Overslaan en naar de inhoud gaan

Makkelijker leven met diabetes apps

Inzicht in je leefstijl en glucosewaarden

app van Mediq Diacare

De app van Mediq DiaCare

kind dat op tablet diabetes apps selecteert

Verschillende diabetes apps

bij het eten check je je voeding app

Mijn Eetmeter. Beeld: het Voedingscentrum

Een diabetes dagboek hoef je tegenwoordig niet meer op papier bij te houden. Er zijn allerlei diabetes apps waarmee je gegevens over je voeding, beweging, slaap, stress en natuurlijk insulinegebruik makkelijk kunt invoeren en bijhouden. En met een voeding app kun je precies zien hoeveel koolhydraten je eet.

Voor wie zijn diabetes apps?

Mensen met diabetes, oftewel suikerziekte.

Hoe werken diabetes apps?

Leefstijl in diabetes dagboek bijhouden

Een diabetes dagboek bijhouden kan tegenwoordig ook in een app. De meeste werken net als een papieren dagboek. Op je telefoon voer je elke dag gegevens in over je voeding, beweging, slaap, stress en insulinegebruik. Dit zie je terug in een overzicht. In sommige diabetes apps kun je persoonlijke doelen stellen en werken aan een gezondere leefstijl.

In samenwerking met behandelaar

Ook kun je je leefstijl monitoren via een digitaal programma zoals Mediq DiaCare. De bijbehorende glucosemeter stuurt je waarden via bluetooth naar de app. Zo krijg je een helder overzicht. Bij het managen van je diabetes vind je op het platform ook zelfzorg, coaching en hulp op afstand. Als je je niet goed voelt, kan je behandelaar je gegevens inzien om te kijken wat er aan de hand is en je advies te geven. Overleg met je behandelaar wanneer je jezelf wilt aanmelden. Bekijk voor meer informatie deze video:

 

Daarnaast is er ook de MiGuide-app. Je kunt de app gebruiken als je diabetes type 2 hebt en ook huisartsen kunnen zich aanmelden. De app is gekoppeld aan het Huisartsinformatiesysteem (HIS) en de patiënt ontvangt via de app ondersteuning bij zijn of haar leefstijlverandering. De huisarts en de patiënt kunnen via de app ook rechtstreeks contact met elkaar hebben. 

Koolhydraten bijhouden

Er zijn verschillende voeding apps waarmee je kunt bijhouden wat je hebt gegeten. Als je iets gegeten of gedronken hebt, voer je dit in. De app vertelt je precies hoeveel koolhydraten en andere voedingswaarden er in dat eten zitten. Zo weet je hoeveel insuline je nodig hebt. De meeste apps werken met een uitgebreide lijst met voedingsproducten. Niet alle apps werken hetzelfde, maar de basis is steeds dat je weet hoeveel je binnenkrijgt.

Lees meer over deze en andere diabetes apps bij Everydayhealth.com (Engels). Bij het Diabetestrefpunt kun je ervaringen delen en lezen van anderen.

 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps, waaronder de diabetes apps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

In de App Store en Play Store vind je verschillende apps; zoek ze met het trefwoord 'diabetes'. Voorbeelden van digitale dagboeken speciaal voor mensen met diabetes zijn:

Sommige van deze apps zijn in het Engels. De meeste apps zijn gratis te gebruiken. Sommige apps hebben ook een 'premium' optie, waarvoor je wel moet betalen.

MediqDiacare: ga naar de website om je aan te melden. Bespreek met je behandelaar en/of zorginstelling wat de mogelijkheden zijn.

Voor informatie over MiGuide en om deel te nemen, ga naar hun website.

Voorbeelden van voeding apps waarmee je onder andere koolhydraten kunt tellen, zijn:

De meeste apps kosten een paar euro.

Vergoeding

De meeste apps worden niet vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen in welke gevallen de (premium)apps worden vergoed.

Voor de professional

Mediq DiaCare is voor alle ziekenhuizen beschikbaar. Ga naar de website van MediqDiaCare voor meer informatie.

MiGuide is beschikbaar voor huisartspraktijken; ga naar hun website voor informatie. Je kunt via de website je gegevens invullen, waarna een startgesprek volgt. De MiGuide-app is gekoppeld aan het Huisartsinformatiesysteem (HIS), zodat je de patiënt persoonlijk advies kunt geven dat aansluit bij zijn of haar medische dossier.

Bij veel diabetes apps kunnen de gegevens van de patiënt met diabetes (indien gewenst door patiënt en zorgverlener) doorgestuurd worden naar de zorgprofessional. Dat scheelt veel overbodige communicatie. 

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

 

Gerelateerde oplossingen

Een vrouw zit op een stoel en heeft een Omnipod op haar arm. In haar hand houdt ze een smartphone, hierop is een app te zien.

Omnipod. 

Glucosemeters met een sensor

Je bloedsuikerspiegel meten zonder vingerprik
Monitoring & Controle
Een man zit aan tafel en gebruikt de Eetmeter app. Er staat broodbeleg op tafel en er ligt een bord met een boterham.

De Eetmeter app. Beeld: het Voedingscentrum

Letten op je voeding met een app

Makkelijker calorieën tellen en gezond eten
Gezonder leven
Vrouw zit achter haar laptop.

Stockfoto: Christina Morillo (Pexels)

Test je gezondheid zelf

Verschillende gezondheidstests voor thuis
Gezonder leven
Stappenteller aan pols

Pedometer. Beeld: Therealnani

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt
Gezonder leven
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

BioCheck

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven