverzekeraar.