Overslaan en naar de inhoud gaan

Medido de slimme medicijndispenser

Nooit meer je medicijnen vergeten

vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenserclose-up van display health beacon slimme naaldencontainer

Foto's: Tonny Presser en HealthBeacon

Een slimme medicijndispenser zoals de Medido helpt je herinneren om je medicijnen te slikken en geeft direct de juiste medicijnen uit. De medicijndispenser registreert wanneer de medicijnen zijn gepakt en deelt deze informatie met de thuiszorg. Zo kun je zelfstandig op het juiste moment je medicijnen slikken, zonder dat daar steeds iemand voor langs hoeft te komen.

Voor wie is een slimme medicijndispenser?

Voor mensen die meerdere medicijnen gebruiken op verschillende momenten en hier zelf geen overzicht (meer) van kunnen houden. Bijvoorbeeld mensen met (beginnende) dementie of andere geheugenproblemen.

Hoe werkt de slimme medicijndispenser?

Er zijn verschillende medicijndispensers, de bekendste is de Medido. De thuiszorg, je mantelzorger of jijzelf vult de Medido met de medicijnrol die je van de apotheek ontvangt. Zodra je de medicijnen in moet nemen, geeft de medido een geluid af. Een zakje glijdt uit de medido met de medicatie die je op dat moment moet innemen. Als je de medicijnen pakt, bevestig je dit met op een knop te drukken. Mocht je de knop niet indrukken, dan gaat er een bericht naar de zorgverlener of de thuiszorg. Die komt dan kijken of er iets aan de hand is. Je kunt de medido overal mee naar toe nemen, want deze is mobiel verbonden met de thuiszorgorganisatie. Er is dus geen internetaansluiting nodig. Je kunt ook de medicatie van te voren uit de dispenser nemen om bijvoorbeeld een weekendje weg te gaan. Een nieuwere versie van de Medido is de Spencer. Naast de functionaliteiten van de Medido kan deze ook gekoppeld worden aan een app, zodat mantelzorgers op afstand mee kunnen kijken.

Een alternatief is de slimme dispenser van Sensemedic.  Deze is een stuk kleiner en daarom makkelijker mee te nemen. Er zijn drie soorten slimme dispensers, voor losse pillen, pillenstrips of potjes. Patiënten bewaren hun medicijnen in de dispenser en elke keer als ze hem open maken wordt er een signaal naar het systeem van de zorgprofessionals gestuurd. Als de dispenser niet op tijd wordt geopend, kan er een smsje worden verstuurd met een herinnering om de medicijnen in te nemen. Op deze manier dragen de slimme dispensers bij aan de medicatietrouw.

Ook voor medicatie die met een injectie wordt toegediend bestaat er een slim apparaat: de HealthBeacon naaldencontainer. Net als bij de Medido geeft deze een seintje wanneer het tijd is voor medicatie, in dit geval via een injectie. Naast dat het apparaat patiënten ondersteunt met herinneringen om op tijd hun injecties te nemen en veilig op te bergen, wordt de informatie ook automatisch gedeeld met een zorgverlener. Deze kan de therapietrouw in de gaten houden en bijsturen waar nodig. Het apparaatje geeft ook motiverende feedback aan de patiënt om hen te motiveren hun medicatie op tijd in te nemen.

Hieronder zie je een filmpje over het gebruik van de Medido: 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

De leverancier van de slimme medicijndispenser Medido is Innospense. De Medido is verkrijgbaar via je thuiszorgorganisatie. Vraag hen naar de mogelijkheden en of ze hem voor je kunnen aanvragen. Of neem contact op met Medido via info@medido.com. Voor meer informatie over de Spencer, kun je terecht bij Philips.

Informatie over de slimme pillendispensers van Sensemedic vind je op hun website.

Kijk op de website van HealthBeacon voor meer informatie over de slimme naaldencontainer.

Vergoeding

Na een specifieke indicatie wordt de Medido vergoed door de zorgverzekeraar aan de thuiszorgorganisatie. De thuiszorgorganisatie brengt dan geen kosten in rekening. 

Voor de professional

Als een cliënt de medicijndispenser wil gaan gebruiken, kan jij hem/haar helpen er een aan te vragen. Je kunt contact opnemen met de thuiszorgorganisatie en bij vragen eventueel de Medido-helpdesk bellen. 

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de Medido? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

man met medapp medicijnen herinnering app op smartphone

Slimme medicijnen apps

Geen medicatie meer vergeten met medicatieoverzicht en medicijnwekker
Preventie & Veiligheid