Overslaan en naar de inhoud gaan

Medido de slimme medicijndispenser

Nooit meer je medicijnen vergeten

vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenserclose-up van display health beacon slimme naaldencontainer

Foto's: Tonny Presser en HealthBeacon

Een slimme medicijndispenser helpt je herinneren om je medicijnen te slikken en geeft direct de juiste medicijnen uit. De medicijndispenser registreert wanneer de medicijnen zijn gepakt en deelt deze informatie met de thuiszorg. Zo kun je zelfstandig op het juiste moment je medicijnen slikken, zonder dat daar steeds iemand voor langs hoeft te komen.

Voor wie is een slimme medicijndispenser?

Voor mensen die meerdere medicijnen gebruiken op verschillende momenten en hier zelf geen overzicht over kunnen houden. Bijvoorbeeld mensen met (beginnende) dementie of andere geheugenproblemen.

Hoe werkt de slimme medicijndispenser?

Er zijn verschillende medicijndispensers. Het basisprincipe is bij alle dezelfde: de thuiszorg, je mantelzorger of jijzelf vult de medicijndispenser met de medicijnrol of een set afzonderlijke zakjes die je van de apotheek ontvangt. Zodra je de medicijnen in moet nemen, geeft het apparaat een signaal af en geeft het een zakje met de juiste medicijnen uit.

Met een bijbehorende app of via een portal (website) kan de mantelzorger, familie of zorgprofessional meekijken. Deze app of de website laten zien of de geplande medicatie is afgenomen. De dispenser houdt het medicijngebruik bij en waarschuwt via de app de zorgverlener, familielid of mantelzorger als een dosering overgeslagen wordt. Op die manier draagt een medicijndispenser bij aan de therapietrouw.

De bekendste medicijndispenser is de Medido, verkrijgbaar via de thuiszorg. Dan zijn er nog voor de CareXS Thelma en de cMed Plus. Naast de functionaliteiten van de Medido kunnen deze ook gekoppeld worden aan een app voor mantelzorgers of zorgverleners. De Sensemedic is een stuk kleiner en is daarom makkelijk mee te nemen.

Hieronder zie je een filmpje over het gebruik van de Medido: 

Naalden

Ook voor medicatie die met een injectie wordt toegediend bestaat er een slim apparaat: de HealthBeacon naaldencontainer. Net als de andere medicijndispensers geeft deze een seintje wanneer het tijd is voor medicatie en wordt de informatie over de uitgifte van de injecties automatisch gedeeld met een zorgverlener. Het apparaatje geeft feedback aan de patiënt om hen te motiveren hun injecties op tijd toe te dienen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

De Medido is verkrijgbaar via je thuiszorgorganisatie. Of neem contact op met Medido via info@medido.com.

Voor meer informatie over de Thelma XS smart dispenser ga naar de website van CareXS.

Voor meer informatie over cMed Plus ga naar de website van FocusCura. 

Voor meer informatie over Sensemedic ga naar hun website(link is external).

Kijk op de website van HealthBeacon voor meer informatie over de slimme naaldencontainer.

Vergoeding

Na een specifieke indicatie wordt de Medido vergoed door de zorgverzekeraar aan de thuiszorgorganisatie. De thuiszorgorganisatie brengt dan geen kosten in rekening. Ook voor de cMed is vergoeding mogelijk door de zorgverzekeraar.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de Medido? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

man met medapp medicijnen herinnering app op smartphone

Slimme medicijnen apps

Geen medicatie meer vergeten met medicatieoverzicht en medicijnwekker
Preventie & Veiligheid