Overslaan en naar de inhoud gaan

Luchtkwaliteit meten op jouw postcode

Longfonds 'Gezonde Lucht' check

Poster hoe gezond is jouw lucht van het Longfonds

De luchtkwaliteit in Nederland is niet op elke postcode even goed. Zeker als je in een drukke stad woont is de lucht die je inademt soms erg ongezond, bijvoorbeeld door uitlaatgassen en fijnstof. Je ziet niet aan de lucht hoe schoon het is: de lucht kan heel blauw zijn maar toch veel troep bevatten. Met de 'Gezonde Lucht' check van het Longfonds zie je wat de luchtkwaliteit op jouw postcode is.

Voor wie is de luchtkwaliteit postcode check?

Het is voor iedereen nuttig om de check te doen, zo wordt je je bewust van de luchtkwaliteit in jouw omgeving. Mensen met longproblemen, zoals astma, bronchitis, COPD of longontsteking hebben er natuurlijk extra baat bij om te weten hoe vervuild de lucht op hun postcode is, omdat zij eerder last krijgen van ongezonde lucht.

Hoe werkt het meten van luchtkwaliteit op postcode?

Per dag haal je 20.000 keer adem. Wist je dat de lucht in Nederland vaak niet zo gezond is? Ongezonde lucht is gevaarlijk en verhoogt het risico op astma, COPD en longkanker. En als je al een longziekte hebt, maakt vervuilde lucht dit alleen maar erger. Dus is het fijn om te weten wat te kwaliteit is van de lucht op jouw postcode.

Met de Gezonde Lucht check krijg je inzicht in de luchtkwaliteit die je inademt. Met behulp van je GPS of je postcode en huisnummer, krijg je een uitslag en weet je meteen hoe gezond de lucht is. De uitslag kan liggen tussen 0 (de luchtkwaliteit is goed) en 11 (de luchtkwaliteit is zeer slecht). Deze uitslag is wat dat betreft gelijk aan windkracht. Windkracht 0 is geen wind, windkracht 11 is zware storm.


 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De Gezonde Lucht check is gratis te doen op de website van het Longfonds. Geïnteresseerden kunnen ook een gratis boekje met verdiepende informatie bestellen.