Overslaan en naar de inhoud gaan

Makkelijker leven met diabetes apps

Inzicht in je leefstijl en glucosewaarden

app van Mediq Diacarekind dat op tablet diabetes apps selecteertbij het eten check je je voeding app

Een diabetes dagboek hoef je tegenwoordig niet meer op papier bij te houden. Er zijn allerlei diabetes apps waarmee je gegevens over je voeding, beweging, slaap, stress en natuurlijk insulinegebruik makkelijk invoeren en bijhouden. En met een voeding app kun je precies zien hoeveel koolhydraten je inneemt.

Voor wie zijn diabetes apps?

Mensen met diabetes, oftewel suikerziekte.

Hoe werken diabetes apps?

Leefstijl in diabetes-dagboek bijhouden

Een diabetes-dagboek bijhouden kan tegenwoordig ook in een app. De meeste werken net als een papieren dagboek. Op je telefoon voer je elke dag gegevens in over je voeding, beweging, slaap, stress en insulinegebruik. Dit zie je terug in een overzicht. In sommige diabetes apps kun je persoonlijke doelen stellen en werken aan een gezondere leefstijl.

Ook kun je je leefstijl monitoren via een digitaal programma zoals Mediq DiaCare. De bijbehorende glucosemeter stuurt je waarden via bluetooth naar de app. Zo krijg je een helder overzicht. Ook vind je op het platform zelfzorg, coaching en hulp op afstand bij het managen van je diabetes. Als je je niet goed voelt, kan je behandelaar je gegevens inzien om te kijken wat er aan de hand is en je advies te geven. Overleg met je behandelaar wanneer je jezelf wilt aanmelden. Bekijk voor meer informatie deze video:

Koolhydraten bijhouden

Er zijn verschillende voeding apps waarmee je kunt bijhouden wat je hebt gegeten. Als je iets gegeten of gedronken hebt, voer je dit in. De app vertelt je precies hoeveel koolhydraten en andere voedingswaarden er in dat eten zitten. Zo weet je hoeveel insuline je nodig hebt. De meeste apps werken met een uitgebreide lijst met voedingsproducten. Niet alle apps werken hetzelfde, maar de basis is steeds dat je weet hoeveel je binnenkrijgt.

Lees meer over deze en andere diabetes apps bij Everydayhealth.com (Engels). Bij het Diabetestrefpunt kun je ervaringen delen en lezen van anderen.

 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps, waaronder de diabetes apps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

In de App Store en Play Store vind je verschillende apps; zoek ze met het trefwoord 'diabetes'. Voorbeelden van digitale dagboeken speciaal voor mensen met diabetes zijn:

Sommige van deze apps zijn in het Engels. De meeste apps zijn gratis te gebruiken. Sommige apps hebben ook een 'premium' optie, die wel betaald zijn.

MediqDiacare: ga naar de website om je aan te melden. Bespreek met je behandelaar en/of zorginstelling wat de mogelijkheden zijn.

Voorbeelden van voeding apps waarmee je onder andere koolhydraten kunt tellen, zijn:

De meeste apps kosten een paar euro.

Vergoeding

De meeste apps worden niet vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen in welke gevallen de (premium)apps worden vergoed.

Voor de professional

Mediq DiaCare is voor alle ziekenhuizen beschikbaar. Ga naar de website van MediqDiaCare voor meer informatie.

Voor mensen met diabetes die een dagboek bijhouden, zijn deze apps aan te bevelen vanwege de inzichtelijkheid. Bij sommige apps worden de gegevens (afhankelijk van de wens van de cliënt) direct doorgestuurd naar de zorgprofessional. Dat scheelt veel overbodige communicatie.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

 

Gerelateerde oplossingen

Een vrouw zit op een stoel en heeft een Omnipod op haar arm. In haar hand houdt ze een smartphone, hierop is een app te zien.

Glucosemeters met een sensor

Je bloedsuikerspiegel meten zonder vingerprik
Monitoring & Controle
Een man zit aan tafel en gebruikt de Eetmeter app. Er staat broodbeleg op tafel en er ligt een bord met een boterham.

Letten op je voeding met een app

Makkelijker calorieën tellen en gezond eten
Gezonder leven
vrouw met laptop vult gezondheid test in

Zelf je gezondheid testen en verbeteren

Weten hoe gezond je bent
Gezonder leven
Stappenteller aan pols

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt
Gezonder leven
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven