Medido de slimme medicijndispenser

Nooit meer je medicijnen vergeten

vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Foto's: Tonny Presser en Medido

Een slimme medicijndispenser zoals de Medido helpt je herinneren om je medicijnen te slikken en geeft direct de juiste medicijnen uit. De medicijndispenser registreert wanneer de medicijnen zijn gepakt en deelt deze informatie met de thuiszorg. Zo kun je zelfstandig op het juiste moment je medicijnen slikken, zonder dat daar steeds iemand voor langs hoeft te komen.

Voor wie is een slimme medicijndispenser?

Voor mensen die meerdere medicijnen gebruiken op verschillende momenten en hier zelf geen overzicht (meer) van kunnen houden. Bijvoorbeeld mensen met (beginnende) dementie of andere geheugenproblemen.

Hoe werkt de slimme medicijndispenser?

Er zijn verschillende medicijndispensers, de bekendste is de Medido. De thuiszorg, je mantelzorger of jijzelf vult de Medido met de medicijnrol die je van de apotheek ontvangt. Zodra je de medicijnen in moet nemen, geeft de medido een geluid af. Een zakje glijdt uit de medido met de medicatie die je op dat moment moet innemen. Als je de medicijnen pakt, bevestig je dit met op een knop te drukken. Mocht je de knop niet indrukken, dan gaat er een bericht naar de zorgverlener of de thuiszorg. Die komt dan kijken of er iets aan de hand is. Je kunt de medido overal mee naar toe nemen, want deze is mobiel verbonden met de thuiszorgorganisatie. Er is dus geen internetaansluiting nodig. Je kunt ook de medicatie van te voren uit de dispenser nemen om bijvoorbeeld een weekendje weg te gaan. Een nieuwere versie van de Medido is de Spencer. Naast de functionaliteiten van de Medido kan deze ook gekoppeld worden aan een app, zodat mantelzorgers op afstand mee kunnen kijken.

Een alternatief is de slimme dispenser van Sensemedic.  Deze is een stuk kleiner en daarom makkelijker mee te nemen. Er zijn drie soorten slimme dispensers, voor losse pillen, pillenstrips of potjes. Patiënten bewaren hun medicijnen in de dispenser en elke keer als ze hem open maken wordt er een signaal naar het systeem van de zorgprofessionals gestuurd. Als de dispenser niet op tijd wordt geopend, kan er een smsje worden verstuurd met een herinnering om de medicijnen in te nemen. Op deze manier dragen de slimme dispensers bij aan de medicatietrouw.

Hieronder zie je een filmpje over het gebruik van de Medido: 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

De leverancier van de slimme medicijndispenser Medido is Innospense. De Medido is verkrijgbaar via je thuiszorgorganisatie. Vraag hen naar de mogelijkheden en of ze hem voor je kunnen aanvragen. Of neem contact op met Medido via info@medido.com.

Voor meer informatie over de Spencer, kun je terecht bij Philips.

Informatie over de slimme pillendispensers van Sensemedic vind je op hun website.

Vergoeding

Na een specifieke indicatie wordt de Medido vergoed door de zorgverzekeraar aan de thuiszorgorganisatie. De thuiszorgorganisatie brengt dan geen kosten in rekening. 

Voor de professional

Als een cliënt de medicijndispenser wil gaan gebruiken, kan jij hem/haar helpen er een aan te vragen. Je kunt contact opnemen met de thuiszorgorganisatie en bij vragen eventueel de Medido-helpdesk bellen. 

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de medido? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

Twee handen houden smart phone vast waarop de Service Apotheek-app te zien is

Apotheek app geeft medicatieoverzicht

Persoonlijk medicatiedossier altijd bij de hand
Educatie & Informatie
man met medapp medicijnen herinnering app op smartphone

Vergeet je medicijnen niet meer met medicijnen app

Medicijnwekkers voor je smartphone
Preventie & Veiligheid