Overslaan en naar de inhoud gaan

Luchtkwaliteitsmeter voor gezonde lucht

Luchtkwaliteit meten in huis

Een baby ligt op de grond naast een luchtkwaliteitsmeter

BRISE

Twee luchtkwaliteitsmeters met op de achtergrond twee kinderen en een vrouw in de keuken

BRISE

Met een luchtkwaliteitsmeter kun je de luchtkwaliteit in huis meten. Schone, frisse lucht thuis en op je werk is belangrijk voor je gezondheid. Heb je gevoelige luchtwegen, astma of COPD, dan is het zelfs van levensbelang. Een slimme luchtkwaliteitsmeter geeft je via een app tips hoe je je beschermt tegen slechte lucht. Koppel je er een luchtreiniger aan, dan weet je zeker dat je in een gezonde omgeving leeft of werkt.

Voor wie is een luchtkwaliteitsmeter?

Iedereen met een vorm van ademhalingsproblemen of gevoelige luchtwegen kan baat hebben bij een luchtkwaliteitsmeter. Zoals mensen met astma, COPD en bronchitis.

Hoe werkt het luchtkwaliteit in huis meten?

De luchtmeter meet het fijnstof, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Slimme software analyseert deze gegevens en neemt ook de luchtkwaliteit buiten het gebouw mee in de berekeningen, om te bepalen hoe gezond de lucht is. Het resultaat zie je in een app. Daarin staat ook wat je kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het systeem kan ook je luchtreiniger aansturen en zo de luchtkwaliteit verbeteren. Onderhoud van de luchtmeter is wel heel belangrijk (regelmatig het filter vervangen), anders werkt het niet goed.

Er zijn verschillende soorten luchtkwaliteitsmeters. De luchtmeter van Brise detecteert je omgeving, stelt diagnoses en adviseert wat je thuis kunt doen om ervoor te zorgen dat de lucht gezond blijft. Met een app krijg je een goed inzicht in de luchtkwaliteit. Bij Brise kan je ook een luchtkwaliteitsmeter voor enige tijd huren. Handig als je bijvoorbeeld zeker wil weten dat de lucht in de  kinderkamer gezond is.

Een andere aanbieder van apparaten om de lucht in je huis gezonder te maken is Airsain. Bijvoorbeeld luchtbevochtigers of luchtreinigers. Het doel van deze systemen is net als bij de andere aanbieders het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis.

Tot slot is er de Uhoo. Dit is een uitgebreide luchtkwaliteitsmeter die o.a. CO2, fijnstof, temperatuur en allerlei chemisch stoffen meet.  De Uhoo is draadloos en daardoor makkelijk op verschillende locaties te gebruiken. De gemeten waardes worden opgeslagen in een app zodat je na een bepaalde periode opnieuw kan meten en goed kan vergelijken. Het apparaat communiceert met je smartphone of tablet zodat je hier een goed overzicht hebt van de luchtwaardes en eventuele veranderingen daarin.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van slimme luchtkwaliteitsmeters en luchtreinigers. Bekijk hier een overzicht met meer informatie. Het systeem van Brise kan zowel meten, reinigen en is te koppelen met een app met inzicht in de luchtkwaliteit. AirSain en Bol.com bieden veel verschillende luchtkwaliteitsmeters aan. Deze meten onder andere de hoeveelheid CO2 en fijnstof in de lucht. 

Vergoeding

Op sommige producten krijg je korting via je zorgverzekeraar. Kijk op de website Allergiezorg of neem contact op met je zorgverzekeraar.