Overslaan en naar de inhoud gaan

Manage de pieken en dalen met een MS app

MS-verloop meten met een app

Een hand houdt een smartphone vast met daarop MS Sherpa-app

 

Foto: Orikami

Als je MS hebt, kent je dagelijkse leven pieken en dalen. Door de onvoorspelbaarheid weet je als patiënt nooit wat je het volgende moment kunt verwachten. Heb je behoefte aan meer rust in je dag? Een MS app kan je helpen om meer grip te krijgen op je leven. Ook kun je dan therapie krijgen die is afgestemd op wat jij nodig hebt. Dat brengt rust in je hoofd en lijf, en in je dag.

Voor wie is de MS app?

Mensen met multiple sclerose (MS).

Hoe werkt de MS app?

MS is grillig, maar medisch experts weten zeker dat ze het verloop van de ziekte kunnen monitoren. Ze moeten alleen de goede gegevens verzamelen en de uitkomsten aan elkaar koppelen. Daarom wordt nu een app getest (in een pilot) waarbij je gegevens zelf in de app kunt invoeren. Je doet daarvoor wekelijks eenvoudige tests op je smartphone. Een voorbeeld van zo’n test is de tweeminutenlooptest. De MS app doet metingen via de sensoren die in je smartphone zitten. Ook vul je vragenlijsten in over de kwaliteit van je leven. Je kunt zelf opmerkingen toevoegen of een dagboek bijhouden.

De software kan leren, waardoor de app vanzelf patronen gaat herkennen. Op basis daarvan kunnen artsen meer zeggen over hoe de ziekte verder gaat verlopen bij jou. Uiteindelijk maakt de MS app therapie op maat mogelijk. Je krijgt een duidelijk en betrouwbaar inzicht in hoe je ervoor staat. Zo weet je waar je aan toe bent. Er wordt getest of de app effectief is.

Daarnaast is er het vergelijkbare SanaCoach MS, waarbij je ook vragenlijsten in over klachten, beperkingen en problemen. Jij en je zorgverlener kunnen zo het ziekteverloop online monitoren. Daarnaast lees je op een online platform informatie, tips en persoonlijke adviezen over de behandeling van MS en hoe je ermee omgaat. Bespreek met je zorgverlener de mogelijkheden om dit in te zetten.

 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • De MS app wordt aangeboden door MS Sherpa, maar is nog niet beschikbaar  voor alle patiënten en behandelende artsen. Vanaf begin 2020 starten vier MS-klinieken met het gebruik van MS Sherpa in de dagelijkse praktijk. Wil je meer weten of een seintje krijgen als het zo ver is? Dan kun je je hier inschrijven.
  • Sanacoach MS wordt aangeboden door Sananet. Op de website vind je een overzicht van de zorgverleners die SanaCoach aanbieden. De app van SanaCoach is gratis te downloaden en te gebruiken voor iOS en Android.

Vergoeding

De toegevoegde waarde van MS Sherpa moet nog bewezen worden uit de studies. Als dit gebeurt, staan verzekeraars positief tegenover vergoeding.

Voor de professional

Door MS Sherpa weet je precies hoe de patiënt ervoor staat en beslis je samen over de behandeling. Voor behandelaars is een dashboard in ontwikkeling, met de mogelijkheid om een signaal te krijgen bij afwijkende waarden. Zo kan de therapie op korte termijn worden aangepast.

Gerelateerde oplossingen

Oudere vrouw praat met virtuele assistent Anne op beeldscherm.

Virtuele assistent

Virtuele assistente helpt je zelfstandig zijn
Preventie & Veiligheid
jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Online je medisch dossier inzien

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Communicatie medisch
Man met pijn in handen opent een blik met een ergonomische blikopener

Openers voor als je pijn in je handen hebt

Pillenuitdrukkers en andere hulpmiddelen
Behandeling & Verzorging