Overslaan en naar de inhoud gaan

Mantelzorg apps helpen zorg verdelen

Samen zorgen wordt makkelijker

Man draait verlichting in lamp, twee dames zitten aan tafel

Beeld: Janus van den Eijnden

screenshot van ShareCare app

ShareCare app

Goede onderlinge afspraken zijn belangrijk als je met meerdere mensen voor een familielid zorgt. Of als je samen met anderen mantelzorger bent. Er zijn apps die dat makkelijk maken. Denk dan eens aan een speciale agenda­app waarmee je alle afspraken en benodigdheden voor je familielid kunt delen met je familieleden. Zo verdeel je samen gemakkelijk de taken.

Voor wie zijn mantelzorg apps?

Voor mantelzorgers, oftewel de familie en naasten van mensen die zorg of hulp nodig hebben. Mantelzorg apps zijn handig als je met meer dan een persoon de (zorg)taken moet afstemmen en verdelen.

Hoe werken mantelzorg apps?

Met een app blijven je alle betrokkenen op een laagdrempelige manier op de hoogte van de dagelijkse zorg en kunnen ze makkelijker hun deel doen. Veel apps hebben een agenda waarin de afspraken van de persoon staan, zodat iedereen dit weet, en je kunt je eigen bezoekjes plannen. Ook kun je in de meeste apps foto’s en verhalen delen. Dat geeft iedereen een groter gevoel van betrokkenheid. En als de centrale mantelzorger een keer hulp nodig heeft, kan die daar in de app om vragen.

Bij mantelzorg apps zoals Miessagenda zie je via duidelijke iconen of een bepaalde taak geregeld is of nog niet. De hele familie weet zo wie wat, waar en wanneer gaat doen. Ook kan iedereen laten zien wanneer zij bijvoorbeeld mee kunnen naar een zorgafspraak, waardoor het makkelijker is om een vervolgafspraak in te plannen.  Ga je vandaag een kopje koffie bij mama drinken, dan zet je dat ook in de app. Op deze manier worden de bezoeken goed verspreid, waardoor de persoon zich minder snel eenzaam zal voelen. Dat maakt het makkelijker om thuis te blijven wonen in de eigen, vertrouwde omgeving. In sommige mantelzorg apps, zoals Fellio kan je naast een gezamenlijke agenda bijhouden ook chatten met iedereen in de groep.. Via een pushbericht blijf je op de hoogte van de laatste berichten en afspraken.

Daarnaast kun je in deze apps medische informatie met elkaar delen. Ook als je niet meer precies weet wat er nou vorige week bij de arts is gezegd, kun je deze informatie makkelijk in de app terugvinden. Naast mantelzorg apps zijn er ook een aantal websites die dezelfde functies aanbieden.

Informatie voor mantelzorgers

Een ander soort app is MantelzorgNL. Deze is niet om contact te onderhouden met familieleden of onderlinge afspraken te maken, maar biedt informatie voor mantelzorgers. In deze app vind je antwoorden op vragen over onder meer wet- en regelgeving, geldzaken en de combinatie werk en mantelzorg. Als je een vraag hebt die niet in de MantelzorgNL app wordt beantwoord of je hebt behoefte aan een luisterend oor, dan kun je via de app contact opnemen met de Mantelzorglijn (bellen of WhatsApp). 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Er zijn verschillende gratis apps en websites om samen afspraken in te maken. Een aantal voorbeelden zijn:

  • De app Fello is te downloaden in de App Store en de Google Play Store of via hun website.
  • Myinlife is als app te downloaden in de App Store en de Google Play Store of online te gebruiken via Myinlife (desktopversie).
  • ShareCare is op je smartphone of tablet te downloaden in de App store of de Google Play Store, en op de computer in de Windows Store. Zij hebben ook een betaalde versie met extra functies, zie Zorgsite.
  • Hallozorg is een gratis website om samen te zorgen.
  • Carenzorgt is een gratis website om samen te zorgen. Deze is ook direct verbonden het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) ONS van Nedap die veel zorgorganisaties gebruiken.
  • Cubigo is een online platform om samen te zorgen, dat persoonlijk wordt afgestemd op de zorgvrager en gebruikers.
  • De app MantelzorgNL is gratis te downloaden via de Play Store (Android) en App Store (iOS).

Gerelateerde oplossingen

Vrouw laat de producten zien die bij virtuele thuiszorg horen, de app, de alarmering, het horloge

Virtuele Thuiszorg

Veilig thuis voor ouderen die zelfstandig wonen

Virtuele thuiszorg
Preventie & Veiligheid
Een oudere vrouw zit achter een computer. Naast haar zit een jonge vrouw om haar te helpen. Beiden hebben een kop thee in hun ha

WeHelpen

Hulp voor en door bekenden en buurtgenoten

Online platforms voor hulp
Sociaal contact