Manage de pieken en dalen bij MS

MS-verloop meten met een app

Een hand houdt een smartphone vast met daarop MS Sherpa-app

 

Foto: Orikami

Als je MS hebt, kent je dagelijkse leven pieken en dalen. Door de onvoorspelbaarheid weet je als patiënt nooit wat je het volgende moment kunt verwachten. Heb je behoefte aan meer rust in je dag? Dan kan een app je helpen die pieken en dalen te managen. Hierdoor krijg je meer grip op je leven. Ook kun je dan therapie krijgen die is afgestemd op wat jij nodig hebt. Dat brengt rust in je hoofd en lijf, en in je dag.

Voor wie?

Mensen met multiple sclerose (MS).

Hoe werkt het?

MS is grillig, maar medisch experts weten zeker dat ze het verloop van de ziekte kunnen monitoren. Ze moeten alleen de goede gegevens verzamelen en de uitkomsten aan elkaar koppelen. Die gegevens kun je zelf in een app invoeren. Je doet daarvoor wekelijks eenvoudige tests op je smartphone. Een voorbeeld van zo’n test is de tweeminutenlooptest. De app kan meten via de sensoren die in je smartphone zitten. Ook vul je vragenlijsten in over de kwaliteit van je leven. Je kunt zelf opmerkingen toevoegen of een dagboek bijhouden.

De software kan leren, waardoor de app vanzelf patronen gaat herkennen. Op basis daarvan kunnen artsen meer zeggen over hoe de ziekte verder gaat verlopen bij jou. Uiteindelijk maakt de app therapie op maat mogelijk. Je krijgt een duidelijk en betrouwbaar inzicht in hoe je ervoor staat.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De app wordt aangeboden door MS Sherpa, maar is nog niet beschikbaar  voor alle patiënten en behandelende artsen. Wil je meedoen aan de lopende studie naar het meten van vermoeidheid? Dan kun je terecht bij Amsterdam UMC. Vanaf begin 2020 starten vier MS-klinieken met het gebruik van MS Sherpa in de dagelijkse praktijk. Wil je meer weten of een seintje krijgen als het zo ver is? Dan kun je je hier inschrijven.

Vergoeding

De toegevoegde waarde van MS Sherpa moet nog bewezen worden uit de studies. Als dit gebeurt, staan verzekeraars positief tegenover vergoeding.

Voor de professional

Door MS Sherpa weet je precies hoe de patiënt ervoor staat en beslis je samen over de behandeling. Voor behandelaars is een dashboard in ontwikkeling, met de mogelijkheid om een signaal te krijgen bij afwijkende waarden. Zo kan de therapie op korte termijn worden aangepast.