Makkelijke tablet voor ouderen

Foto's ontvangen en beeldbellen met tablet voor senioren

Blije oudere dame gebruikt een eenvoudige computer van de CompaanOudere vrouw kijkt naar eenvoudige computer KOMP

Foto: De Compaan

Fysiek contact met je dierbaren is momenteel onverstandig vanwege het coronavirus. Een makkelijke tablet voor ouderen kan een oplossing zijn om contact te houden. Zeker als je moeite hebt met computers en smartphones. Maar je wilt wel een foto of filmpje sturen of ontvangen, of beeldbellen met je kind of kleinkind. Er zijn tablets waarbij zulke acties eenvoudiger zijn. Deze apparaten hebben vaak ook een functie waardoor mantelzorgers en familieleden makkelijk kunnen meekijken.

Voor wie is de tablet voor ouderen vooral geschikt?

Voor mensen die niet zo makkelijk met een computer kunnen omgaan, zoals sommige ouderen en mensen met een beperking.

Hoe werkt de tablet voor ouderen?

De Memory Lane is een voorbeeld van een eenvoudig te bedienen tablet. Je kan met de tablet je agenda bijhouden, foto’s ontvangen en sturen, bellen met beeld met je familie, een spelletje spelen en hulp vragen van een zorgprofessional of mantelzorger. Ook staan er video’s met oefeningen op om fit te blijven. In het logboek kunnen familieleden en verzorgers korte berichten plaatsen. Zo houden zij elkaar op de hoogte wanneer er iets is. Met de bijbehorende Companion app bedient je familie de tablet op afstand. 

Daarnaast is er het tablet van de Compaan, waarop je ook het nieuws kan volgen. Familie en vrienden kunnen inloggen via het Compaan Portaal, een persoonlijke, beveiligde pagina. Zo kunnen zij via hun eigen computer met de tablet van de Compaan communiceren. Via het portaal kunnen zij de tablet beheren en bijvoorbeeld mantelzorg organiseren.

Een ander voorbeeld van een eenvoudige communicatiemiddel is de KOMP. Deze heeft een beeldscherm en slechts één knop: dat is de volumeregelaar en de aan-/uitschakelaar. Zorg dat er de eerste keer iemand anders aanwezig is die de KOMP installeert en de bijbehorende app downloadt op zijn/haar telefoon. Via die app kunnen familieleden, vrienden en/of mantelzorger(s) jou berichten en foto’s sturen en een videogesprek beginnen. Die verschijnen dan op het scherm van de KOMP. Als iemand een videogesprek met je wil, dan hoor je een beltoon en zie je een foto van degene die jou wil bellen. Na 10 seconden springt het videogesprek automatisch aan. Wil je niet gestoord worden dan draai je de KOMP uit. In de KOMP-app zien de familieleden welke foto’s en berichten er verstuurd zijn, zodat het ook de functie heeft van een sociaal platform voor de familie.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Memory Lane is te huur en het abonnement kun je voor twee jaar afsluiten. Kijk voor informatie en prijzen op de website van Memory Lane. De Companion app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
  • Kijk voor informatie en prijzen van de Compaan op de website van Uwcompaan. Zoek je meer gemak bij het gebruik van een tablet en heb je behoefte aan een steuntje in de rug dan is er de Compaan Connect.
  • Je kunt de KOMP bestellen via de website van No Isolation of via Bol.com. KOMP is te koop en te huur.

Vergoeding

  • De Compaan is particulier te bestellen. Daarnaast heeft Compaan een samenwerking met verschillende gemeenten en zorginstellingen. In die gevallen kun je de Compaan 6 maanden kosteloos uitproberen. Neem contact op met Compaan om te vragen of er een samenwerking is met jouw gemeente of zorgverlener.
  • De KOMP wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Gerelateerde oplossingen

Meisje in rolstoel met laptop en begeleider

Beperkt toegang tot internet

Internet zonder afleiding
Sociaal contact
Oudere vrouw praat met virtuele assistent Anne op beeldscherm.

Virtuele assistent

Virtuele assistente helpt je zelfstandig zijn
Preventie & Veiligheid
Student zit op bankje met oudere dame en helpt met telefoon

Studenten helpen ouderen

Hulp voor zorg en gezelschap op maat
Sociaal contact
Een oudere vrouw zit achter een computer. Naast haar zit een jonge vrouw om haar te helpen. Beiden hebben een kop thee in hun ha

Hulp voor en door bekenden en buurtgenoten

Online platforms voor hulp
Sociaal contact