Medicatie digitaal aftekenen met elektronische toedienregistratie

Actueel medicatieoverzicht

Een persoon houdt een tablet vast. Op het tablet is de app van MediCheck geopendActueel medicatieoverzicht met Medicatie Controle App

Foto's: MediCheck en Medicatie Controle App

Bij het toedienen van medicatie aan cliënten is het belangrijk dat je een actueel medicatieoverzicht gebruikt, bijvoorbeeld via elektronische toedienregistratie (ETDR). Een papieren lijst veroudert al snel wanneer een cliënt vaak van medicatie of dosering wisselt. Hierdoor loop je het risico sneller een verkeerde pil of dosering te geven. Met ETDR kun je dit voorkomen.

Voor wie is de elektronische toedienregistratie?

Voor zorgverleners die regelmatig medicatie geven aan cliënten. Bijvoorbeeld in zorginstellingen, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis. Ook voor thuiszorgmedewerkers, apotheken en (huis)artsen.

Hoe werkt ETDR? 

Met elektronische toedienregistratie teken je medicatie digitaal af voordat je deze toedient aan een cliënt. MediCheck is een voorbeeld van zo’n systeem dat van elke cliënt een digitale medicatielijst bijhoudt. Deze lijst geeft een overzicht van alle medicijnen die een cliënt nodig heeft. De applicatie installeer je op een computer of tablet en kan gekoppeld worden aan het informatiesysteem van de apotheek. Schrijft de arts een ander medicijn voor? Het systeem past de medicatielijst gelijk aan. Zo heb je altijd de meest actuele informatie bij de hand. Ook lees je in het systeem wanneer en hoe je medicatie moet geven, en waar je op moet letten bij het toedienen. Van de meeste geneesmiddelen vind je in het systeem zowel de bijsluiter als gebruikers- en instructieprotocollen. Zo weet je als zorgmedewerker hoe je medicijnen op de juiste manier gebruikt. Vaak kun je op verschillende manieren een dubbele medicatiecontrole uitvoeren. Bijvoorbeeld door een collega te laten tekenen die op dat moment bij je is. Of door een foto te maken van de medicatie. Een collega kan de foto op een andere locatie aftekenen. 

Bekijk in de onderstaande video hoe MediCheck werkt:Een alternatief is de Medicate Controle App van Boomerweb. Deze is ontwikkeld samen met BENU Apotheken en wordt gebruikt door Careyn

Medimo is een alternatief waarbij je ook kunt zien of een medicijn op voorraad is. Ook kun je medicatie bijbestellen als het nodig is. Dit krijgen je collega’s ook te zien in het systeem. Handig omdat je zo minder spoedbestellingen hoeft te doen.

Nog een voorbeeld is FarMedRx, dat de huisarts een overzicht geeft van soorten medicatie die hij of zij kan voorschrijven aan een cliënt. In dit systeem krijgt elke cliënt een profiel met ziektebeelden en allergieën. Op basis hiervan krijgt de huisarts te zien welke medicatie het meest recent is voorgeschreven. 

Andere voorbeelden van ETDR zijn CareXSMeddy en NCare. Advies is om een systeem te zoeken dat het beste bij jullie situatie past.

Je hebt als patiënt/cliënt altijd recht op toegang tot je eigen actuele medicatieoverzicht. Je kan dit zo opvragen bij je apotheek.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Gerelateerde oplossingen

Het MedEye apparaat met een open lade en een patiënt op de achtergrond

Extra controle bij het toedienen van medicatie

Apparaten die o.a. de dosering controleren
Monitoring & Controle
vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medido de slimme medicijndispenser

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid
Twee handen houden smart phone vast waarop de Service Apotheek-app te zien is

Apotheek app geeft medicatieoverzicht

Persoonlijk medicatiedossier altijd bij de hand
Educatie & Informatie