Overslaan en naar de inhoud gaan

Luisterhulp voor slechthorenden

Gesprekken volgen in een rumoerige omgeving

Vrouw probeert naar gesprek te luisteren terwijl achter haar allemaal mensen overleggen.

Foto: Mentatdgt (Pexels)

Hoor je minder goed en vind je het daardoor lastig om gesprekken te volgen in een rumoerige omgeving? Een luisterhulp vermindert het achtergrondlawaai voor je en maakt dat wat er gezegd wordt duidelijker. Ook kun je met een luisterhulp tekst en muziek beter volgen als je in een concertzaal of kerk zit.

Voor wie is de luisterhulp?

Voor mensen met beginnende slechthorendheid die nog geen hoortoestel dragen en voor slechthorenden die geen hoortoestel kunnen dragen. Voor mensen die om een andere reden moeite hebben een gesprek te volgen in een rumoerige omgeving. Een luisterhulp kan ook gebruikt worden in combinatie met een hoortoestel.

Hoe werkt luisterhulp?

Een luisterhulp bestaat uit een kleine zender en een koptelefoon of ontvanger, die je zowel met als zonder hoortoestel kunt gebruiken. Het apparaat versterkt het geluid van je gesprekspartner waardoor je een 1-op-1-gesprek beter kunt volgen. Op de meeste luisterhulpen zit ook een ringleidingstand. Ringleiding zorgt ervoor dat je beter kunt luisteren naar het geluid in een concertzaal of kerkdienst zonder storend omgevingsgeluid. Daarvoor zet je de luisterhulp in de T- of M/T-stand.

Er zijn verschillende luisterhulpen op de markt. De Bellman Maxi helpt je om beter televisie te kijken, 1-op-1-gesprekken te voeren en gesprekken op familiefeestjes te volgen. Deze uitvoering heeft grote, duidelijk zichtbare knoppen en is daardoor eenvoudig te bedienen. De Bellman Mino is meer geschikt voor op stap, visite, winkelen en buiten. Dit apparaat is net zo klein als een smartphone, waardoor je hem makkelijk bij je draagt of op je lichaam bewaart.

Er zijn ook headsets (met en zonder snoer) te koop die je in combinatie met een ringleiding kunt gebruiken. Om gebruik te maken van deze ringleiding heb je een gehoorapparaat met een T- of M/T-stand nodig.

Let op: als u vermoedt dat u slechthorend bent, laat dan uw gehoor testen bij een audicien of huisarts. Zij geven u deskundig advies.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders 

De Bellman Maxi/Mino is onder meer verkrijgbaar bij Bellman &Symfon en Multi Care Systems. Een overzicht van headsets met en zonder snoer vind je op de site van de BST group. Andere aanbieders zijn (web)winkels als Schoonenberg of één van de hoorinfotheken van Pento. Vraag naar de voorwaarden. Vaak kun je de luisterhulpen ook eerst uitproberen.

Vergoeding 

Een luisterhulp wordt door zorgverzekeringen vergoed bij een gemiddeld gehoorverlies vanaf 35 db aan tenminste één oor (bij 1000, 2000 en 4000 Hz) en als de luisterhulp nodig is om goed te kunnen functioneren. Let op: een luisterhulp wordt gezien als een alternatief voor een hoortoestel. Kies je voor een luisterhulp dan vergoedt de verzekeraar meestal binnen 5 jaar niet ook nog de aanschaf van een hoortoestel. Zorgverzekeraars hebben contracten met bepaalde leveranciers. De Bellman Maxi/Mino wordt alleen door sommige verzekeraars vergoed.

Heb je een hulpmiddel nodig om jouw werk goed te kunnen uitoefenen, dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van het UWV. Of je kunt in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente (Wmo) voor jouw maatschappelijke participatie of voor hulp in openbare gebouwen. De kosten voor hoorhulpmiddelen zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de Belastingen.

Informatie over vergoedingen van luisterhulpen (en hoortoestellen) is te lezen bij Stichting Hoorwijzer.

 

Meer oplossingen voor