Slimme medicijndispensers

Nooit meer je medicijnen vergeten

vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medicijndispenser Medido. Beeld: Tonny Presser

close-up van display health beacon slimme naaldencontainer

Slimme naaldencontainer. Beeld: HealthBeacon

Een slimme medicijndispenser helpt je herinneren om je medicijnen te slikken en geeft direct de juiste medicijnen uit. De dispenser registreert wanneer de medicijnen zijn gepakt en deelt deze informatie met de thuiszorg. Op een bijbehorende app of via een portal is te zien of de geplande medicatie is afgenomen. Een mantelzorger, naaste of zorgprofessional kan hierop meekijken.

Informatie voor zorggebruikers

Een slimme medicijndispenser is handig wanneer je zelf geen overzicht meer kunt houden over je medicatiegebruik. Hiermee kun je toch zelfstandig op het juiste moment je medicijnen innemen. Zonder dat daar steeds iemand voor langs hoeft te komen.

Het basisprincipe is: de thuiszorg, je mantelzorger of jijzelf vult de medicijndispenser met de medicijnrol of een set afzonderlijke zakjes die je van de apotheek ontvangt. Zodra je de medicijnen in moet nemen, geeft het apparaat een signaal af en geeft het een zakje met de juiste medicijnen uit.

Met een bijbehorende app of via een portal (website) kan de mantelzorger, familie of zorgprofessional meekijken. Deze app of de website laten zien of de geplande medicatie is afgenomen. De dispenser houdt het medicijngebruik bij en waarschuwt via de app de zorgverlener, familielid of mantelzorger als een dosering overgeslagen wordt.

Er zijn verschillende medicijndispensers. De bekendste is de Medido. De dispense kun je ook koppelen aan een app voor mantelzorgers of zorgverleners. 

Naalden

Ook voor medicatie die met een injectie wordt toegediend bestaat er een slim apparaat: de HealthBeacon naaldencontainer. Net als de andere medicijndispensers geeft deze een seintje wanneer het tijd is voor medicatie. De informatie over de uitgifte van de injecties wordt automatisch gedeeld met een zorgverlener. Het apparaatje geeft je feedback om je te motiveren de injecties op tijd toe te dienen.

Vergoeding

Sommige medicijndispensers worden in sommige gevallen vergoed. Zo wordt de Medido vergoed aan de thuiszorgorganisatie bij een specifieke indicatie.

Praktische hulp

Meer informatie over hoe je Medido gebruikt, vind je op deze pagina.  

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Een slimme medicijndispenser vergroot de zelfredzaamheid van je cliënten. Zo kunnen zij zelf veilig hun medicatie blijven innemen. Jij ziet op afstand of alles op tijd wordt ingenomen. Zo kun je jouw tijd ook voor andere zorgtaken gebruiken. 

Jij, je cliënt of een mantelzorger vult de medicijndispenser met de medicijnrol of een set afzonderlijke zakjes. Deze ontvangt de cliënt van de apotheek. Het apparaat geeft een signaal af wanneer de cliënt medicatie in moet nemen. Er komt dan een zakje met de juiste medicijnen uit.

Op afstand kun je meekijken via een bijbehorende app of een portal (website). Ook de familie of mantelzorger kan meekijken. Je ziet dan of de geplande medicatie is afgenomen. Is er een dosering overgeslagen? Dan ontvang je een waarschuwing.

Medido is de bekendste medicijndispenser. Op deze websitepagina vind je meer informatie voor zorgverleners. De Sensemedic is een stuk kleiner en daardoor gemakkelijk mee te nemen. Kijk voor meer informatie op hun website (Engels). 

Naalden

De HealthBeacon naaldencontainer is voor cliënten die medicatie via een injectie nodig hebben. Ook deze geeft een seintje wanneer de medicatie moet worden geïnjecteerd.  Je krijgt een melding als er een injectie uitgegeven wordt. Het apparaatje geeft feedback aan de patiënt om hen te motiveren hun injecties op tijd toe te dienen.

Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Bekijk de implementatietoolkit van Vliegwiel voor zorgorganisaties die hulp nodig hebben bij het implementeren van de medicijndispenser.

Op deze pagina van Medido vind je instructies. 

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de Medido? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 
•    ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800
•    Vierstroom Zorg Thuis: Iris van Son, mail of bel 0880-444888
•    Laurens Thuiszorg: Marieke Verhart-Paalvast, mail / 0630394347

Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf).

Ervaringen

Na drie keer piepen krijgt een thuiszorgorganisatie het signaal dat de medicatie niet wordt ingenomen of niet wordt gepakt. En dan is het zo dat wij altijd richting de cliënt gaan om te kijken of er iets aan de hand is. Ik merk dat de zelfredzaamheid bevorderd wordt door de inzet van de Medido. Mensen hebben minder momenten zorg nodig waardoor ze ook zelf het idee hebben dat ze meer regie over hun eigen leven hebben.
Wijkverpleegkundige Anouk Coort, uit onderstaande video
De Medido, de slimme medicijndispenser, is inmiddels helemaal geborgd. Zo’n 250 cliënten maken er gebruik van. De Medido scoort goed op zowel de drie slagingscriteria van de cliënt als de drie basiscriteria van de organisatie. En krijgt bovendien een plusje omdat de dispenser de zelfredzaamheid van de cliënt bevordert.
Esther Jacobs van ZZG zorggroep
Lees de blog met Esther Jacobs' 8 criteria om een innovatie te doen slagen

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.