Overslaan en naar de inhoud gaan

Makkelijke tablet voor ouderen

Foto's ontvangen en beeldbellen met smartphone of tablet voor senioren

Blije oudere dame gebruikt een eenvoudige computer van de Compaan

De Compaan

Oudere vrouw kijkt naar eenvoudige computer KOMP

KOMP

Fysiek contact met je dierbaren is nu minder mogelijk vanwege het coronavirus. Een makkelijke tablet voor ouderen kan een oplossing zijn om contact te houden. Zeker als je moeite hebt met computers en smartphones. Maar je wilt wel een foto of filmpje sturen of ontvangen, of beeldbellen met je kind of kleinkind. Er zijn tablets en smartphones waarbij zulke acties eenvoudiger zijn. Deze apparaten hebben vaak ook een functie waardoor mantelzorgers en familieleden makkelijk kunnen meekijken.

Voor wie is de tablet voor ouderen vooral geschikt?

Voor mensen die niet zo makkelijk met een computer kunnen omgaan, zoals sommige ouderen en mensen met een beperking.

Hoe werkt de tablet voor ouderen?

Er zijn verschillende types eenvoudig te bedienden tablets. Voorbeelden zijn de Memory Lane, SeniorenTAB, Compaan en KOMP. Je kan met zo’n tablet foto’s ontvangen en sturen, bellen met beeld met je familie vaak ook een spelletje spelen. De tablets kunnen op afstand bediend worden door je familie of vrienden. Dit gebeurt via een app of een veilige online portaal, waarmee zij vaak ook de mantelzorg onderling kunnen organiseren. Maar elke type tablet heeft weer extra functionaliteiten. Kijk welke het beste bij je eigen wensen aansluit.

Bekijk een video over hoe de Compaan werkt:

 

Met de SeniorenTAB regel je bijvoorbeeld ook bankzaken en kun je naast foto’s video’s maken. Op de Memory Lane staan video’s met oefeningen om fit te blijven. En met de bijbehorende app kun je om hulp vragen aan een zorgprofessional of mantelzorger. Op de tablet van Compaan kun je ook het nieuws volgen. De KOMP heeft een beeldscherm en slechts één knop: dat is de volumeregelaar en de aan-/uitschakelaar. Als iemand een videogesprek met je wil, dan hoor je een beltoon en zie je een foto van degene die jou wil bellen. 

Makkelijke smartphone

De SeniorenMOB is een makkelijk bestuurbare mobiele telefoon met grote knoppen. Hiermee kun je foto’s en video’s maken, berichten sturen en het nieuws volgen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Memory Lane is te huur en het abonnement kun je voor twee jaar afsluiten. Kijk voor informatie en prijzen op de website van Memory Lane. De Companion app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
  • Kijk voor informatie en prijzen van de Compaan op de website van Uwcompaan. Zoek je meer gemak bij het gebruik van een tablet en heb je behoefte aan een steuntje in de rug dan is er de Compaan Connect.
  • Je kunt de KOMP bestellen via de website van No Isolation of via Bol.com.
  • Zie voor de SeniorenTAB, ook wel de Senioren tablet van Archos, de website. Je kunt hem daar bestellen of bijvoorbeeld via bol.com.
  • De SeniorenMOB is de SeniorenTAB maar dan als smartphone i.p.v. tablet. Deze is te bestellen via de website.

Vergoeding

  • De Compaan is particulier te bestellen. Daarnaast heeft Compaan een samenwerking met verschillende gemeenten en zorginstellingen. In die gevallen kun je de Compaan 6 maanden kosteloos uitproberen. Neem contact op met Compaan om te vragen of er een samenwerking is met jouw gemeente of zorgverlener.
  • De KOMP wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Voor de professional

Voor het gebruik van de Compaan als beeldzorg in de thuiszorg of verpleeghuis, lees de blog met initiatiefnemer Joost Hermanns.